49 χρόνια πρίν… 1-IV-1965

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ – ΓΚΙΚΑΣ: Παρίσιοι, Μάρτιος.- Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αφιερώνουν την κατωτέρω κριτικήν εις τον Ελληνα ζωγράφον Νίκον Χατζηκυριάκον – Γκίκαν, ο οποίος εκθέτει έργα του εις μίαν «γκαλερί» του βουλεβάρτου Σαίν Ζερμαίν: «Ο Ελλην αυτός ζωγράφος ο οποίος επέρασε μέγα μέρος της ζωής του εις το Παρίσι, εκθέτει ελαιογραφίας και «γκουάς», τα περισσότερα πρόσφατα. Εις μερικά χρησιμοποιεί αρχιτεκτονικά μοτίβα από ελληνικά χωριά. Αλλα είναι αφηρημένα, άλλα συγκροτούν μίαν αίσθησιν αναπτύξεως των μορφών -τεχνητών ή φυσικών. Το «Μυητικό Τοπίο» συνδυάζει και τα δύο εις μίαν σύνθεσιν της οποίας αι γραμμαί φαίνονται πάντοτε να οδηγούν εις τον μυστηριώδη πυρήνα της περιοχής βράχων και λαβυρινθίνων κοιλάδων. Το «Φαιόν Τοπίον» είναι τυπικόν εις τον τρόπον με τον οποίον κομμάτια αρχιτεκτονικής και φυλλωμάτων σκορπίζονται επάνω εις μίαν επιφάνειαν ελευθέρας, ανεικονικής ζωγραφικής. Λιτή και διακριτική εις το χρώμα, η ζωγραφική του Γκίκα μόνον εις ωρισμένας περιπτώσεις υπαινίσσεται την βίαν, εις τμήματα με τραχύ σχέδιον και ζέουσαν χρωστικήν ουσίαν. Πίσω όμως από τα ουδέτερα τοιχώματα και τους κυβικούς όγκους, τα ακανθώδη αραβουργήματα των φύλλων υποβάλλουν εξ ίσου απειλήν και γοητείαν.»

ΣΕΙΣΜΟΣ 6,75 ΡΙΧΤΕΡ: Ισχυροτάτη σεισμική δόνησις μεγέθους 6,75 της κλίμακος Ρίχτερ σημειωθείσα ολίγα λεπτά προ της 12ης μεσημβρινής χθες συνεκλόνισεν ολόκληρον την ηπειρωτικήν Ελλάδα και μέρος της νησιωτικής. Το επίκεντρον του σεισμού τοποθετείται εις βάθος 140 χιλιομέτρων εις τον Κορινθιακόν κόλπον και η έντασίς του χαρακτηρίζεται ως παρομοία με εκείνην που κατέστρεψε το 1953 τας Ιονίους νήσους. Εκ του σεισμού επλήγησαν εκτεταμέναι περιοχαί από της Κορίνθου μέχρι της επαρχίας Ολυμπίας εις την βόρειον και βορειοδυτικήν Πελοπόννησον και από της Ευβοίας κατά μήκος των ακτών της Στερεάς μέχρι του Κορινθιακού, της Αιτωλοακαρνανίας, της Λευκάδος και της Πρεβέζης. Οι νεκροί είναι 4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή