Τα «αυτογκόλ»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ απομένουν τρεις εβδομάδες ώς τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και ένας μήνας μέχρι τον δεύτερο και τις ευρωεκλογές, είναι φανερό ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις με βεβαιότητα για τα αποτελέσματα. Ακόμη και οι δημοσκόποι είναι φανερά συγκρατημένοι στα συμπεράσματά τους, λόγω των πολλών μεταβλητών που καθορίζουν το αποτέλεσμα και μία τέτοια, μεταξύ άλλων, είναι «Το Ποτάμι». Παράλληλα, οι όποιες εκτιμήσεις γίνονται πιο δύσκολες, εξαιτίας της σωρείας των «αυτογκόλ» που επιτυγχάνουν τα κόμματα και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία στην πορεία προς τη 18η και την 25η Μαΐου.

Το πρώτο «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε με την επιμονή του να χαρακτηρίσει τις εκλογές «δημοψήφισμα», περιορίζοντας ταυτόχρονα τις επιλογές του για τις αυτοδιοικητικές σε αμφισβητούμενους εσωκομματικά υποψήφιους (που κάποιους τους άλλαξε) και άλλους, με μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Σταδιακά επιχείρησε να ξεφύγει από τον «δημοψηφικό χαρακτήρα» που έδωσε και αν έμεινε πλέον ίχνος από αυτόν αφορά μόνο τις ευρωεκλογές. Το δεύτερο και το τρίτο «αυτογκόλ» τα έβαλε αρχικά με τις εσωτερικές, αλλά και αμφιλεγόμενες διαμάχες περί παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, με δημοψήφισμα ή όχι, και στη συνέχεια με τις άκρως αντιφατικές δηλώσεις περί πρωτογενούς πλεονάσματος και χρέους, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αμφισβητήσει γεγονότα και πραγματικότητα.

Το τέταρτο και τελευταίο, προς το παρόν, «αυτογκόλ» , οι παίκτες του ΣΥΡΙΖΑ το έβαλαν με την υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη κυρία, ρομά και μουσουλμάνα, αποπέμφθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί διαπιστώθηκε με καθυστέρηση ότι δεν θα είναι «κράχτης» ψήφων από την τουρκογενή μουσουλμανική μειονότητα, όπως προσδοκούσαν όταν την έχρισαν υποψήφια. Το πιθανότερο είναι ότι το σχετικό μήνυμα το έστειλαν στην Κουμουνδούρου τουρκογενείς μουσουλμάνοι παράγοντες της Θράκης και επομένως κρίθηκε ότι ήταν… αχρείαστη, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Οι ρομά ούτε οργανωμένοι είναι ούτε συνηθίζουν να μετέχουν σε εκλογές, το αντίθετο συμβαίνει με τους τουρκογενείς μουσουλμάνους, οπότε οι επιδείξεις ευαισθησίας αποτελούν πολυτέλειες, γεγονός που παραδέχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς επίσημοι Συριζαίοι. Ολα τα υπόλοιπα που ακούγονται στον δημόσιο διάλογο, είτε κάνουν ζημιά είτε είναι ανοησίες, αλλά αυτό που μένει είναι η επιπολαιότητα σε συνδυασμό με τον κυνισμό των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία κάνει ό,τι μπορεί για να ισοφαρίσει τα «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ με δικά της. Εβαλε και αυτή «αυτογκόλ» επιλέγοντας να στηρίξει «κομματικούς» υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ υποστήριζε, χωρίς να πείθει, ότι δεν τους… έχρισε. Προτίμησε, μάλιστα, να το κάνει με ανθρώπους που δεν έχουν ούτε λάμψη, ούτε ιστορικό επιτυχίας, ούτε ελπίδες απέναντι σε δημάρχους και περιφερειάρχες που θεωρούνται πετυχημένοι και στηρίζονται από μεγάλη μερίδα δικών της ψηφοφόρων. Ανάλογη ήταν και η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της.

Το δεύτερο «αυτογκόλ» ήλθε από τον προεκλογικό χαρακτήρα του επιδόματος που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση σε κάποιες κοινωνικές ομάδες και αμέσως μετά ακολούθησε το τρίτο με τη διαδικασία της επιλογής εκείνων που το δικαιούνται. Από τις μέχρι σήμερα πληροφορίες είναι περισσότεροι εκείνοι που η αίτησή τους να πάρουν το επίδομα απορρίφθηκε, δικαίως ή αδίκως. Αρα λογικά θα περάσουν στο στρατόπεδο των «δυσαρεστημένων» ενόψει εκλογών.

Πώς λοιπόν να γίνουν προβλέψεις με τόσα «αυτογκόλ»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή