49 χρόνια πρίν στην «Κ»…27.ΙV.1965

49 χρόνια πρίν στην «Κ»…27.ΙV.1965

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ: Ενώ τα χθεσινά εξ Αγκύρας τηλεγραφήματα ωμίλουν περί νέας τουρκικής πολιτικής επί του Κυπριακού, χωρίς να συγκεκριμενοποιούν ταύτην, πληροφορίαι εκ Παρισίων ανέφερον ότι ελληνική διαμαρτυρία διά τας τελευταίας τουρκικάς προκλήσεις και απειλάς υπεβλήθη κατά την χθεσινήν συνεδρίασιν του μονίμου συμβουλίου του ΝΑΤΟ […] Ο Τούρκος αντιπρόσωπος κ. Ν. Μπιργκί απήντησεν εις τόνον μετριοπαθή. Η ελληνική Κυβέρνησις επιφυλάσσεται να υποβάλη και προσφυγήν εις τον ΟΗΕ αναλόγως της εξελίξεως της καταστάσεως.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ: Παρίσιοι, 27.- Τα μέτρα τα οποία μελετά η Αγκυρα εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως προεκάλεσαν έντονον την αγανάκτησιν όλου του χριστιανικού κόσμου. Εις την Αμερικήν κινητοποιείται η κοινή γνώμη υπέρ του Πατριαρχείου και του διωκομένου Ελληνισμού της Τουρκίας, ενώ εις την Γαλλίαν ο καθολικός Κλήρος προέβη εις έντονον διαμαρτυρίαν και ο Τύπος καταγγέλλει τα τουρκικά σχέδια. Επίσης εις έντονον καταγγελίαν προέβη και ο αρχιεπίσκοπος Βρυξελλών καρδινάλιος Συένες, ενώ ο εις Γαλλίαν Τούρκος πρεσβευτής κ. Ουζακλιζίλ προσεπάθησε να μειώση την εντύπωσιν εκ των ενεργειών της Αγκύρας, λέγων ότι το Πατριαρχείον δεν θα εκδιωχθή εκ Τουρκίας εάν παρητείτο της οικουμενικότητός του. Εις την Κωνσταντινούπολιν ήρχισε χθες ο οικονομικός έλεγχος του Πατριαρχείου υπό υπαλλήλων του Δημοσίου Λογιστηρίου.

ΝΤΕ ΓΚΩΛΛ: Παρίσιοι, 27.- Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στρατηγός Κάρολος ντε Γκωλλ εις λόγον του μεταδοθέντα απόψε από του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως εκηρύχθη υπέρ της δημιουργίας «νέας τάξεως και νέας ισορροπίας εις τον κόσμον». […] Εδήλωσεν ότι η Γαλλία, χωρίς να εγκαταλείψη την φιλίαν της με τας Ηνωμένας Πολιτείας, προσπαθεί να δημιουργήση την νέαν ισορροπίαν δυνάμεων εις Ευρώπην, περιλαμβανομένης και της κομμουνιστικής ανατολικής Ευρώπης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Ανδρέας Γ. Παπανδρέου θα ορκισθή υπουργός – αναπληρωτής του Συντονισμού. Απίθανον να προκαλέση ρήξιν ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΡΝΗΣ: Το Βασιλικόν Θέατρον [Εθνικόν] παρουσιάζει αύριον το έργον του κ. Α. Πάρνη «Τα φτερά του Ικαρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή