Baltakosgate revisited?

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε ενδιαφέρον η χθεσινή συζήτηση για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α., κυρίως κοινωνιολογικό. Πάρτι θα πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί επιστήμονες που μελετούν τις αιτίες που εξέθρεψαν το φαινόμενο. Τα λόγια των βουλευτών που ανέβηκαν στο βήμα αποτελούν case study για την κυρίαρχη μεταπολιτευτική πολιτική κουλτούρα και ρητορική.

Πρώτο παράδειγμα: «Τούτος εδώ είναι καλό παιδί, πρέπει να τον κάνουμε δικό μας». Αυτό είπε, σύμφωνα με τον Γιώργο Γερμενή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Baltakosgate revisited, δηλαδή; Eνα 24ωρο μετά τα εγκώμια του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (World Jewish Congress) για την υποδειγματική αντιμετώπιση του νεοναζισμού στην Ελλάδα, προβάλλουν νέες σκιές για το υπόγειο φλερτ μερίδας της Δεξιάς και της Χ.Α.

Δεύτερο παράδειγμα: «Λαμβάνετε εντολές από τη συναγωγή», είπε ο Νίκος Μίχος απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Στα σχετικά ρεπορτάζ των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, η συγκεκριμένη αποστροφή έχει παραλειφθεί. Αλλα σημεία της ομιλίας του απασχόλησαν τους δημοσιογράφους. Δεν ξενίζει κανέναν ο αντισημιτισμός, ούτε δεξιούς ούτε αριστερούς. Είναι θεμιτός. Μην ξεχνάμε τον Μίκη Θεοδωράκη που διακήρυσσε υπερήφανα πριν από λίγα χρόνια: «Είμαι αντισημίτης». Την ίδια στιγμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει παγώσει και η ψήφισή του αναμένεται -εδώ και ένα μήνα- «εντός των προσεχών ημερών».

Τρίτο παράδειγμα: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή», εξήγησε ο Στάθης Μπούκουρας. Πράγματι, στα βίντεο του ένδοξου παρελθόντος του, όταν εμφανίζεται να τσαμπουκαλεύεται με τους αστυνομικούς και να δίνει στρατιωτικά παραγγέλματα στα μέλη του κόμματος, το σύνθημα που αντηχεί είναι «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Είναι απλουστευτική μια απευθείας σύνδεση του Ανδρέα με τη Χ.Α. Ούτε μπορούμε να διαγράψουμε τη συμβολή του στην αναδιανομή του πλούτου μετά τη δικτατορία, στην ενσωμάτωση ενός μεγάλου περιθωριοποιημένου κομματιού της κοινωνίας στον κρατικό μηχανισμό και στις θέσεις εξουσίας, στην οικοδόμηση έστω ενός αναιμικού κοινωνικού κράτους. Ο λαϊκιστής ηγέτης όμως νομιμοποίησε τον εθνικισμό και εξέθρεψε την αίσθηση του περιούσιου λαού στους Ελληνες με τη συνθηματολογία και την πολιτική του.

Τέταρτο παράδειγμα: «Δεν είμαι φασίστας! Δεν είμαι ναζιστής!», είπε αναλυόμενος σε δάκρυα ο Μπούκουρας. Κανείς τους δεν είναι φασίστας. Κανείς τους δεν είναι ναζιστής. Οι χαιρετισμοί τους δεν έχουν καμία σχέση με το διαβόητο Sieg Heil. Οι σβάστικες είναι μαίανδροι. To Horst Wessel Lied το βάζουν στις συγκεντρώσεις τους για να σπάσουν λίγο τη μονοτονία των σουξέ του Νότη. Ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει διαβεβαιώσει εξάλλου ότι όσοι χτυπούν μετανάστες διαγράφονται από το κόμμα. Και πως όλοι οι γκέι της Αθήνας θα ψηφίσουν Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή