Ο έχων πράγματι την εξουσία

Ο έχων πράγματι την εξουσία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσέρχεται ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα με τον αέρα του «νικητού» των εκλογών της περασμένης Κυριακής, φιλοδοξώντας να επιβάλει «στρατηγικές» και «πρόσωπα» εν όψει ανασχηματισμού και επαναχαράξεως της κυβερνητικής πολιτικής.

Αλλά ο κ. Βενιζέλος δεν ενίκησε. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ υπέστη ήττα στην Αττική, στην περιφέρεια που θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ύψους είκοσι έξι και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ.Το πλήγμα είναι τεράστιο, διότι ΠΑΣΟΚ, δίχως χρήμα προς διανομή, δεν υφίσταται. Το γνωρίζει ο κ. Βενιζέλος, το γνωρίζει εξίσου καλά και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο αέρας του νικητού είναι η νέα πολιτική μπλόφα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος παγίδευσε τη Νέα Δημοκρατία στο δίλημμα ότι μία ήττα μεγαλύτερη από αυτήν που υπέστη στις ευρωεκλογές θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού. Εάν το ΠΑΣΟΚ εκινείτο τον Μάιο του 2010 με βάση την αντίληψη ότι η αδυναμία της Ελλάδος ήταν και η ισχύ της και ότι η πτώση της θα συμπαρέσυρε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική. Γνωρίζει ο κ. Σαμαράς ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει χώρο να κινηθεί έξω από τον κυβερνητικό. Εάν επιχειρήσει έξοδο, θα έχει την τύχη του σαιξπηρικού Κοριολανού.

Αντιμετώπισε ο κ. Σαμαράς και πρόκληση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, που επειδή εξασφάλισε προβάδισμα εκατοστιαίων μονάδων διατυπώνει απειλές και θέτει όρους. Δύο θέματα από όσα ήγειρε ο κ. Τσίπρας μπορεί να αντιμετωπισθούν αμέσως.

Είπε ότι δεν πρέπει να ορισθεί νέος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, δίχως να ληφθεί υπ’ όψιν η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς θα αγνοήσει ασφαλώς την «προειδοποίηση» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Κλίνει ο πρωθυπουργός προς την απόφαση να ορίσει εις την θέση αυτή τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, που έχει δεδομένη την εχθρότητα του κ. Βενιζέλου και κάποιων υπουργών. Ο κ. Στουρνάρας υπήρξε επί μία διετία ο καλύτερος συνεργάτης του κ. Σαμαρά και οι υπηρεσίες του από τη θέση του διοικητού θα είναι πολύτιμες.

Θέλησε να παρέμβει ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτηση και επιτρόπου στην Ε.Ε. Από μίαν άποψη δεν έχει σημασία ποιοι θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη χαβούζα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά η Επιτροπή είναι άλλο θέμα και η καλύτερη επιλογή είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει την εκτίμηση της ηγεσίας του πλειοψηφήσαντος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Είναι γνωστές οι δυσκολίες στο επίπεδο των προσωπικών σχέσεων. Αλλά στα πρώτα χρόνια του Ελληνικού Βασιλείου –και αργότερα– οι «αντίπαλοι» στέλνονταν ως αντιπρόσωποι της χώρας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από όπου προσέφεραν τα μέγιστα. Ανάμεσά τους οι Νικόλαος Μαυροκορδάτος, Ιωάννης Κωλέττης, Χαρίλαος Τρικούπης. Αυτά από κάποιον που δεν εστήριξε την κ. Μπακογιάννη όταν διεκδίκησε την ηγεσία της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή