Το κόστος της εκλογικής διαδικασίας

Το κόστος της εκλογικής διαδικασίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις «πιασάρικες» υποσχέσεις κάθε κόμματος που θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση είναι ότι θα ελέγξει «γραμμή γραμμή τον προϋπολογισμό», έτσι ώστε να βρει τις σπατάλες και να μειώσει τη λειτουργία του κράτους. Αυτό όμως χρειάζεται ενδελεχή μελέτη κάθε επιμέρους διαδικασίας. Γι’ αυτό σπανίως γίνεται· εσχάτως μόνο με τη φοβέρα της τρόικας. Συνήθως οι διαδικασίες μένουν ανέπαφες. Γίνονται κάποιες οριζόντιες περικοπές για να διορθωθούν κάποια νούμερα και μετά (μόλις υπάρξει ίχνος αισιοδοξίας) όλα γυρίζουν στην προτεραία κατάσταση. Οι σπατάλες παραμένουν ανέπαφες και το κόστος ανεβαίνει, επειδή υπάρχουν τα δίκαια ή άδικα αιτήματα διάφορων κλάδων.

Το ίδιο γίνεται με τις επερχόμενες τριπλές εκλογές, το κόστος των οποίων θα φτάσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2014 είχαν εγγραφεί τα μισά. Το χειρότερο είναι ότι με τις χύμα διαδικασίες και χωρίς λεπτομερείς προϋπολογισμούς, όλοι στο τέλος μένουν δυσαρεστημένοι. Μεταξύ αυτών και οι δικηγόροι, οι οποίοι θα πληρωθούν (και για τις δύο Κυριακές και όχι μόνο για τη μία, όπως λανθασμένα ανέφερα στο άρθρο της 14.5.2014) 810 ευρώ για όσους μείνουν στον νομό τους· 990 ευρώ για όσους μετακινηθούν εκτός νομού· 1.080 ευρώ για όσους δουλέψουν Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη. Αυτά τα ποσά θεωρούνται «αποζημίωση» (για τα πιθανά έξοδα που θα κάνουν) και όχι «αμοιβή» (για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν) και γι’ αυτό με τωρινή απόφαση των κ. Γιάννη Μιχελάκη και Χρήστου Σταϊκούρα δεν θα φορολογηθούν στην πηγή. Είναι περίεργο όμως που η «αποζημίωση» όσων Αθηναίων, π.χ., μείνουν στην Αθήνα είναι υψηλότερη όσων συναδέλφων τους θα πάνε σε άλλες περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι για όσους ταξιδέψουν η «αποζημίωση» είναι πραγματική –και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ μικρή– και για άλλους –που, όμως, θα έχουν περισσότερη δουλειά– η «αποζημίωση» κατ’ ουσία είναι αμοιβή.

Το αποτέλεσμα της σύγχυσης μεταξύ «αμοιβής» και «αποζημίωσης» είναι να γκρινιάζουν όλοι. Και οι καταφανώς αδικημένοι που θα ταξιδέψουν με (επιπλέον) οδοιπορικά 0,15 ευρώ ανά χλμ. και όσοι των αστικών κέντρων μείνουν σπίτι τους, αλλά θα έχουν πολλή δουλειά. Μη μιλήσουμε για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που θα «διαμαρτυρηθούν» απέχοντας για τη δωρεάν δουλειά που τους ζητείται.

Το θέμα είναι ότι οι εκλογικές διαδικασίες και το συνεπαγόμενο κόστος τους πρέπει να ελεγχθούν από την αρχή. «Γιατί εν έτει 2014 δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, που δεν απαιτούν τον τεράστιο όγκο γραφικής ύλης και χαρτιού, αλλά ούτε και τόσα άτομα να στελεχώνουν τον εκλογικό μηχανισμό; Αντί ολόκληρης εφορευτικής επιτροπής, θα αρκούσαν 1-2 άτομα ανά εκλογικό τμήμα σε περίπτωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», επισημαίνει ο νέος δικηγόρος κ. Απόστολος Σκουλίκης.

Υπάρχουν όμως πιο απλές ιδέες, όπως π.χ. εκείνη του (επίσης νέου δικηγόρου) κ. Σπύρου Κουτσογιάννη, ο οποίος λέει ότι θα έκανε τη δουλειά των δικηγόρων πολύ πιο εύκολη και τις αποζημιώσεις τους μικρότερες αν το Δημόσιο εξέδιδε τα βιβλία πρακτικών με τυπωμένα τα ονόματα των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Ιδέες και δη από νέους ανθρώπους υπάρχουν. Ποιος τούς ακούει όμως;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή