Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα, με μια αρχή του ουράνιου τόξου στον ορίζοντα της κλιματικής αλλαγής…

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα, με μια αρχή του ουράνιου τόξου στον ορίζοντα της κλιματικής αλλαγής…

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο κόσμος αναλογίζεται αναγκαστικά όλα τα τεράστια προβλήματα που κρύβονται κάτω από το χαλί της καθημερινότητος, συσσωρεύονται, με τον χρόνο μεγιστοποιούνται. Κι έρχεται η στιγμή της υπέρτατης «Melancholia», όπως στην ταινία του Δανού σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ, το 2011, στο 64ο Φεστιβάλ των Καννών, που η πρωταγωνίστρια Kirsten Dunst απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Ο Πλανήτης Γη, ύστερα από σύγκρουση με μετεωρίτη, καταστρέφεται, ενώ έχουν ήδη κονιορτοποιηθεί όλες οι αξίες που κάνουν τη ζωή υποφερτή, πλην μιας, της οικογένειας σε στενό πλαίσιο… «Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» που το «σενάριό της» το γράφουμε εμείς οι άνθρωποι, εδώ και αιώνες, χρόνο-χρόνο, μέρα τη μέρα, έχει μόνον πρωταγωνιστές, καταδικασμένους ήδη από τις αποφάσεις τους, ως άτομα και ως σύνολο, λείπει «ο σκηνοθέτης» που θα ορίσει τα γυρίσματα, σε φως ή σκότος, ώστε να διαγράψει την πορεία του το μελλούμενο ως το Τέλος, ευτυχές ή…

Η εκβιομηχάνιση της παραγωγής, η καταστροφή των δασών, η κλιματική αλλαγή με την υπερθέρμανση του πλανήτη που κάνει τους πάγους της Ανταρκτικής να λιώνουν, τους ωκεανούς να σηκώνουν κύματα βουνά – όλα αυτά τα σημάδια τα έχει το παγκόσμιο «Δελτίο Καιρού», για όποιον ξέρει «να το διαβάσει σωστά», στην ολότητά του, σε διεθνές πλαίσιο. Οι πλημμύρες, οι τυφώνες με τα ονόματα που τους δίνουμε για να τους εξευμενίσουμε και που ξεκληρίζουν πολιτείες ολόκληρες, οι καταστροφικές πυρκαγιές στις ηπείρους, ο άστατος καιρός στην Ευρώπη με καταιγίδες και χιονοπτώσεις που ξεσπούν, ξαφνικά, και προκαλούν δυστυχήματα με θύματα, όλα αυτά τα στοιχεία καταγράφονται καθημερινά στις εφημερίδες, στο Διαδίκτυο, σε βίντεο, σε περιβαλλοντικές εκπομπές κύρους και άλλες που έχουν διαφημιστικά μηνύματα. Αποτέλεσμα, οι άνθρωποι ανεξάρτητα από φυλή και χρώμα εγκλωβίζονται στην έγνοια για το σήμερα, το πολύ το αύριο, σε σχέση με τα παιδιά τους και με τη διεθνή οικονομική κρίση και παραβλέπουν την επερχόμενη απειλή, κοινή για όλους. Ολες οι «Παγκόσμιες Ημέρες» εορτάζουν και τιμούν έναν θεσμό –Γυναίκα, Μητέρα, Παιδί– ενώ στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τα ολοσέλιδα άρθρα, όπως το εξαιρετικό της κ. Ασπασίας Δασκαλοπούλου, στην «Κ», σελίς 3, «Διανύουμε έναν κρίσιμο αιώνα για το κλίμα» βλέπει το πρόβλημα σε κοντινά μέτρα πλέον, καταλογίζει στην ανθρώπινη δραστηριότητα τις αλόγιστες συνέπειες και προβάλλει, με γενναιότητα, το κρίσιμο θέμα – ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για την κλιματική αλλαγή περιορίζεται συνεχώς.

Οσο για «το Κλειδί» που είναι η παιδεία και ο διαχωρισμός ρόλων και ευθυνών, οι επιστήμονες έδωσαν το μήνυμα, μένει να αναλάβει τον ρόλο της η κοινωνική επιστήμη. Και σ’ αυτό το σημείο, στο βάθος σκοτεινού ορίζοντα αναφαίνεται η αρχή του Ουράνιου Τόξου, «Χρειαζόμαστε ανθρώπους με μακροχρόνιο όραμα για τη χώρα τους και τον κόσμο» επισημαίνει το άρθρο σύμφωνα με όσα προτείνουν οι Chief Scientists που ως θεσμός λειτουργούν ήδη σε προηγμένες χώρες και συμβουλεύουν κυβερνήσεις και πολίτες ισοδύναμα. Στο σημείο αυτό, «βγαίνει» το Ουράνιο Τόξο. Αφορά το δικό μας Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που συμπλήρωσε πενήντα και πλέον χρόνια πολιτιστικής και περιβαλλοντικής δράσης, βασιζόμενο στις αξίες της επιστήμης, αρχαίας και νέας, και στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του να ακούσει και να αδράξει την αλήθεια, πριν να είναι αργά… Στο μήνυμα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που ακολουθεί, –και το παραθέτουμε ως έχει– μπορείτε να ακολουθήσετε το ουράνιο τόξο, από την αρχή του…

Το μήνυμα και η διεθνής διάκριση από την Ευρωπαική Επιτροπή

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον παγκόσμιο προβληματισμό για τα καίρια θέματα που αφορούν τη συντήρηση της ζωής.

Επί πέντε δεκαετίες το Μουσείο με διεθνή αναγνώριση και με ευρωπαϊκή συνεργασία στις έρευνές του, συμβάλλει στην προστασία της φύσης.

Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδος είναι μοναδικό, είναι το λίκνο όπου αναπτύχθηκε ο σπουδαιότερος πολιτισμός. Το Μουσείο εργάζεται για την προστασία και τη διατήρησή του. Φέτος το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διακρίθηκε για την προσφορά του με το έργο για την αποκατάσταση των δασών Μαύρης Πεύκης στον Πάρνωνα.

Μεταξύ 163 προτάσεων που υποβλήθηκαν για βραβεία Natura 2000 που απονέμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόταση του ΜΓΦΙ – ΕΚΒΥ εντάχθηκε στις 6 καλύτερες παρεμβάσεις διατήρησης της φύσης. Η απονομή έγινε με ειδική τελετή στις 21 Μαΐου στις Βρυξέλλες παρουσία του Επιτρόπου για το Περιβάλλον Janez Potocnik. Ακολουθεί το μήνυμα της κ. Νίκης Γουλανδρή για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Εάν σε παγκόσμια κλίμακα δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, ώστε η φύση να ανακτήσει τη δυνατότητα φυσικής αυτορρύθμισης, τότε θα οδηγηθούμε σε μια παγκόσμια οικολογική καταστροφή. Η ανθρωπότητα οφείλει να αναλογισθεί τα λάθη και τις παραλείψεις της και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Είναι καιρός να ενωθούμε και να δράσουμε άμεσα, ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες».

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας στη Γαλλία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Francois Hollande, θα μεταβεί στη Γαλλία προκειμένου, την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014, να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της απόβασης  των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νορμανδία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή