Τα κριτήρια της νίκης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επιτρέψει την κυβερνητική συνέχεια για Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ή θα οδηγήσει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών, όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι πολύ πιθανόν το βράδυ της 25ης Μαΐου να μην υπάρχει καθαρή απάντηση στο ερώτημα. Σαφές αποτέλεσμα θα προκύψει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, με υψηλότερα ποσοστά από αυτά που είχε λάβει τον Ιούνιο του 2012, διατηρεί σημαντική διαφορά από τη Ν.Δ. και αυτή η δυναμική καταγράφεται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τότε δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση το γεγονός ότι οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν μεταβληθεί.

Πρόσφατα ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να μειώσει τις προσδοκίες, λέγοντας πως ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προηγείται της Ν.Δ. έστω και με μία ψήφο. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προηγείται με μία ψήφο, αλλά με δύο μονάδες της Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει π.χ. 21% έναντι 19% της Ν.Δ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ζητήσει εκλογές; Πώς θα μπορεί να υποστηρίξει το αίτημά του, όταν το ποσοστό του θα είναι μεν υψηλότερο από αυτό της Ν.Δ., όμως θα υπολείπεται κατά περίπου 6 μονάδες του ποσοστού που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει κάποιον αέρα από το γεγονός ότι είναι πρώτο κόμμα έστω και με μικρή διαφορά, η κυβέρνηση, όμως, θα μπορεί να επικαλείται τις θετικές εξελίξεις που αναμένει στην οικονομία και θα καλλιεργεί την ελπίδα ότι θα βελτιωθούν τα ποσοστά των κομμάτων που την απαρτίζουν.

Αλλωστε, υπάρχει το προηγούμενο των ευρωεκλογών του 1999, όταν η Ν.Δ. κέρδισε με τρεις μονάδες διαφορά το ΠΑΣΟΚ, αλλά στις εθνικές εκλογές του 2000 νικητής δεν ήταν ο Κ. Καραμανλής, αλλά ο Κ. Σημίτης.

Αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά πάνω από αυτό του 26,89% και της Ν.Δ. εξαιρετικά χαμηλότερο, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για τον Α. Σαμαρά να συνεχίσει να κυβερνά.

Στην εξαγωγή των συμπερασμάτων θα μετρήσουν επίσης τα αποτελέσματα περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δώσει χαρακτήρα κομματικής αναμέτρησης και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν χάσει στους μεγάλους δήμους και ηττηθεί με διαφορά στις περιφέρειες, ακόμη και αν προηγείται με μικρή διαφορά στην κάλπη των ευρωεκλογών, δεν θα μπορεί να μιλάει για ρεύμα νίκης.

Πρόβλημα θα υπάρξει στο ΠΑΣΟΚ αν το ποσοστό της «Ελιάς» κινηθεί στα επίπεδα που καταγράφουν οι μετρήσεις. Τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν καταγραφεί απόσταση ανάμεσα στο αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Αν σε κάποιες περιφέρειες και σε αρκετούς μεγάλους δήμους κερδίσουν υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, θα προκύπτει δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνική στήριξη που συνεχίζει να έχει το κόμμα (όπως έχει φανεί σε όλες τις αρχαιρεσίες σωματείων και συλλόγων) και στην αποδοκιμασία των κεντρικών πολιτικών επιλογών του.

Το βράδυ της 25ης Μαΐου τα μηνύματα της κάλπης μπορεί να μην είναι αναγνώσιμα με την πρώτη ματιά. Ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο τοπίο. Και οι εξελίξεις ίσως να μην είναι αυτές που έχουν σήμερα κατά νου μερικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή