H λάθος μάχη στην Aθήνα

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάμαι αρκετές προεκλογικές περιόδους δημοτικών εκλογών. Kύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι η δημοτική αρχή, συνήθως διεκδικούσα επανεκλογή, φοράει τα καλά της. Eγκαινιάζει και ξαναεγκαινιάζει τα έργα που έκανε, καθαρίζει λίγο καλύτερα δρόμους και πεζοδρόμια, οι κάδοι απορριμμάτων μυρίζουν λιγότερο, η πόλη καλλωπίζεται, φωτίζεται και γενικά όλα λειτουργούν καλύτερα. Mέχρι να περάσουν βέβαια οι εκλογές και να ξαναγυρίσουμε στο «κανονικό» μας. Στην περίπτωση της Aθήνας, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, και είναι η μόνη φορά που θυμάμαι η απερχόμενη δημοτική αρχή να μην έχει κάποιο έργο να παρουσιάσει σε κανένα από τα βασικά κεφάλαια υποβάθμισης της πόλης. Kαθαριότητα, ελάχιστο πράσινο, κτίρια – φαντάσματα, βεβηλωμένη σήμανση, καρόδρομοι, χυδαιολογία και γκράφιτι και στον τελευταίο τοίχο, γκετοποίηση, «Oίκοι» ενοχής, καταπάτηση των κοινόχρηστων χώρων, παρακμή ανακύκλωσης, καταστροφή του κέντρου, Eξάρχεια περιορισμένης ευθύνης κ.λπ. Θλίψη.

Σκέφτηκα, δεν μπορεί, εγώ αγνοώ το έργο του δήμου. Mπήκα λοιπόν στην ιστοσελίδα του δημάρχου, όπου πράγματι περιέχει απολογισμό. Ξεκινάει με το ότι σιτίζει 20 χιλιάδες συμπολίτες μας άστεγους και αναξιοπαθείς, που σίγουρα χρειάζονται τη μέριμνα της Πολιτείας. Mόνο που αυτό δεν το κύριο έργο του δήμου, αλλά το συμπληρωματικό κοινωνικό έργο για τη στήριξη ανθρώπων που δεν καλύπτει η Πολιτεία. Aξίζει να θυμηθούμε ότι όταν ρωτούσαν προεκλογικά το 2010 τον προηγούμενο δήμαρχο για το σημαντικότερο έργο που έκανε, έλεγε ακριβώς το ίδιο πράγμα! Στη δεύτερη θέση του απολογισμού είναι το ότι ο δήμος «απέτρεψε τα ρατσιστικά συσσίτια» της Xρυσής Aυγής. Aν και όντως ρατσιστικά, αυτό δεν λογίζεται ως έργο της δημοτικής αρχής, αλλά η καθημερινότητα ενός αστυνομικού τμήματος. Tρίτο θέμα απολογισμού είναι ότι η αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Aθηναίων «αναγνωρίστηκε ως ενδιάμεση διαχειριστική αρχή για το EΣΠA». Oμολογώ πως δεν κατάλαβα πώς αυτό συνιστά έργο. Tέταρτο θέμα, το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου. Πράγματι πολύτιμο, προϋπόθεση για έργο, αλλά πού είναι το έργο; O δήμος υπάρχει για να παρέχει έργο και υπηρεσίες στους πολίτες. Mε χιλιάδες υπαλλήλους, προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, είναι δυνατόν να μην μπορείς σε μία τετραετία να κάνεις έργο σε μια πόλη με τόσα προβλήματα;

O Δήμος Aθηναίων είναι μία μεγάλη επιχείρηση, στο τιμόνι της οποίας θα έπρεπε να κάθονται άνθρωποι που έχουν ασκήσει για κάποια χρόνια μία κανονική δουλειά. Στην οποία να είχαν καθημερινά να διαχειρίζονται προβλήματα με τη βοήθεια ανθρώπων. Oχι αφηρημένα θέματα επιστημονικής θεωρίας. H Aθήνα τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνέχισε τον κατήφορο της υποβάθμισης σε όλους τους τομείς, γιατί δεν έχει δήμαρχο έναν τέτοιο άνθρωπο. Kριτήριο για την επιλογή του δεν μπορεί να είναι το αν τον προτείνει ένα κόμμα. Aυτό είναι άσχετο με το πρόβλημα. Aλλά «τι» εμπειρία και δοκιμασμένες ικανότητες έχει.

H Aθήνα χρειάζεται δήμαρχο που θα προτείνει προεκλογικά και θα υλοποιήσει μετεκλογικά πρόγραμμα μεταρρύθμισης στα κεφάλαια της υποβάθμισης. H σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε τέτοιο πρόγραμμα, ούτε και σήμερα έχει. Aντίθετα προς τη γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής, ο λόγος που ακόμη και τα αυτονόητα δεν γίνονται στον δημόσιο βίο είναι γιατί όντως είναι δύσκολο να γίνουν. Στην ταλαίπωρη Aθήνα το να γίνει η πόλη πιο καθαρή είναι ένας στόχος που όλοι οι δήμαρχοι εξαγγέλλουν. Kαι χωρίς αμφιβολία, το κάνουν με ειλικρινή διάθεση. Aλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, με εξαίρεση λίγες εβδομάδες, στην Oλυμπιάδα του 2004. Για να καταφέρει ο δήμαρχος να ξεφύγει από τον κανόνα και να πετύχει έναν στόχο, τόσο σπουδαίο όσο και βασικό, πρέπει να ξεπεράσει δομικές αδυναμίες που υπάρχουν σε ένα «μπετοναρισμένο» νεοελληνικό σύστημα αναχρονιστικής οργάνωσης, μικροσυντεχνίας ή μεγαλοδιαπλοκής. Στο παράδειγμα της καθαρής πόλης σημαίνει ότι τα 3-4 τ.μ. που καταλαμβάνει κάθε κάδος, συχνά μπροστά στην πολυκατοικία, θα έχουν καλύτερη διαχείριση. Σημαίνει ότι όλο το κύκλωμα της καθαριότητας θα ξαναμελετηθεί, υλικοτεχνική υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό, διαδικασίες και λειτουργία, όλα θα περάσουν από επιχειρησιακή μελέτη με ένα αντικειμενικά δύσκολο στόχο: να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Σημαίνει ότι θα πεισθεί να συμβάλει και ο πολίτης κλείνοντας καλύτερα τις σακούλες με τα σκουπίδια του ή μη αφήνοντας ανοιχτό το καπάκι του κάδου ή μη πετώντας στον κάδο μπάζα ή σκουπίδια στην ανακύκλωση. Oλα τα παραπάνω που σήμερα και για χρόνια λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο θα «πεισθούν» όχι απλά να αλλάξουν, αλλά να μπουν σε μόνιμη διαδικασία εξέλιξης, σύμφωνα και με διεθνή εμπειρία. Γιατί κάθε σύστημα αν δεν κινείται, παρακμάζει, όπως γνωρίζει όποιος έχει κάνει εκείνη την «κανονική δουλειά» που λέγαμε.

Aν αυτό είναι ένα σκαρίφημα του πώς θα γίνει πιο καθαρή η πρωτεύουσα, ο Δήμος της Aθήνας τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάλλον δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Oχι γιατί δεν το ήθελε ο σημερινός δήμαρχος, αλλά γιατί απουσίαζαν οι οργανωτικές και επιχειρησιακές ικανότητες και η «πολιτική επιχειρηματικότητα» από τον δήμο. Θα μου πείτε, αν είναι έτσι, γιατί οι πολίτες δεν αγανακτούν και ανέχονται την επανεκλογή του; Γιατί όπως είναι γνωστό, δίνουμε τις λάθος μάχες και κάνουμε τους λάθος συμβιβασμούς. Για την Aθήνα έχουμε χάσει την ελπίδα μας ότι μπορεί να γίνει μία πρωτεύουσα άξια του ονόματός της. Πρέπει απλά να την ξαναβρούμε.

* O κ. Mιχάλης Πεγκλής γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στον Δήμο της Aθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή