«Καλώς ήλθατε στη Λατινική Αμερική…»

«Καλώς ήλθατε στη Λατινική Αμερική…»

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνέντευξη Τύπου της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, το περασμένο Σάββατο, ήταν ένας δημοσιογράφος από την Γκάνα που της έκανε την καλύτερη πάσα που θα μπορούσε να φανταστεί: Τι θα λέγατε στις αφρικανικές χώρες που δεν θέλουν συνεργασία με το Ταμείο λόγω των προϋποθέσεων που θέτει; Βλέπουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόγραμμα δουλεύει, και ότι το ΔΝΤ έχει μία νέα προσέγγιση…

Της έδωσε έτσι την ευκαιρία να μιλήσει για το «νέο πρόσωπο» του Ταμείου, που καλλιεργεί μία «εταιρική σχέση» με τις χώρες που ζητούν τη βοήθειά του και προσφέρει νέα εργαλεία όπως τα κέντρα εκπαίδευσης και η τεχνική βοήθεια. Βεβαίως, η κ. Λαγκάρντ άδραξε επίσης την ευκαιρία για να ενισχύσει την εικόνα του ελληνικού προγράμματος: «Κάτι δουλεύει», είπε, αφού η Ελλάδα μπόρεσε να δανειστεί από τις αγορές. Βεβαίως, με ανεργία στο 27% και μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά το ένα τέταρτο, οι όποιες εκτιμήσεις για επιτυχία του προγράμματος είναι αμφιλεγόμενες – και σίγουρα πρόωρες.

Η διοίκηση του Ταμείου ήλπιζε ότι η εμπλοκή του στην Ευρώπη, για την αντιμετώπιση μιας κρίσης παγκόσμιων διαστάσεων, ήταν μία μοναδική ευκαιρία να αντιστρέψει την αρνητική του ιστορία στη Λατινική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Το ύψος των προγραμμάτων ήταν πρωτόγνωρο, αντίστοιχο της σημασίας τους για την παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ βρέθηκε στο επίκεντρο, ως ο καταλληλότερος οργανισμός για τη διασφάλιση της σταθερότητας. Τα μέλη του αποφάσισαν να αυξήσουν τους πόρους του, ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αυξημένες ανάγκες της κρίσης.

Τέσσερα χρόνια μετά, ωστόσο, το Κογκρέσο αρνείται την αύξηση της αμερικανικής συμμετοχής, και το βέτο των ΗΠΑ εξακολουθεί να στέκεται εμπόδιο στη μεταρρύθμιση, με επίπτωση στην αξιοπιστία του Ταμείου σε μια εποχή που η σημασία του υποχωρεί. Με την παγκόσμια οικονομία να έχει εξέλθει από την κρίση, ο κίνδυνος της μετάδοσης έχει εξασθενήσει. Η ασθένεια έχει γίνει χρόνια, με κάποιες χώρες να παρουσιάζουν βαρύτερα συμπτώματα από άλλες.

Η θεραπεία μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής έχει αποκλεισθεί: Οπως εκτιμά το ΔΝΤ, η τόνωση της ανάπτυξης διά των δημοσίων επενδύσεων είναι κάτι που ελάχιστες χώρες μπορούν να προσφέρουν. Αυτό που μένει είναι η νομισματική πολιτική, με το ΔΝΤ να δίνει ιδιαίτερο βάρος στον ρόλο της ΕΚΤ, την οποία καλεί να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της. Ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο. Τα αποτελέσματα ίσως να αποδειχθούν περιορισμένα, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι η στήριξη θα φτάσει στην πραγματική οικονομία, όταν μάλιστα η ΕΚΤ δεν έχει την υποστήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Απέναντι στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, το μόνο όπλο της οικονομικής πολιτικής που προτείνει το ΔΝΤ είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η συνταγή είναι κοινή για όλους: Σε χώρες όπως η Ελλάδα, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Σε χώρες όπως η Γερμανία, για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση, η οποία με τη σειρά της ελπίζεται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για τις εξαγωγές των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών. Στις αναπτυσσόμενες, για να αντισταθμίσουν τη φυγή των ξένων κεφαλαίων (συνέπεια ομαλοποίησης της πολιτικής της Fed) με ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς.

Την ίδια ώρα, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο ευαίσθητος σε κοινωνικά θέματα επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, προανήγγειλε ότι η μελλοντική έρευνα του Ταμείου θα επικεντρωθεί σε θέματα οικονομικής ανισότητας, καθώς εκτιμά ότι αυτή πλήττει την ανάπτυξη. Βεβαίως, δεν χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό στα οικονομικά για να καταλάβει ότι η υψηλή ανεργία πλήττει τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας χώρας. Ισως όμως ο κ. Μπλανσάρ να έχει αντιληφθεί ότι τόσο η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, όσο και η αλλαγή της εικόνας του Ταμείου, περνούν μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Για όσο η ανάπτυξη παραμένει ασθενική και η ανεργία στα ύψη, ο πολιτικός κίνδυνος θα παραμένει στο κόκκινο. Οπως το έθεσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομίας και κεντρικός τραπεζίτης της Χιλής Χοσέ ντε Γκρεγκόριο σ’ ένα πάνελ, «καλώς ήλθατε στη Λατινική Αμερική»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή