Να τρομάξουμε ή ακόμα;

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2009, έχει αποδειχθεί μαθηματικά αδύνατο για ένα επενδυτή που τοποθετείται σε αμερικανικές μετοχές να χάσει. Κάθε φορά που οι μετοχές στη Wall Street κατέγραφαν υποχώρηση, ένα κύμα αγορών ύψωνε και πάλι τις τιμές τους σε νέα υψηλά. H αντίληψη έχει πλέον παγιωθεί: Με τη διακριτική βοήθεια των νομισματικών αρχών, το χρηματιστήριο έχει μόνο μια κατεύθυνση: ψηλότερα.

Η περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, δεν ήταν σαν τις άλλες. Η μεγάλη υποχώρηση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας του NASDAQ επηρέασε το κλίμα και έκαμψε την αυτοπεποίθηση των επενδυτών. Μετοχές όπως της Facebook ή της Amazon υποχώρησαν ώς και κατά 15%. Ο γενικός δείκτης στον NASDAQ έκλεισε κάτω από ένα κρίσιμο τεχνικό σημείο (τον κυλιόμενο μέσο όρο των εκατό ημερών) για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2012, συμπαρασύροντας και τον S&P σε απώλειες. Την πτώση στις εταιρείες τεχνολογίας προκάλεσε η αμφισβήτηση της τεράστιας κεφαλαιοποίησης που έχει διαμορφωθεί – σε συνδυασμό με τα μέτρια αποτελέσματα που αναμένονται. Οι επενδυτές πάτησαν πολλές φορές το «κουμπί πωλήσεων» και φανέρωσαν φόβο χωρίς προηγούμενο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η Bank of America/Merill Lynch σε ανάλυσή της προειδοποιεί πως οι «δημοφιλείς τοποθετήσεις» (μια ευγενική έκφραση που περιγράφει τον επενδυτικό τυφλοσούρτη της αγοράς μετοχών) είναι σε σοβαρό κίνδυνο.

Η ανησυχία της Παρασκευής επιβίωσε του Σαββατοκύριακου και ανεδύθη τη Δευτέρα. Οι αγορές της Ασίας (εκτός Σαγκάης) έκλεισαν με μεγάλη πτώση. Η βουτιά στο χρηματιστήριο του Τόκιο άγγιξε το 1,7%. Η πτωτική τάση κάλυψε και την Ευρώπη όπου, πάλι με αιχμή τις μετοχές τεχνολογίας, η πτώση ξεπέρασε το 1%. Βέβαια, η πρόσφατη εμπειρία διδάσκει ότι οι παγκόσμιες αγορές έχουν αποκτήσει αντανακλαστικά αυτοκυριαρχίας και αυτοσυντήρησης: Μια αναταραχή στις αγορές κρατάει μέρες ή ώρες, μέχρι τα επόμενα «θετικά στοιχεία» να προκαλέσουν και πάλι έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές. Το στραβοπάτημα δύο ή τριών ημερών στις αγορές περνά εύκολα στη λήθη.

Από δω και πέρα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να μην αγνοούμε αλλά να επισημαίνουμε κάθε «φάλτσο» περιστατικό στις αγορές. Η φάση της σταθερότητας που κέρδισε η νομισματική συνεργασία των προηγουμένων ετών τελειώνει, οι νέες προκλήσεις για την ευστάθεια του συστήματος αυξάνονται. Οι αγορές είναι σε ύψη ρεκόρ. Μια «πειστική επιδείνωση» του κλίματος είναι πιθανό να πυροδοτήσει πανικό στο κοπάδι και ιλιγγιώδεις πτώσεις.

Σε αυτό το ρευστό κλίμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκινά την εαρινή του Σύνοδο, την Παρασκευή. Η οικονομική ηγεσία του πλανήτη θα εξετάσει στη Ουάσινγκτον την επόμενη διάταξη άμυνας του παγκόσμιου συστήματος. Η ΕΚΤ τραβά και πάλι την προσοχή. Είναι η κεντρική τράπεζα απέναντι στην οποία συσσωρεύονται πιέσεις. Εχει δώσει πολλές υποσχέσεις στους επενδυτές για εξασφάλισή τους, κι εκείνοι τις έχουν πάρει τοις μετρητοίς. Οι επιτελείς της Φρανκφούρτης έχουν δηλώσει πως η κεντρική τράπεζα έχει όπλο – αν οι αποπληθωριστικές δυνάμεις ισχυροποιηθούν. Το Bazooka πλέον έχει όνομα, Quantitative Easing (QE), αλλά δεν έχει σαφή περιγραφή ούτε χρόνο εφαρμογής. Εστω κι έτσι, οι επενδυτές δέχονται πρόθυμα τις εξασφαλίσεις του Μάριο Ντράγκι και αγοράζουν με όρεξη ευρωπαϊκά ομόλογα. Σύντομα όμως η ΕΚΤ θα κληθεί να αποδείξει αν εννοεί τις υποσχέσεις της. Εδώ βρίσκεται η μια πηγή πιθανής απογοήτευσης. Κι αν η ΕΚΤ δεν αγοράσει σύντομα; Η δεύτερη πηγή απογοήτευσης είναι συναφής. Αν η ΕΚΤ δεν είναι τόσο αποφασιστική όσο η Fed, ή αν αγοράσει ομόλογα ιδιωτικά αντί κρατικά. Το τοπίο θολό, η ανασφάλεια μεγαλύτερη, η ΕΚΤ έχει απέναντί της ένα επενδυτικό κοινό όλο και περισσότερο φοβισμένο. Ο χειρισμός του κοινού απαιτεί αριστοτεχνικές κινήσεις – η εποχή δεν επιτρέπει πια ασαφές τιμόνι ή βαρύ γκάζι. Θέλει πλέον έργα, όχι μόνο λόγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή