Ξανά μανά στο ανα-

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι υποτίθεται ότι επιθυμεί και σχεδιάζει ο κ. Βενιζέλος; Μα την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Τι διαδίδεται ότι θέλει ο κ. Σαμαράς, εκτός από την αναθεώρηση του Συντάγματος; Την ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς. Ανασύνταξη όμως αναγγέλλει και το ΚΚΕ, μόνο που εκεί πρόκειται για μία ακόμη «ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος». Τι προτείνει η ΔΗΜΑΡ; Την ανασύνθεση της ανανεωτικής Αριστεράς (αν και ένα τμήμα των τηλεοπτικώς πολιτευομένων του χώρου αυτού ρέπει προς την αποσύνθεση).

Προς τα πού κινείται ο ιχώρ που ρέει στις φλέβες των χρυσαυγιτών; Προς την ανάκτηση της Μικράς Ασίας, της Βόρειας Ηπείρου, της Κάτω Ιταλίας και βεβαίως του Τζαλαλπούρ της Κεντρικής Ασίας, όπου η πόλη που ίδρυσε ο Αλέξανδρος προς τιμήν του Βουκεφάλα. Τι ποθούν ο κ. Καρατζαφέρης, ο κ. Πολύδωρας, ο κ. Ψωμιάδης; Την αναγέννηση της Δεξιοδεξιάς. Τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ανατροπή. Τι απαιτούν οι τραπεζίτες. Ανακεφαλαιοποίηση. Τι αναγγέλλει τις μονές μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τι τις ζυγές; Ανάπτυξη και ανάκαμψη, τη δε ημέρα τη εβδόμη ανάσχεση της ανεργίας. Και τι έχουν στα σκαριά οι συναρχηγοί της κυβέρνησης; Ανασχηματισμό. Μήπως αναθαρρήσει το πλήρωμα και αναστραφεί το κλίμα.

Ξανά μανά λοιπόν είμαστε στον αστερισμό του ανα-, αν βέβαια αποδεχτούμε ότι όλες αυτές οι ηχηρές λέξεις έχουν όντως νόημα στο μυαλό των χρηστών τους. Πώς καταφέρνουμε να βρισκόμαστε κάθε λίγο στην αφετηρία, για να ξαναπούμε τα ίδια (αυτο)παραινετικά και να ξαναϋποσχεθούμε τα ήδη υπεσχημένα, είναι ένα μυστήριο. Η «ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς», π.χ., έχει επιχειρηθεί ανεπιτυχώς (ή μάλλον έχει ανακοινωθεί ότι θα επιχειρηθεί) τόσες φορές τα τελευταία χρόνια, από διαφορετικούς πολιτικούς που ερίζουν για την πατρότητα της φθαρμένης ιδέας και τα πρωτεία, ώστε να αναρωτιέσαι αν απόμεινε ένα ελάχιστο κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Μυστήριο καλύπτει και τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζονται οι ανασχηματισμοί. Ακούμε, λ.χ., ότι ο τάδε υπουργός θα μετακινηθεί, ένα ή δύο χρόνια αφότου έλαβε το χαρτοφυλάκιο. Κάθε υπουργός, δύο πράγματα μπορεί να κάνει: να αποδειχθεί ή άξιος ή ανάξιος· άλλο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, τουλάχιστον στον δικό μας τετραδιάστατο κόσμο. Αν ο αξιότιμος κύριος Χ. πέτυχε στο αρχικό υπουργείο, και δεν αναβαθμίζεται ουσιωδώς, γιατί δεν τον αφήνουν να ολοκληρώσει τη δουλειά του παρά του αλλάζουν πόστο; Για να εμπλουτίσει το βιογραφικό του; Και αν απέτυχε ως υπουργός Ανάπτυξης, π.χ., γιατί να μετακινηθεί στο υπουργείο Παιδείας, αντί να του προσφερθεί η δυνατότητα να ξεκουραστεί και να αναστοχαστεί στον ελεύθερο πλέον χρόνο του τη θητεία του; Για να αποτύχει και σε δεύτερο υπουργείο, σε τρίτο κ.ο.κ.; Σε ποια επιχείρηση προσλαμβάνεσαι βάσει του πτυχίου σου ως λογιστής, αποτυγχάνεις πανηγυρικά και αμέσως έπειτα οι απογοητευμένοι και ζημιωμένοι εργοδότες σου σε ανταμείβουν ορίζοντάς σε νομικό τους σύμβουλο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή