ΑΠΟΨΕΙΣ

Σκουρλέτης στον ΣΚΑΪ με τα κρεμμυδάκια

skoyrletis-ston-skai-me-ta-kremmydakia-2019243

Μετά το προχθεσινό κάζο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, νομίζω ότι ο πρόεδρος Τσίπρας έχει την υποχρέωση να υποσχεθεί και ένα «επίδομα Σκουρλέτη», εις μνήμην του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ο οποίος προχθές έπεσεν ηρωικώς (και ηλιθίως…) στη συνέντευξη που παρεχώρησε στη Σία Κοσιώνη. (Να το υποσχεθεί ο πρόεδρος. Δεν θα κοστίσει τίποτε ― αφού και να αποκτήσει την εξουσία, δεν θα έχει να το καταβάλει…)

Το κεντρικό ερώτημα, στο οποίο σε δεκαπέντε λεπτά συζήτησης ο εκπρόσωπος κατάφερε να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας, ήταν γιατί αποπέμφθηκε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ/Λ-Τ). «Απορρίψαμε την υποψηφιότητά της για μια καλύτερη υποψηφιότητα», ήταν η μονότονη απάντησή του. Γιατί καλύτερη; «Επειδή τα χαρακτηριστικά της είναι πιο αντιπροσωπευτικά», απαντούσε ο Π. Σκουρλέτης. Πιο αντιπροσωπευτικά κατά ποία έννοια; «Η μειονότητα είναι μια περίπτωση με τα δικά της χαρακτηριστικά», επέμενε ο δυστυχής Σκουρλέτης, επιδεικνύοντας την ικανότητά του στις ταυτολογίες.

Από εκεί και πέρα, άρχισε να προσπαθεί να στείλει την μπάλα στην εξέδρα. Φταίει η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μας είπε, «επειδή κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ενεργούμενο του τουρκικού προξενείου». (Τους κατηγόρησε, αφού προηγουμένως εκείνοι την είχαν διώξει κακήν κακώς ― αλλά αυτό ο Π. Σκουρλέτης δεν το έλαβε υπ’ όψιν). Μετά θυμήθηκε ότι γίνεται προσπάθεια στη μειονότητα για την κατάρτιση αμιγώς τουρκικού ψηφοδελτίου. (Οτι την υπόθεση άνοιξαν οι ίδιοι με την επιπολαιότητά τους ουδόλως απασχόλησε τον εκπρόσωπο…) Το πλησιέστερο σημείο που έφθασε στην αναγνώριση των ευθυνών του κόμματός του για το ζήτημα ήταν όταν είπε ότι «ως Πολιτεία έχουμε κάνει εγκληματικά λάθη στη Θράκη». Είχε δίκιο, βέβαια. Μόνο που το δικό τους λάθος ήταν χειρότερο από εγκληματικό: ήταν ηλίθιο. Διότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ/Λ-Τ) πρώτα κάνουν και μετά σκέπτονται τι έκαναν.

Υστερα, η απελπισία τον κατέκλυσε και άρχισε να χτυπιέται σαν ψάρι πιασμένο στο αγκίστρι. Θυμήθηκε τον Πάγκαλο και την υπόθεση Οτσαλάν και κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι παρέδωσε τον Κούρδο τρομοκράτη στους Τούρκους. (Κανονικά, θα όφειλε να τον κατηγορήσει επειδή προσπάθησε και απέτυχε να τον σώσει από τους Τούρκους…) Μετά θυμήθηκε το Mega και τα «συστημικά μέσα» (αυτός ο αντισυστημικός…) που ευθύνονται για την ισοπέδωση της κοινωνίας. Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η αποπομπή της Σ. Σουλεϊμάν σήμανε την παράκαμψη των εσωκομματικών διαδικασιών, δήλωσε ότι χαίρεται επειδή αναγνωρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει από τα άλλα κόμματα ως προς την εσωτερική λειτουργία του. (Αλλο αν οι ίδιοι την καταπάτησαν, προκειμένου να μπαλώσουν όπως όπως την γκάφα τους…)

Σημειωτέον ότι η παρατεταμένη αγωνία του Σκουρλέτη διανθιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης από αγχωμένα γελάκια: με αυτά σηματοδοτούσε τα αστειάκια με τα οποία μόνον ο ίδιος γελούσε, ενώ η Κοσιώνη έμενε εντελώς ψυχρή. (Μπρρρρ!..) Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με τα θέματα της οικονομίας, όπου οι αντιφάσεις και ο εκνευρισμός του Σκουρλέτη έφθασαν στο αποκορύφωμά τους. Εκλεισε δε τη συζήτηση με το ανεπανάληπτο: «Αν δεν μας πιστεύουν, να μη μας ψηφίσουν». Είμαι βέβαιος ότι η προειδοποίησή του θα ληφθεί υπ’ όψιν από πολλούς…

Errare humanum est, όπως λέγαμε χθες. Ομως η φράση του Σενέκα έχει και συνέχεια: sed in errare perseverare diabolicum. Και, τέλος πάντων, αν όχι diabolicum, οπωσδήποτε βλακώδες. Δεν ξέρω αν ο Σκουρλέτης έχει σχέση με το ομώνυμο υποδηματοπωλείο, που θυμούνται οι Αθηναίοι των παλαιοτέρων γενεών και το οποίο ακόμη υφίσταται. Αν έχει, πάντως, του συνιστώ να κάνει εκεί μια νέα αρχή στη ζωή του…

Φιλίστορες ευπρόσδεκτοι

Το Γ΄ Ράιχ και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης είναι μια πολύ μπερδεμένη ιστορία, την οποία εμείς, στο πεδίο του δημοσίου λόγου τουλάχιστον, κατά κανόνα απλοποιούμε, λόγω της βολικής αγραμματοσύνης που μας διακρίνει. Αν όμως θέλετε ένα βιβλίο ή, μάλλον, δύο βιβλία, τα οποία κατορθώνουν μέσω της αφήγησης να αποδώσουν, στην πληρότητά τους και χωρίς εκπτώσεις, αυτή την περίπλοκη ιστορία με τρόπο κατανοητό, να σας πληροφορήσω ότι κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια».

Πρόκειται για τους δύο, από τους συνολικά τρεις τόμους, της ιστορίας του Γ΄ Ράιχ, του διακεκριμένου καθηγητή του Κέιμπριτζ σερ Ρίτσαρντ Ιβανς (Regius Professor of Modern History στο φημισμένο πανεπιστήμιο και διευθυντής του Κολεγίου Γούλφσον): «Η έλευση του Γ΄ Ράιχ» και «Το Γ΄ Ράιχ στην εξουσία», τους οποίους έχουμε πλέον στα ελληνικά σε μια εξόχως φροντισμένη έκδοση. Τα βιβλία θα παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό την Παρασκευή, ώρα 7 μ.μ., στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (Αχαιού 16, Κολωνάκι) οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος και Γιάννης Ζ. Δρόσος. Θα βρίσκεται εκεί και ο σερ Ρίτσαρντ, που έρχεται στη χώρα μας ειδικά για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του τρίτομου έργου του. Φιλίστορες, προσέλθετε!..