Το… πρωτογενές έλλειμμα των Πανελλαδικών

Το… πρωτογενές έλλειμμα των Πανελλαδικών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φαιδρότητα, ο ωχαδελφισμός, η υπερβολή με τα οποία πολλοί Ελληνες αντιμετωπίζουν την οργάνωση του κράτους καταδεικνύονται εμφατικά από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Δηλαδή, τη διαδικασία που, όπως οι ίδιοι πιστεύουν, «επηρεάζει το μέλλον των παιδιών μας».

Κατ’ αρχήν, οι πανελλαδικές εξετάσεις συνιστούν μία τεράστια οικονομική δραστηριότητα: Περίπου 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν πέρυσι από τις ελληνικές οικογένειες για το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, και τα περισσότερα -περίπου 2 δισεκατομμύρια- πήγαν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας των μαθητών για τα μαθήματα του σχολείου. Εάν στα 2 δισεκατομμύρια προστεθεί το ετήσιο κόστος -6 εκατομμύρια ευρώ φέτος από 13,5 πέρυσι- διεξαγωγής των πανελλαδικών για τον κρατικό προϋπολογισμό, το ποσό φθάνει τα 8 δισεκατομμύρια…

Εκτός από το οικονομικό κόστος, υπάρχει το άγχος των υποψηφίων και των οικογενειών τους, που ήδη από την Α΄ Λυκείου αρχίζουν να συντονίζονται στους ρυθμούς του δεκαπενθημέρου των εξετάσεων (φέτος από 28 Μαΐου έως 10 Ιουνίου).

Και ενώ ως κοινωνία θα έπρεπε να προσέχουμε πώς σπαταλάμε τις (ψυχολογικές και οικονομικές) αντοχές μας, παρατηρείται ένας ανταγωνισμός προχειρότητας και… μαϊμουδιάς προ και κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Για παράδειγμα, η σαχλή απαρίθμηση ασκήσεων, οι οποίες δημοσιεύονται από τα φροντιστήρια σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, τι άλλο είναι παρά μια προσπάθεια κάποιων να τσιμπήσουν πελατεία, εκμεταλλευόμενοι το άγχος αλλά και τη μικροαστική άγνοια των γονέων; Είναι δυνατόν ένας υποψήφιος και ο γονιός του να εντυπωσιάζονται από τέτοια φαιδρά πυροτεχνήματα;

Πόσο σοβαρός είναι κάποιος όταν εκτιμά ότι μπορεί να εντυπωσιάζει με κάθε τίτλο, είδηση ή «μυστικό» που αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, όταν αυτό το «μυστικό» είναι ότι οι υποψήφιοι μπορεί να έχουν διορθωτικό μελανιού μαζί τους, αλλά όχι κινητό τηλέφωνο, ενώ είναι δεκτά και τα στυλό διαρκείας; Μήπως νομίζουμε ότι οι 18χρονοι τρώνε κουτόχορτο ή μήπως απλώς επιχειρούμε να χορτάσουμε τη φοβική αγωνία των γονιών με «μυστικά» από την κλειδαρότρυπα των πανελλαδικών;

Την ίδια στιγμή, οι πανελλαδικές εξετάσεις θεωρούνται η κορυφαία δοκιμασία για τον μηχανισμό του υπουργείου Παιδείας, καθώς πρέπει να διασφαλίσει το αδιάβλητό τους αλλά και την ομαλή διεξαγωγή σε κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας. Θα τα καταφέρει φέτος το υπουργείο, το οποίο ακόμη δεν έχει ξεκινήσει τα δοκιμαστικά τεστ εκπομπής θεμάτων, παρότι θα είναι μια χρονιά αυξημένου φόρτου; Και αυτό διότι εκτός των πανελλαδικών της Γ΄ Λυκείου θα διεξαχθούν αντίστοιχου τύπου εξετάσεις στην Α΄ Λυκείου.

Οι πανελλαδικές είναι τεστ των μαθητών, των γονιών, της πολιτείας (και δώστε όποια ακόμη προέκταση θέλετε). Είναι καιρός στην Ελλάδα ο καθένας αυτό που μπορεί να κάνει σε σχέση με τον εαυτό του, να το κάνει σοβαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή