Για την πολιτική ένωση της Ευρωζώνης

Για την πολιτική ένωση της Ευρωζώνης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που η χώρα μας εξαρτάται από την Ε.Ε. περισσότερο από κάθε άλλη, η προεκλογική συζήτηση για τις ευρωεκλογές περιορίζεται στις μεταγραφές μιας ατελείωτης σειράς ποδοσφαιριστών, αοιδών, πανεπιστημιακών, Λαζόπουλων, πυρίκαυστων και καμμένων, ποδηλατάδων, λογοκλόπων, οικονομολόγων, Σαμπιχάδων, Φαήλων και άλλων επίδοξων πολιτικών στα κομματικά ψηφοδέλτια. Εχουμε και την τιμή να διαθέτουμε έναν από τους πέντε υποψήφιους προέδρους της Κομισιόν, που όμως αρνήθηκε να μετάσχει στο διεθνές debate των υποψηφίων, λόγω άγνοιας τόσο των αγγλικών, όσο και του περιεχομένου της συζήτησης.

Ελάχιστοι ασχολούμαστε με το μέλλον της Ε.Ε. Ανθ’ ημών, 11 διακεκριμένοι Γερμανοί οικονομολόγοι, νομικοί και πολιτειολόγοι δούλεψαν για δύο μέρες τον περασμένο Αύγουστο στην πόλη Γκλίνικε, δίπλα στην ιστορική «γέφυρα των κατασκόπων», εκπονώντας ένα μανιφέστο για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Die Zeit. Ενώ η ομάδα αυτή συμφωνεί ότι κανένα κράτος δεν υποχρεούται να σώσει κάποιο άλλο από τη χρεοκοπία, εντούτοις επιμένει ότι η Ευρωζώνη θα είναι ασφαλής και σταθερή μόνο αν είναι ικανή να εμποδίσει τέτοιες χρεοκοπίες. Και για να γίνει αυτό, απαιτείται βαθύτερη ενοποίηση σε τέσσερις τομείς: στον τερματισμό της κοινωνικοποίησης του χρέους από ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες) μέσω μια τραπεζικής ένωσης, στην εξασφάλιση μιας στοιχειωδώς αξιοπρεπούς ζωής μέσω δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στην εξασφάλιση του Κράτους Δικαίου μέσω επιβολής κυρώσεων στα κράτη-μέλη, στην εξασφάλιση των δημόσιων αγαθών. Ωστόσο, για να ξεδιπλωθεί το πλήρες δυναμικό της Ε.Ε. η ομάδα θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις όπως π.χ. κοινή πολιτική ασφάλειας, κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή στρατηγική για το παγκόσμιο εμπόριο, κοινή αντιπροσώπευση στο ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κοινός Οργανισμός Αμυνας, κοινό ευρωπαϊκό ναυτικό και αεροπορία (που εκτός των άλλων σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση πόρων).

Τη σκυτάλη πήραν 15 Γάλλοι διανοούμενοι με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde. Ανάμεσά τους οι Ντανιέλ Κοέν και Πιερ Ροζανβαλόν. Στις προτάσεις αυτής της ομάδας περιλαμβάνεται η κοινή ευρωπαϊκή φορολογική βάση και ο απευθείας ευρωπαϊκός φόρος αντί της συνεισφοράς των κρατών- μελών. Τέλος, 18 Ελληνες διανοούμενοι, ανάμεσά τους οι Ν. Διαμαντούρος, Θ. Κουλουμπής, Β. Σκουρής, δημιούργησαν «κίνηση» ώστε να συμβάλει και η ελληνική πλευρά στη συζήτηση για την πολιτική ένωση της Ευρωζώνης. Οι υπόλοιποι συνεχίζουμε να πορευόμαστε με την αντίφασή μας. Από τη μια δεν μας αρέσει η Ε.Ε. και από την άλλη δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα. Ο χώρος δεν μου επιτρέπει να αναλύσω περισσότερο τα τρία σημαντικά παραπάνω κείμενα, ωστόσο ο αναγνώστης θα βρει το ελληνικό κείμενο και ολόκληρα τα μανιφέστα των Γερμανών και των Γάλλων στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού The Athens Review of Books.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή