49 χρόνια πρίν… 18-ΙV-1965

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ: Ομιλών χθες εις το οργανωθέν υπό των μετωπικών οργανώσεων της άκρας αριστεράς συνέδριον της «Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», εις την αίθουσαν του Δημαρχείου [Αθηνών] ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Ηλίας Τσιριμώκος προέβη εις σοβαρωτάτας αποκαλύψεις διά τας προπαρασκευαζομένας νέας παραχωρήσεις της Κυβερνήσεως [Γεωργίου Παπανδρέου] προς την άκραν αριστεράν. Ο κ. Τσιριμώκος ετόνισεν ότι η Κυβέρνησις δεν αγνοεί τα υπολείμματα του παλαιού καθεστώτος. Θεσμοί, νόμοι, νοοτροπία της διοικήσεως και συνήθειαι των υπηρεσιών πρέπει να εκκαθαρισθούν πλήρως. Αλλά δεν δύναται να το κάμη παρά σταδιακώς. Ενα πρώτον σχέδιον νόμου υπ’ αυτήν την έννοιαν θα συζητηθή και θα ψηφισθή από την Βουλήν. Θα καταργούνται τα έκτακτα μέτρα τα οποία εις την πρακτικήν είναι εκτός χρήσεως, κατά το μεγαλύτερον μέρος. Δυστυχώς είπεν ο κ. υπουργός, υπάρχει ακόμη περίπου μία εκατοντάς φυλακισμένων [κομμουνιστών] οι οποίοι είναι κληροδότημα του παρελθόντος. Η Κυβέρνησις είναι αποφασισμένη να επιταχύνη την εκκαθάρισιν είτε διά διοικητικών μέτρων, είτε παρέχουσα εις τους κρατουμένους το δικαίωμα της αναθεωρήσεως της δίκης των ενώπιον πολιτικού Εφετείου. […] Το κείμενον του λόγου, εκφωνηθέν εις την γαλλικήν, μετεφράσθη υπό του γραφείου του κ. υπουργού και εδόθη εις τον Τύπον.

ΠΕΡΙ ΕΜΦΥΛΙΟΥ: Ο υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως κ. Γεώργιος Μυλωνάς, ομιλών εις την Βουλήν την παρελθούσαν Πέμπτην [15 Απριλίου 1965], διετύπωσεν επισήμως, προκληθείς προς τούτο, την άποψιν ότι ο πόλεμος κατά των κομμουνιστών εισβολέων του 1945-50 απετέλει «εμφύλιον πόλεμον» και ουχί ξενοκίνητον εισβολήν, ως κατηγορηματικώς τον εχαρακτήρισαν τα Ηνωμένα Εθνη διά της σχετικής αποφάσεώς των. Την άποψιν αυτήν περί «εμφυλίου πολέμου» είχεν υποστηρίξει […] το 1948 εναντίον της σχετικής προσφυγής της Ελλάδος και ο νυν υπουργός των Εσωτερικών κ. Τσιριμώκος. [Σημ. «Φ»: Σε επίσημη ανακοίνωσή του της 21ης Νοεμβρίου 1945, ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄ αποκάλεσε «εμφύλιον πόλεμον» την κατάστασιν εις την οποίαν έθεσε τέρμα η Συμφωνία της Βάρκιζας.]

ΣΩΤΗΡΗΣ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τα νέα βιβλία. Σ. Δημητρίου: «Γράμματα της ανακωχής». Ποιήματα. Σχ. 8ον. Σελ. 61. Εκδόσεις «Φυτράκη». Αθήναι 1965.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή