Η αξιοπιστία της στατιστικής

Η αξιοπιστία της στατιστικής

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ήταν το αποτέλεσμα ενός πολύ ευχάριστου και σημαντικού γεγονότος, που πέρασε, όμως, απαρατήρητο. Η Eurostat δέχθηκε μέχρι κεραίας όλα τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και αυτό αποτελεί αξιοσημείωτη εξέλιξη. Αποδεικνύει ότι έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα μετάβασης από την εποχή των «greek statistics» σε μία νέα και πρωτόγνωρη εποχή αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους.

Αγνωστο πόσοι το συνειδητοποιούν, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για βήμα εκσυγχρονισμού και σύγκλισης της χώρας με τους προηγμένους εταίρους της Ευρωζώνης. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα ήταν αντικείμενο διεθνούς χλευασμού για τους «μαγειρεμένους» δείκτες που παρουσίαζε στην προσπάθειά της να ρετουσάρει την εικόνα της και να πείσει για την οικονομική ευρωστία της. Γι’ αυτό και πολύ συχνά οι υπηρεσίες των Βρυξελλών έβαζαν αστερίσκους δίπλα στα στοιχεία για πολλούς ελληνικούς τομείς, όταν υπήρχαν τέτοια. Από τον αριθμό των αιγοπροβάτων μέχρι τις δαπάνες για την υγεία…

Εως ότου επήλθε η κατάρρευση. Γιατί το ελληνικό κράτος, όπως και γενικά οι δημόσιοι, ημιδημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, επιχειρούσαν να κοροϊδέψουν τους ξένους αλλοιώνοντας σε μόνιμη βάση τα στοιχεία, αλλά κορόιδευαν και τους εαυτούς τους, καθώς έφτασαν στο σημείο να πιστεύουν τις δικές τους αλλοιωμένες στατιστικές. Και βεβαίως, όπως δεν μπορεί να υπάρχει σωστή διαχείριση σε καμία οικογένεια και σε καμία επιχείρηση στη βάση πλασματικών στοιχείων, το ίδιο ισχύει και για ένα κράτος που νομίζει ότι είναι συγκροτημένο, αλλά δεν ξέρει τι του γίνεται.

Ευτυχώς, από τις πρώτες και με ιδιαίτερη επιμονή απαιτήσεις των δανειστών και της Eurostat ήταν η ανασυγκρότηση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Υπό την πίεσή τους αποσπάστηκε από των έλεγχο της κυβέρνησης και έγινε ανεξάρτητη αρχή, ώστε να μπορεί να λέει «όχι» όταν η πολιτική εξουσία θέλει αλλοίωση των οικονομικών στοιχείων. Απολύτως αναγκαίο σε μία χώρα που δεν αντέχει ούτε την αλήθεια των αριθμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή