49 χρόνια πρίν… 19-VΙ-1965

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΛΩΣΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής λαβών γνώσιν της αποφάσεως της Βουλής [περί παραγραφής του «σκανδάλου» της ΔΕΗ], προέβη εις την ακόλουθον δήλωσιν: «Θα ήμην κατώτερος της ελληνικής ιστορίας, εάν δεν υφιστάμην την τύχην την οποίαν επιφυλάσσει η πολιτική μας παράδοσις εις όλους εκείνους οι οποίοι με την δράσιν των κατέστησαν αισθητήν την παρουσίαν των εις την ζωήν του Εθνους. Η περίπτωσις εν τούτοις η ιδική μου, μοναδική εις θρασύτητα και δόλον, θα συμβολίζη εις την ιστορίαν μας, την χειροτέραν περίοδον πολιτικής και ηθικής παρακμής. Διότι ούτε και κατά τας πλέον σκοτεινάς ημέρας της εθνικής μας ζωής παρετηρήθη το φαινόμενον, η Κυβέρνησις [Γεωργίου Παπανδρέου] και η πλειοψηφία της Βουλής, να συζητούν με προκλητικήν αναίδειαν επί ενός αυταποδείκτου ψεύδους, και να παρασκευάζουν εν ψυχρώ, όπως απέδειξεν η Αντιπολίτευσις, μίαν ηθικήν δολοφονίαν. […] ουδείς εν Ελλάδι, από του Ανωτάτου Αρχοντος μέχρι και του τελευταίου πολίτου, δικαιούται να αισθάνεται ασφαλής. Ηθική αδράνεια ενώπιον παρομοίων εκδηλώσεων, θα εσήμαινεν ότι η Ελλάς εισήλθεν εις στάδιον βαρείας εθνικής κρίσεως.»

ΒΙΚΚΕΡΣ, ΓΚΟΜΠΙ, ΠΟΜΠΕ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟΝ: Η Διάδοχος Ειρήνη παρηκολούθησε την χθεσινήν παράστασιν της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εις το Ηρώδειον με τον «Οθέλλον» του Βέρντι, που εσημείωσε μεγάλην επιτυχίαν. […] Το κοινόν κατεχειροκρότησε τους διακεκριμένους πρωταγωνιστάς και τους λοιπούς ερμηνευτάς. Οι ξένοι καλλιτέχναι Τζων Βίκκερς, Τίτο Γκόμπι και Μαρτσέλλα Πόμπε ανεκλήθησαν επανειλημμένως επί σκηνής.

ΣΤΙΛΠΩΝ Π. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: Τα νέα βιβλία. Στίλπ. Π. Κυριακίδου: «Ελληνική λαογραφία». (Μέρος Α΄: Μνημεία του λόγου). Εκδοσις Β΄. Σχ. 8ον. Σελ. 432. Εκδοσις Ακαδημίας Αθηνών. Αθήναι 1965.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «Λογοτεχνία ζωής και λογοτεχνία σκέψεως». Υπό του κ. Γ. [ιώργου] Θέμελη. [Κριτικές παρατηρήσεις σε δοκίμιο του Δημήτρη Γιάκου για τη σύγχρονη ποίηση.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή