Φως στην έξοδο του τούνελ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν δύο σπουδαίες εξελίξεις, για τις οποίες πρέπει να νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση. Η σπουδαιότερη είναι ότι μας χωρίζει μόνον ένα βήμα για να βγούμε από το τούνελ του αφερέγγυου κράτους, στο οποίο οδηγηθήκαμε τον Απρίλιο 2010, από το σημείο της διεθνούς αναγνώρισης της θετικής διαδρομής που έχει κάνει η εθνική οικονομία.

Η δεύτερη εξέλιξη είναι ότι ο περίφημος «πολιτικός κίνδυνος» είναι ανύπαρκτος, σχεδόν για πρώτη φορά από τότε που ο Παπανδρέου υποχρεώθηκε να παραδώσει την κυβερνητική διαχείριση, τον Νοέμβριο 2011. Οσο κι αν μοιάζει παράδοξο, σε όλους εμάς που έχουμε κολλήσει στην απίθανα ρηχή πολιτική ζωή, οι διεθνείς επενδυτές πιστεύουν ότι η οικονομία έχει γυρίσει και κανείς Ελληνας πολιτικός δεν θα τολμήσει να εκθέσει τη χώρα του στον κίνδυνο μιας νέας αναταραχής.

Η εικόνα που αναδύεται από τις παράλληλες αυτές εξελίξεις, θα αποτυπωθεί σύντομα στις αγορές κεφαλαίου. Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι –αυτοί ακριβώς που ξεπουλούσαν μαζικά τα ελληνικά ομόλογα (κρατικά, τραπεζικά και εταιρικά) φοβούμενοι την πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ– είναι έτοιμοι να τοποθετήσουν σημαντικά κεφάλαια στις ευκαιρίες κέρδους που προσφέρει η Ελλάδα.

Ακόμη και μεγάλοι επενδυτές, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα δήλωναν ότι δεν πρόκειται να ακουμπήσουν ελληνικό ομόλογο το 2014, ετοιμάζονται να αλλάξουν την τοποθέτησή τους. Οι οίκοι αξιολόγησης κινδύνων φρεσκάρουν τις βαθμολογίες τους και προετοιμάζουν ανακοινώσεις αισιόδοξων προοπτικών.

Βεβαίως, η σπουδαιότερη εξέλιξη θα είναι η προσεκτικά προετοιμασμένη επιστροφή του κράτους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Από την επιτυχία της θα εξαρτηθεί η διαμόρφωση μιας νέας και ρεαλιστικής δυνατότητας χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως πριν από το Πάσχα μια μικρή έκδοση πενταετών τίτλων θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο που άνοιξαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δύο από τις χώρες της Ευρωζώνης που βρέθηκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Πριν συμβεί αυτό, τραπεζικά στελέχη, που ήδη «οργώνουν» τις διεθνείς αγορές για να απαντήσουν σε ερωτήματα ενδιαφερομένων επενδυτών, θα συγκεντρώσουν με επιτυχία τα κεφάλαια που ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να τσιμενταριστεί η κεφαλαιακή αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.

Στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της ομάδας των μεγάλων επενδυτών για τη μόνη τράπεζα που, στην πρώτη φάση, δεν είχε βρει ιδιώτες μετόχους. Απομένει η διόρθωση των εξουσιοδοτήσεων, που ζητεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη Βουλή.

Η αλλαγή κλίματος είναι σημαντική. Η ουσιαστική υποχώρηση απαιτήσεων εκ μέρους της τρόικας, η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να σπρώξει τις μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την πανάκριβα κτηθείσα δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και ο εμφανέστερος ρεαλισμός της μείζονος αντιπολίτευσης σε ό,τι μας προσδένει με την Ευρωζώνη, ικανοποιούν τους επενδυτές.

Είναι αλήθεια ότι τα νούμερα της Ελλάδας είναι καλύτερα από εκείνα της Πορτογαλίας, που σημαίνει ότι το ελληνικό κόστος δανεισμού θα μειωθεί πολύ γρήγορα, μόλις διευθετηθεί το μέλλον των διακρατικών δανείων του πρώτου Μνημονίου. Συζήτηση που θα ολοκληρωθεί αφού προηγουμένως ανοίξουν οι κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή