Και πάλι στο Πεδίον του Αρεως

Και πάλι στο Πεδίον του Αρεως

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεδίον του Αρεως είναι ο πνεύμονας πρασίνου της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της Ευρώπης, της Κυψέλης. Συνοικία που τη χαρακτηρίζουν ο συνωστισμός του μπετόν, η στενότητα του δημόσιου χώρου, η υπερσυγκέντρωση μεταναστών μαζί με τις μνήμες της παλιάς μεσοαστικής Αθήνας. Το Πεδίον του Αρεως είναι χώρος ζωντανός. Εχει τους δικούς του θαμώνες, συνταξιούχους που ασκούνται στο τάβλι και το σκάκι τα πρωινά, μανάδες με καρότσια και κάτι κάθιδρους και αναψοκοκκινισμένους που πάνε πέρα-δώθε λαχανιασμένοι και ονειρεύονται μια μέρα να τρέξουν μαραθώνιο. Ακούς όλη την ποικιλία των βαλκανικών και λοιπών γλωσσών, μπόλικες αφρικανικές διαλέκτους και, γενικά, όποτε το επισκέπτομαι, αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι σε μια από αυτές τις παρισινές συνοικίες, όπως το Κλισί, όπου ανακατεύονται όλες οι φυλές του κόσμου. Ολα αυτά τα λέω για να καταλήξω ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για δημόσιο χώρο και για το κέντρο της Αθήνας, δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη το Πεδίον του Αρεως.

Η διαχείριση του «Πάρκου», όπως το έλεγαν οι παλαιότεροι, ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Οπως σε πληροφορούν οι πινακίδες που βρίσκονται στην είσοδο της Μαυρομματαίων μπροστά στο άγαλμα του έφιππου Κωνσταντίνου, για την ανάπλαση του έργου έχουν προϋπολογισθεί γύρω στα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Δεν ξέρω πόσα δαπανήθηκαν, ο κ. Κουμουτσάκος, υποψήφιος περιφερειάρχης, δικαιούται να απορεί και να ρωτά τον απερχόμενο κ. Σγουρό: «Το εν λόγω έργο δημοπρατήθηκε το 2005, κατακυρώθηκε το 2007 και συνήφθη η σχετική σύμβαση τον Φεβρουάριο του 2008. Πώς είναι δυνατόν, κύριε απερχόμενε περιφερειάρχη, έπειτα από σχεδόν 6,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, το εν λόγω έργο να μην έχει ολοκληρωθεί και να μην είναι λειτουργικό; Πώς είναι δυνατόν ένα έργο με αρχικό χρόνο ολοκλήρωσης 1,5 χρόνο να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα; Ποιος είναι δηλωμένος ως φορέας λειτουργίας του έργου έναντι της Ε.Ε.; Πόσες φορές έχετε ζητήσει εγγράφως και πριν από τη δική μου επίσκεψη τη συνδρομή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αστυνόμευση του χώρου;».

Ο κ. Κουμουτσάκος επισκέφθηκε το «Πάρκο» πριν από μερικές ημέρες για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα ελλείμματα στην καθαριότητα και κυρίως στη φύλαξη. Δεν ξέρω αν είδε κάποιο από τα μηχανάκια που χρησιμοποιούν τις αλέες του για να κόβουν δρόμο, εγώ πάντως, τις προάλλες, μέσα στο διάστημα ενός τετάρτου της ώρας, ψάρεψα τέσσερα. Δεν ξέρω επίσης πότε επισκέφθηκε το πάρκο ο κ. Σγουρός. Τον άκουσα προχθές στον ΣΚΑΪ να λέει πως η περιφέρεια δεν διαθέτει υπηρεσίες καθαριότητας και δεν έχει αστυνομία και, για να είμαι ειλικρινής, σκέφτηκα πως καλά έκανα και αποφάσισα να δώσω την ψήφο μου στον κ. Κουμουτσάκο. Αν μη τι άλλο για να του δοθεί η ευκαιρία να αναλάβει τις ευθύνες που ο απερχόμενος περιφερειάρχης αρνείται να αναλάβει. Αν μη τι άλλο για να του δοθεί η ευκαιρία να αποδείξει πως η κοινωνική ευαισθησία που επέδειξε με την εκεί επίσκεψή του δεν ήταν απλή προεκλογική πιρουέτα.

Το θέμα της διαχείρισης του Πεδίου του Αρεως είναι θέμα κοινωνικής ευαισθησίας. Οπως και η διαχείριση του δημόσιου χώρου. Το επίπεδο του πολιτισμού κρίνεται περισσότερο από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δημόσιος χώρος και λιγότερο από τον αριθμό των θεάτρων ή των κινηματογράφων που λειτουργούν σε μια πόλη. Ο κ. Κουμουτσάκος, με μεγάλη πείρα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, γνωρίζοντας πως η Ευρώπη θα παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη των περιφερειών της, δείχνει να ξέρει πολύ καλά πως για να μετατραπεί η Αττική σε ευρωπαϊκό έδαφος και να απαλλαγεί από τις βαλκανικές της ομορφιές, θα πρέπει να ξεκινήσει από την ανάπλαση του δημόσιου χώρου. Το «Πάρκο», απ’ αυτήν την άποψη, έχει και πραγματική αξία αλλά και συμβολικό βάρος για την κοινωνία της πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή