49 χρόνια πρίν… 27.ΙIΙ.1965

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΚΑΙΩΣΙΣ ΚΟΛΛΙΑ: Συντριπτικήν απάντησιν έδωσε χθες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εις το έγγραφον του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νικολάου Μπακοπούλου, διά του οποίου εζητείτο η οριστική παύσις εκ της υπηρεσίας του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Κωνσταντίνου Κόλλια [ο οποίος είχε κατηγορηθεί δι’ εμπλοκήν του εις το ανακριτικόν έργον επί της υποθέσεως Λαμπράκη]. Ούτω, διά ψήφων 24 κατά 2 η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απεφάνθη ότι είναι άκυρος η απόφασις του υπουργού Δικαιοσύνης διά της οποίας ο κ. Κόλλιας ετιμωρήθη πειθαρχικώς διά της ποινής της προσωρινής παύσεως τριών μηνών και κατά συνέπειαν δεν συντρέχει νόμιμος περίπτωσις όπως αποφασίση το δικαστήριον του Αρείου Πάγου περί οριστικής ή μη παύσεως του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ: Ουασιγκτών, 26.- Ο διευθυντής της ΝΑΣΑ κ. Τζέιμς Ουέμπ, ανέφερε χθες εις τον πρόεδρον Τζόνσον ότι αι φωτογραφίαι τας οποίας έλαβεν ο θαλαμίσκος «Ρέιτζερ 2 παρέχουν βασίμους ενδείξεις καθ’ άς η επιφάνεια της Σελήνης είναι αρκούντως στερεά διά να δεχθή την προσγείωσιν επηνδρωμένου διαστημοπλοίου.

ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΦΡΑΝΚΟ: Μαδρίτη, Μάρτιος, -. Ως εγράφη ήδη, αι πρώται κινήσεις διά να υπάρξη εις την Ισπανίαν κάποια μορφή αντιπολιτεύσεως ήρχισαν ήδη, σχετική δε εντολή εδόθη εις τας εφημερίδας του μοναδικού υπάρχοντος πολιτικού κόμματος, της «Φάλαγγος». Μία εξ αυτών, η «Αρρίμπα», εδημοσίευσε κύριον άρθρον διά του οποίου ζητεί την ίδρυσιν αντιπολιτεύσεως [εις το δικτατορικόν καθεστώς], ενώ άλλαι εδημοσίευσαν προειδοποιήσεις διά τους κινδύνους της «πολιτικής ακινησίας» και εκκλήσεις περί του όπως ευρεθή τρόπος διά να συμπηχθή μία «νόμιμος αντιπολίτευσις». Συμφώνως προς ωρισμένας πληροφορίας, η όλη εκστρατεία έχει την ευλογίαν του στρατηγού Φράνκο επειδή ουδεμία εφημερίς εις την Ισπανίαν θα απετόλμα να συζητήση τοιούτον θέμα χωρίς «την έμπνευσιν ανωτάτων κύκλων». […] Εν τω μεταξύ, επειδή ο ισπανικός νόμος επιτρέπει μόνον ατομικάς και όχι συλλογικάς αιτήσεις, μία αίτησις 1.500 διανοουμένων ζητούντων περισσοτέραν ελευθερίαν επεστράφη από τον υπουργόν Πληροφοριών σενιόρ Φράγκα Ιριμπάρνε.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «Ο διχασμός του κομμουνιστή» Υπό του κ. Αμ. [ύντα] Α. Παπαβασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή