49 χρόνια πρίν… 25.ΙIΙ.1965

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ:  (Από συνεντευξη του Καρόλου Κουν στον Στέλιο Ι. Αρτεμάκη για την παρουσίαση των «Περσών» στο Λονδίνο.) « […] Η τραγωδία έχει μια δύναμι πάρα πολύ μεγάλη. Θέλω να την κάμω ζωντανό θέατρο, αλλά και χωρίς να προδώσω τον λειτουργικό χαρακτήρα της, και περισσότερο επειδή ασχολούμαι μ’ αυτήν από εσωτερικήν επιταγή, από ανάγκη βαθύτατη παρουσιάσεώς της, με μιαν ώριμη ήδη αντίληψί μου περί του βάρους της, που μου εμπνέει μεγάλο σεβασμό. […] Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία είναι πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα θέατρο ζωντανό που ανήκει σε μιαν ιστορικήν εποχή πνευματικής ανθήσεως και στέκει, όπως κάθε μεγάλο έργο, βαθειά ριζωμένο στο χώμα του, πανανθρώπινο και αιώνιο. [Το χρέος μας απέναντί της είναι] να αναζητήσουμε και να βρούμε τρόπους ερμηνείας ώστε η ποίησις, οι μεγάλες αλήθειες, οι ανθρώπινες καταστάσεις και ό,τι ουσιαστικό υπάρχει στο έργο του ποιητή, να προβληθούν όσο γίνεται πληρέστερα και ν’ αγγίξουν τον σημερινό θεατή. [Αυτό μπορούμε να το πετύχωμε] στηριζόμενοι στην δική μας, ελληνικήν αντίληψι, χωρίς να καταφεύγωμε σε ξένες τεχνοτροπίες και τεχνάσματα ερμηνευτικά, που είναι αταίριαστα και ξένα προς τον θεατρικό χώρο και τα σύγχρονα μέσα θεατρικής εκφράσεως. […].»

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ: Το μυθιστόρημα «Ο Ηλιος του Θανάτου» του κ. Π. Πρεβελάκη εξεδόθη εις την Αγγλίαν από τον εκδοτικόν οίκον Τζων Μάρραιη και σε μετάφρασιν Φιλίππου Σέρραρδ. Η Αγγλία είναι η 14η χώρα που κυκλοφορεί εν μεταφράσει το «Ο Ηλιος του Θανάτου». Επίσης το «Χρονικό μιας πολιτείας», του ιδίου, επανεξεδόθη από τον «Γαλαξία». [Σημ. «Φ»: Τα βιβλία του Πρεβελάκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», το οποίο στεγάζεται στην Διδότου 19 και Δελφών, γωνία.]

ΟΤΑ ΣΙΚ: Περί τα τέλη του μηνός αφικνείται εις Αθήνας, δι’ ολιγοήμερον επίσκεψιν ο Τσεχοσλοβάκος οικονομολόγος, καθηγητής Οτα Σικ […].

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ: Η πόλις έπλεε χθες εις τα ελληνικά χρώματα με τον γενικόν σημαιοστολισμόν επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή