Οι φοιτητές που μας δείχνουν τον δρόμο

Οι φοιτητές που μας δείχνουν τον δρόμο

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη εβδομάδα προπτυχιακοί φοιτητές από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών οργάνωσαν φοιτητικό συνέδριο με θέμα «Καινοτομία και βιώσιμη επιχειρηματικότητα» http://fsdet. dmst.aueb.gr/. Το ετήσιο συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας είναι πια καθιερωμένος θεσμός του Τμήματος, αφού φέτος πραγματοποιήθηκε για ενδέκατη φορά. Οργανώνεται αποκλειστικά από προπτυχιακούς φοιτητές. Αυτοί φροντίζουν τον προγραμματισμό του, την προσέλκυση επιστημονικών εργασιών, την αξιολόγηση των εργασιών, τη θεματική κατανομή τους, τις κεντρικές ομιλίες και συζητήσεις, την οικονομική διαχείριση, τους χορηγούς και την τροφοδοσία. Οι διδάσκοντες του Τμήματος βοηθούν μόνο επικουρικά με τις συμβουλές τους, μέσω των επαφών τους και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα οικονομικά έναντι του Πανεπιστημίου. Κάθε χρόνο μια νέα ομάδα παιδιών προστίθεται στην οργανωτική επιτροπή για να μάθει από τους πιο έμπειρους συμφοιτητές τους που την επόμενη χρονιά θα αποχωρήσουν αποφοιτώντας. Ετσι, η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί διατηρείται στο Τμήμα και κάθε χρόνο το συνέδριο βελτιώνεται.

Στο συνέδριο παρουσιάζουν επιστημονικές εργασίες κυρίως φοιτητές από το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών του Τμήματος καθώς και από άλλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της Ελλάδας. Ομως, παρουσιάζονται και αρκετές εργασίες από προπτυχιακούς φοιτητές. Είναι εντυπωσιακό ότι οι εργασίες τους ανταγωνίζονται συχνά επάξια αυτές των ωριμότερων συναδέλφων τους.

Η θεματολογία του συνεδρίου καλύπτει τις πιο σύγχρονες τάσεις του χώρου και διαμορφώνεται κυρίως από τις εργασίες που υποβάλλονται. Φέτος υπήρχαν χωριστές συνεδρίες αφιερωμένες στη διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook και Twitter), την εταιρική στρατηγική, το ψηφιακό μάρκετινγκ (δηλαδή των προώθηση προϊόντων με τεχνολογίες της πληροφορικής), τη δημόσια διοίκηση, την καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, τα πληροφοριακά συστήματα, την τεχνολογία λογισμικού, την ανάλυση επιχειρηματικών δεδομένων (business analytics), την τιμολογιακή πολιτική, την εταιρική κοινωνική ευθύνη, την πράσινη επιχειρηματικότητα, τη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και την επιχειρηματικότητα στη μέση εκπαίδευση. Οι τομείς αυτοί αντικατοπτρίζουν την έρευνα που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα από νέους εκκολαπτόμενους επιστήμονες.

Παραθέτω ενδεικτικά μερικά θέματα εργασιών, τα οποία δείχνουν την ποικιλία και τη φρεσκάδα των ιδεών που παρουσιάστηκαν. Τι συμβαίνει με τη λιανική τιμή του αερίου κίνησης; Ο ρόλος της κοινωνικής ευθύνης στον τραπεζικό τομέα. Οι συνεντεύξεις επιλογής προσωπικού στην Ελλάδα από την πλευρά του υποψηφίου. Αξιολόγηση ΟΤΑ μέσω ανάλυσης δεδομένων. Η θέση των νεαρών καταναλωτών για τις διαφημίσεις που γίνονται μέσω κοινωνικών δικτύων. Εξοικονόμηση ενέργειας σε μεγάλα κέντρα δεδομένων. Αυτόματη ανάλυση του σκοπού επίσκεψης σε ένα πολυκατάστημα από τα περιεχόμενα του καλαθιού. Ο μινιμαλισμός στα εταιρικά σήματα. Το κόστος και τα οφέλη εταιρικών σελίδων στο Facebook. Η χρήση του Bitcoin από ελληνικές επιχειρήσεις.

Το συνέδριο ξεκίνησε με συζήτηση επιτυχημένων στελεχών μεγάλων εταιρειών (SAP, Eurobank, ΑΒ Βασιλόπουλος, Vodafone) για το παρόν του επιχειρείν στην Ελλάδα. Μέσα στην ημέρα, παράλληλα με την παρουσίαση των εργασιών, πραγματοποιήθηκε και ένα εργαστήριο (workshop) με αντικείμενο το πώς μπορούν σημαντικές αλλά βαρετές ή άχαρες δραστηριότητες να μετατραπούν σε ένα ελκυστικό και διασκεδαστικό ηλεκτρονικό παιγνίδι (gamification, στα αγγλικά). Φανταστείτε, για παράδειγμα, να μαζεύετε πόντους και να ανταγωνίζεστε καθημερινά άλλα νοικοκυριά στην οικονομία ηλεκτρικού ρεύματος. Η τεχνική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων σε εφαρμογές όπως η εκπαίδευση, η φυσική άσκηση, η προώθηση προϊόντων, η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η καινοτομία, οι μετακινήσεις και η υγεία. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο συνεργάστηκαν για να δώσουν τη δική τους «παιχνιδιάρικη» λύση σε πραγματικά προβλήματα. Ακόμα, στα διαλείμματα, ο Φοιτητικός Σύλλογος Επιχειρηματικότητας ThinkBiz καλούσε τον καθένα να προτείνει τη δική του επιχειρηματική ιδέα με αφορμή καθημερινές ανάγκες και αντικείμενα, ενώ φοιτητές είχαν αναρτήσει αφίσες από εργασίες στα μαθήματά τους. Στο κλείσιμο του συνεδρίου, σε μια συζήτηση με έντονο συμβολισμό, τέσσερις απόφοιτοι του Τμήματος που έχουν ιδρύσει δικές τους επιχειρήσεις, παρουσίασαν τις εμπειρίες τους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν.

Το κύριο και πιο ελπιδοφόρο μήνυμα που έλαβα από το συνέδριο ήταν αυτό της εξωστρέφειας. Της εξωστρέφειας του συνεδρίου, που πέτυχε τη συμμετοχή φοιτητών από διαφορετικά ιδρύματα και στελεχών από μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομική του ενίσχυση από πολλούς οργανισμούς. Της εξωστρέφειας των φοιτητών του Τμήματος, που ερευνούν θέματα με άμεσο κοινωνικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, που συνεργάζονται πριν ακόμα λάβουν το πτυχίο τους με πρωτοπόρες εταιρείες σε όλο τον κόσμο και που δημοσιεύουν τις εργασίες τους σε υψηλού κύρους διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Και, το σημαντικότερο, της εξωστρέφειας ελληνικών εταιρειών που, βασισμένες στην επιστημονική γνώση, τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες αποφοίτων αλλά και φοιτητών, παράγουν και εξάγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες σε όλο τον πλανήτη.

* κ. Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή