Ιερός θεσμός κατά τα λοιπά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο ιερός θεσμός του Κοινοβουλίου». Οντως. Εχει δίκιο ο πρωθυπουργός. Δεν είναι άλλωστε ο πρώτος πολιτικός που υμνεί τη Βουλή. Ολοι όμως την υμνούν έχοντας κατά νουν το ιδεώδες σχήμα της, όπως το φαντάστηκαν οι επινοητές της Δημοκρατίας στην αθηναϊκή αρχαιότητα και οι επανιδρυτές της στα νεότερα χρόνια· ένα σχήμα τραυματισμένο από τη γέννησή του και πια βαριά πληγωμένο. Αυτό είναι άλλωστε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημοκρατικά πολιτεύματα: η απαξίωση του κοινοβουλευτικού θεσμού, η ραγδαία απομείωση της «ιερότητάς» του.

Δεν είναι μία η αιτία που προκάλεσε τη σοβαρότατη υποτίμηση της αξίας του κοινοβουλευτισμού, την οποία και εκμεταλλεύονται -πανευρωπαϊκά- οι αντιδημοκρατικές, νεοφασιστικές δυνάμεις. Είναι πολλές. Χονδρικώς θα τις διακρίναμε σε όσες αφορούν τη σχέση των αντιπροσώπων-βουλευτών με τους αντιπροσωπευόμενους-πολίτες και σε όσες σχετίζονται με την καθαυτό λειτουργία της Βουλής και την ισχύ των αποφάσεών της (ή και της Ευρωβουλής, για να το δούμε ευρύτερα).

Στις κοινωνίες του θεάματος, όπου όλο και πιο συχνά εκλέγονται άνθρωποι όχι για την όποια αξία τους (ή έστω για τη θέση τους στους κομματικούς μηχανισμούς), αλλά για την κούφια τηλεοπτική εικόνα τους, η απόσταση ανάμεσα σε εκπροσώπους και εκπροσωπούμενους είναι πλέον χαώδης, εκτός και αν εξυπηρετούνται πελατειακές σχέσεις. Επίσης, συχνά εμφανίζονται βουλευτές που φαίνεται να δρουν ως τοποτηρητές εξωθεσμικών κέντρων ή λόμπι. Οσον αφορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, δυστυχώς δεν έχει πολλά θετικά να καταγράψει κανείς, τόσα που να δίνουν την ελπίδα ότι η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος θα μπορούσε να μειωθεί. Είναι πολύ ισχυρή πλέον, λ.χ., η «παράδοση» της απουσίας του πρωθυπουργού από τη θεσμοθετημένη «ώρα» του. Πληθαίνουν μάλιστα οι υπουργοί που μιμούνται την πρωθυπουργική αδιαφορία απέναντι την κορυφαία υποχρέωση κάθε πολιτικού: τη λογοδοσία. Οταν όμως δεν εκπληρώνεται αυτή η ταυτόσημη της δημοκρατίας υποχρέωση, όταν το «λόγον διδόναι» καταντάει κενό γράμμα, ηττημένο από την αυθαιρεσία, απειλείται με νόθευση ή κακοήθη εξαλλαγή ο χαρακτήρας του πολιτεύματος.

Παράδοση έγινε επίσης, λόγω και των «μνημονιακών υποχρεώσεων», η «κατεπείγουσα» υπερψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την καθημερινή ζωή όλων, δίχως να προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση και έλεγχός τους. Εκατοντάδες σελίδες που μένουν αδιάβαστες, αφού υπάρχουν τα «σκονάκια», σαν αυτό που δόθηκε στον υπουργό Υγείας από τον σύμβουλό του και εκ παραδρομής βρέθηκε σε αντίπαλα χέρια. Παράδοση και το να θεωρείται η κατά συνείδηση ψήφος κάτι σαν έκτακτο δώρο των αρχηγών προς τους βουλευτές. Παράδοση και η άμεση διαγραφή όποιου ψηφίζει αντίθετα από τη γραμμή.

Κατά τα λοιπά, ιερός θεσμός το Κοινοβούλιο. Και θα είχε απόλυτο δίκιο ο κ. Σαμαράς αν αυτό το έλεγε όντας μέσα στη Βουλή. Πρωθυπουργός είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή