Το πρόσωπο και η εικόνα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το πόστο του ο καθένας, έχουμε πολλούς τρόπους να ζημιώσουμε το πρόσωπο της χώρας. Η αγυρτεία ενός ταξιτζή, εστιάτορα ή μανάβη λ.χ. εις βάρος κάποιου «κουτόφραγκου» με στόχο τα φράγκα του, θα περάσει στις συζητήσεις του τουρίστα με συγγενείς και φίλους, μόλις επιστρέψει στην πατρίδα του. Ενδεχομένως διογκωμένη, θα γίνει επιστολή σε εφημερίδα ή ανάρτηση στο Διαδίκτυο. Και θα βρεθούν σίγουρα πέντε άνθρωποι που θα πουν «ε, όχι, όσο ωραία κι αν είναι τα αρχαία κι οι ακρογιαλιές τους, εγώ δεν πάω».

Στην περίπτωση αυτή είναι λίαν πιθανό να ξεκινήσει νέα «καμπάνια ενημέρωσης» η κ. Κεφαλογιάννη του Τουρισμού (την οποία θα σπεύσει να παρουσιάσει το Μega, ευαίσθητο στην προβολή επωνύμων ληγόντων εις -γιάννης). Διότι «ο τουρισμός είναι η εικόνα της χώρας». Για την οποία νοιαζόμαστε πολύ. Ενώ δεν καιγόμαστε για το πρόσωπο της χώρας, που δεν ταυτίζεται με την εικόνα της, αλλά είναι κάτι βαθύτερο, άρα αθέατο στο ράθυμο βλέμμα. Η αναγνώρισή του θέλει κόπο· και πού να βρεις την όρεξη.

Το πρόσωπο αυτό έχει πληγεί σοβαρά από τη στάση της κοινωνίας και τη δράση της πολιτείας έναντι μεταναστών και προσφύγων – στάση και δράση που εξηγούν και το υψηλό εκλογικό ποσοστό της Χ.Α. και τη σχετική αντοχή των δημοσκοπικών της επιδόσεων, παρά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική της αθλιότητα. Στην πραγματικότητα, κακά τα ψέματα, αντιμετωπίζουμε όλους τους ξένους σαν παράνομους και λαθραίους αφενός, σαν δυνάμει εγκληματίες αφετέρου. Και στο σπίτι μας ακόμα να τους έχουμε, να μας δουλεύουν χρόνια, μια γωνίτσα της ψυχής μας κρατάει αμείωτη την επιφυλακτικότητα και την καχυποψία. Ισως και τον φόβο. Με τους τουρίστες, βέβαια, είναι αλλιώς τα πράγματα, με λίγες εξαιρέσεις. Τα τελευταία χρόνια όμως αντιμετωπίζουμε ένα νέο πρόβλημα: Τι είναι τώρα αυτοί που η γλώσσα και η κοψιά τους μας πείθουν πως είναι Ανατολικοευρωπαίοι, Ρώσοι, Ουκρανοί κτλ.: τουρίστες ή «λαθρομετανάστες»; Πώς να τους φερθούμε λοιπόν; Ποια μάσκα να φορέσουμε ή ποιον αυθεντικό εαυτό να αναδείξουμε; Συνήθως συμπεραίνουμε με κριτήριο το χρήμα, αλλά κι αυτό έχει τις δυσκολίες του. Για παράδειγμα, οι ολοένα περισσότεροι Αλβανοί που επισκέπτονται το καλοκαίρι την Πάργα ή τη Χαλκιδική, και λεφτά να χαλάνε υπέρ ημών, είναι δυνατόν να μετράνε σαν κανονικοί τουρίστες στο μυαλό μας; Το «δεν θα γίνουν Ελληνες ποτέ» σημαίνει στο αξιακό μεταφρασάρι μας ότι δεν θα γίνουν ποτέ και Ευρωπαίοι, τουρίστες κτλ.

Εκεί που τα πράγματα απλουστεύονται είναι με τους Ασιάτες. Οι Ιάπωνες εντάξει, έρχονται για τουρισμό, όχι για φράουλες στις Μανωλάδες της χώρας – οπότε «wellcome». Τους άλλους, Πακιστανούς, Ιρανούς, Αφγανούς, Σύρους, Ιρακινούς, τους στέλνουν εδώ η απόλυτη φτώχεια και ο τρόμος του πολέμoυ. Αυτούς ούτε ο χριστιανισμός μας τους καλύπτει, αφού είναι μουσουλμάνοι, ούτε το δωδεκάθεό μας. Λόγω Περσικών πολέμων, Μεγαλέξανδρου και Επιγόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή