Η διαχείριση του αποτελέσματος

Η διαχείριση του αποτελέσματος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελείωσαν οι εκλογές και τώρα μένει στους νικητές και ηττημένους να διαχειριστούν το αποτέλεσμα. Τα ποσοστά των ευρωεκλογών επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνάει και στην αξιωματική αντιπολίτευση να αντιπολιτεύεται από ισχυρότερη θέση. Τα μικρότερα κόμματα θα προσπαθήσουν να χτίσουν πάνω στην επιτυχία τους ή θα πρέπει να επουλώσουν τις πληγές τους. Οι εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν, θα εκφράσουν τις δυναμικές που θα αναπτυχθούν μέσα σε αυτήν την περίοδο.

Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ έλαβε ένα μήνυμα το οποίο ανέμενε – αυτό της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αλλά ενώ τα δύο κόμματα έχασαν μέρος των ψήφων που είχαν πάρει στις εθνικές εκλογές του 2012, δεν επλήγησαν σε τέτοιο βαθμό που θα τους απαγόρευε να κυβερνούν. Αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι η κυβέρνηση να κάνει διορθωτικές κινήσεις, αλλά να μη φανεί ότι χάνει τον δρόμο της, ότι λυγίζει κάτω από τις επιθέσεις που δέχεται από αριστερά και δεξιά. Λάθη πρέπει να διορθωθούν και αδικίες να αποκατασταθούν. Η κυβέρνηση πρέπει να φανεί δίκαιη και σταθερή – ότι βάζει το συμφέρον των πολιτών πάνω απ’ όλα. Η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο της σταθερότητας ώς το τέλος υπονοεί ότι δεν παίζει με την ιδέα πρόωρων εθνικών εκλογών.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ευρωεκλογές παρουσιάζουν μια ευκαιρία να εδραιώσει την παρουσία του ως σημαντική δύναμη και να ξεχάσει τη δικαιολογία ότι ήταν κόμμα του 4%. Οσο το κόμμα βρίσκεται στη θέση μιας ισχυρής αντιπολίτευσης, η ηγεσία του δεν υποχρεούται να ξεκαθαρίσει όλες τις ασάφειες στην πολιτική του: ούτε κυβερνάει ούτε βρίσκεται σε παρακμή, ώστε να απελευθερωθούν φυγόκεντρες δυνάμεις. Με τη γλυκιά αναμονή της εξουσίας, οι διαφορές μεταξύ φραξιών ελέγχονται. Η μεγάλη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου θα ασκήσει εξουσία – στην Περιφέρεια Αττικής. Το έργο εκεί θα δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα και ότι έχει στελέχη που τα βγάζουν πέρα με την πραγματικότητα. Η αποτυχία θα έχει αντίστοιχο μεγάλο κόστος για το κόμμα.

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στη μοναδική θέση να αυξάνει τη δύναμή της, ενώ ο αρχηγός της και στελέχη κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οι ψηφοφόροι γνωρίζουν πολλά για τη δράση της. Προφανώς, τόσοι πολίτες θέλουν να εκφραστούν μέσω της νεοναζιστικής οργάνωσης ό,τι κι αν μάθουν γι’ αυτήν. Αλλά αυτό ίσως σημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή έχει φθάσει στο μέγιστο εκλογικό ύψος της.

Για το «Ποτάμι», το αποτέλεσμα της πρώτης συμμετοχής σε εκλογές ήταν θετικό· μένει τώρα να φανεί πόσο βαθιά θα ριζώσει στην κοινωνία, μετά το ιδρυτικό συνέδριο στις 27-29 Ιουνίου. Στη ΔΗΜΑΡ ήρθε η ώρα να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε, αφού ο μοναχικός δρόμος απεδείχθη τραγικά μοναχικός. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής ταυτότητας και άρχισαν να τροφοδοτούν και αυτοί τη δεξαμενή ανεξαρτητοποιηθέντων βουλευτών που περιμένουν τις επόμενες κινήσεις για τη διαμόρφωση νέων σχημάτων στην πολιτική σκηνή. Η ρευστότητα αυτή ίσως φανεί πολύτιμη αν συνδυαστεί με μια γενικότερη πολιτική σταθερότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή