49 χρόνια πρίν… 28.ΙIΙ.1965

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΑΝΤΙΟΝ «ΖΟΡΜΠΑ»: Ηράκλειον, 27.- Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, δι’ αποφάσεώς της εκφράζει την λύπην της διότι η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη (φωτογραφία) «Αλέξης Ζορμπάς» βεβηλώνει τα όσια και τα ιερά της ορθοδόξου Εκκλησίας και κατασυκοφαντεί ψευδέστατα τον κρητικόν λαόν ως υπανάπτυκτον και απολίτιστον. Παρακαλεί εν συνεχεία την Κυβέρνησιν και τας αρμοδίας αρχάς όπως ενεργήσουν διά να περικοπούν από την ταινίαν αι επιλήψιμοι σκηναί και φράσεις, μέχρις ότου δε γίνη τούτο, όπως απαγορευθή τελείως η προβολή της ταινίας.

ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΙΝ ΚΟΛΛΙΑ: Ευρισκομένη εν πλήρει συγχύσει, μετά την συντριπτικήν απάντησιν του Αρείου Πάγου εις την εκστρατείαν κομματικής υποδουλώσεως της δικαιοσύνης, η Κυβέρνησις [Γεωργίου Παπανδρέου] απέφυγε χθες να προβή εις οιανδήποτε αντίδρασιν και να παράσχη ενδείξεις περί των προθέσεών της, ως προς τον χειρισμόν του ανακύψαντος μετά την δικαίωσιν του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Κωνσταντίνου Κόλλια θέματος. Η απόφασις του Αρείου Πάγου προεκάλεσεν, αντιθέτως, οξυτάτας ενδοκυβερνητικάς αντιδράσεις. Η ομάς του υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βάλλουσα διά του πρωινού δημοσιογραφικού οργάνου της [εφημερίς «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα], εμφανώς μεν κατά του τέως υπουργού Δικαιοσύνης κ. Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, εμμέσως μεν κατά του κ. πρωθυπουργού, όχι μόνον ανεγνώρισε τα διαπραχθέντα από κυβερνητικής πλευράς σφάλματα, αλλά και την πολιτικήν εμπάθειαν, με την οποίαν εκινήθη η Κυβέρνησις. Από την άλλην πλευράν η «κεντροαριστερά», η οποία συνωδοιπόρησε με την άκραν αριστεράν, εις την αήθη εναντίον του κ. Κόλλια επίθεσιν, επετέθη χθες και εναντίον του Αρείου Πάγου, με νομικά επιχειρήματα προκαλούντα την ιλαρότητα εις τους νομικούς κύκλους. Από την πλευράν της εθνικής Αντιπολιτεύσεως [ΕΡΕ] δεν εξεδόθη ανακοίνωσις, εν σχέσει προς το προκύψαν τεράστιον ηθικόν και πολιτικόν θέμα διά την Κυβέρνησιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή