49 χρόνια πρίν στην «Κ»… 8.VI.1965

49 χρόνια πρίν στην «Κ»… 8.VI.1965

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

GEMINI IV, ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ: Χιούστον, 7.- Το εγχείρημα της πτήσεως των «διδύμων» αστροναυτών επί τέσσερα εικοσιτετράωρα και πλέον εις το Διάστημα συνεπληρώθη σήμερον επιτυχώς και οι Αμερικανοί ησθάνθησαν ανακούφισιν διά την μεγάλην επιτυχίαν και χαράν διότι το γόητρόν των ανέκτησε την παλαιάν αίγλην του. Αι λεπτομέρειαι του προγράμματος της πτήσεως των Μάκντιβιτ [James A. McDivitt, δεξιά] και Ουάιτ [Edward H. White II, αριστερά] μελετηθείσαι καλώς ενεφάνησαν πολλάς βελτιώσεις και επιτρέπουν την πρόβλεψιν ότι η προσεχής πτήσις διδύμων θα είναι όχι μόνον εξ ίσου επιτυχής αλλ’ ότι θα καταρρίψη το ρωσικόν ρεκόρ διά της επταημέρου παραμονής νέου αμερικανικού θαλαμίσκου εις το άγνωστον του Διαστήματος. […] Ο διευθυντής των επηνδρωμένων πτήσεων της NASA δρ Τζωρτζ Μύλλερ εις συνέντευξίν του προς τους αντιπροσώπους του Τύπου εδήλωσεν ότι η επιτυχία καθ’ όλην την γραμμήν της πτήσεως «Τζένινι 4» ενισχύει την πεποίθησιν των Ηνωμένων Πολιτειών ότι αστροναύται των θα προσγειωθούν πρώτοι εις την Σελήνην προ του τέλους του 1969. Ο δρ Μύλλερ προσέθεσεν ότι είναι αδύνατον να προβλέψη τις ποίος θα νικήση εις τον ανταγωνισμόν διά την Σελήνην, οι Αμερικανοί ή οι Σοβιετικοί […].

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ «ΑΣΠΙΔΑ»: Δέκα κατώτεροι αξιωματικοί, εκ των 14, εις τους οποίους ο αντιστράτηγος κ. Ι. Σίμος καταλογίζει διά του πορίσματός του ευθύνας, ως προς την συνωμοτικήν οργάνωσιν «ΑΣΠΙΔΑ», παραπέμπονται υπό του ανακριτικού συμβουλίου, με το ερώτημα της αποτάξεως.

ΑΝΑΜΙΞΙΣ ΖΙΒΚΩΦ: Ο τέως πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πιπινέλης και ο τέως υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Αβέρωφ διηρμήνευσαν, διά χθεσινών δηλώσεών των, την έντονον αντίδρασιν της εθνικής Αντιπολιτεύσεως προς τας τελευταίας δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Τοντόρ Ζίβκωφ και ως τελείως ανεπαρκή την απάντησιν του Ελληνος υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Αβέρωφ επεσήμανε την εκστρατείαν του διευθυνομένου Τύπου της Σόφιας υπέρ του «εκδημοκρατισμού» της Ελλάδος και παρετήρησε ότι αι δηλώσεις Ζίβκωφ δεν δύνανται παρά να αποτελούν πιεστικήν τακτικήν, αποβλέπουσαν εις την επίτευξιν ανομολογήτων σκοπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή