Πού το πάει ο Γκρούεφσκι;

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Νίκολα Γκρούεφσκι έχει πιάσει μόνιμο στασίδι στο κυβερνητικό μέγαρο. Μετά τις εκλογές της Κυριακής ετοιμάζεται και για τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία. Με την ανακοίνωση, μάλιστα, των αποτελεσμάτων, μεθυσμένος από τη συντριπτική νίκη έκανε και πλάκα: «Οι εκλογές διεξήχθησαν με άψογο τρόπο, οι ψηφοφόροι εξέφρασαν ελεύθερα τη βούλησή τους και έδωσαν μία “τεράστια” νίκη στο κόμμα μας», δήλωνε!

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση τον κατηγορούσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ακόμη και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, καταπάτησε κάθε έννοια «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών», θέτοντας υπό τον απόλυτο έλεγχό του όλο τον κρατικό μηχανισμό και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης και προχωρώντας σε φοβερές πιέσεις και εκβιασμούς ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα, ανήγγειλε πως όχι μόνο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, αλλά δεν αποδέχεται και τις έδρες που της αναλογούν στο Κοινοβούλιο. Το σημαντικότερο κόμμα των Αλβανών, το DUI του Αλί Αχμέτι, από την πλευρά του, με το οποίο υπήρξαν συνεταίροι στις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τον νέο –εξελέγη σε εκλογές που έγιναν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές– πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ισχυρός άντρας του DUI προειδοποίησε τον Γκρούεφσκι πως καμία κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετάσχει το κόμμα του δεν θα μπορέσει να σταθεί.

Πώς όμως θα συγκυβερνήσουν Γκρούεφσκι και Αχμέτι όταν το DUI, ο ένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους δηλαδή, δεν θα αναγνωρίζει τον κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και οι σχέσεις των δύο ηγετών θα βρίσκονται στο «σημείο μηδέν»; Μπορεί το αποτέλεσμα να μεταδίδει μετεκλογική πολιτική σταθερότητα και ο Γκρούεφσκι να πανηγυρίζει, τα πράγματα όμως, λένε οι προσεκτικοί παρατηρητές στα Σκόπια, δεν είναι καθόλου έτσι. Ο εκλογικός θρίαμβος του Γκρούεφσκι ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η χώρα κινδυνεύει να ολισθήσει στη δικτατορία, καθώς ο ασφυκτικός έλεγχος των πάντων από το σύστημα Γκρούεφσκι έχει παραλύσει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το επισημαίνουν αυτό σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και το μεταφέρουν στις εκθέσεις προς τα υπουργεία τους, δυτικοί διπλωμάτες στα Σκόπια.

Το χειρότερο: ο εθνικοπατριωτικός παροξυσμός και η αντίληψή του περί απόλυτης ηγεμονίας του σλαβομακεδονικού στοιχείου επί του κράτους μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη με το αλβανικό στοιχείο. Το μεθύσι της εξουσίας, σε συνδυασμό με τα αδιέξοδα που έχει συσσωρεύσει η όλη επιχείρηση εξαρχαϊσμού των πάντων, υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις με το Τέτοβο. Ο Γκρούεφσκι, άλλωστε, ουδέποτε αποδέχθηκε, ως γνήσιος εθνικιστής, τα συμφωνηθέντα στην Αχρίδα και δεν διστάζει να λέει πως κάποια στιγμή «θα ξεπλύνει αυτή την ντροπή». Και γι’ αυτό δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν το αμέσως επόμενο διάστημα αρχίσει το πήγαιν’-έλα Ευρωπαίων και Αμερικανών στα Σκόπια, ώστε να τον μαζέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή