2014, το έτος για την ελληνική χρονιά της Κίνας και την κινεζική χρονιά της Ελλάδας

2014, το έτος για την ελληνική χρονιά της Κίνας και την κινεζική χρονιά της Ελλάδας

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα τελευταία χρόνια, η Κίνα, ως συνολικός στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας, όχι μόνο υποστηρίζει συνεπώς τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, της κρίσης χρέους και της σταθερότητας της Ευρωζώνης γενικότερα, αλλά παρείχε και πραγματική βοήθεια στην Ελλάδα μέσω των διμερών ή άλλων πολυμερών τρόπων. Τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και ο κινεζικός λαός αποδεικνύουν με τον δικό τους τρόπο την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα και για την ενοποίηση της Ευρώπης.

Στη διάρκεια όλης αυτής της κοινής αντιμετώπισης της δυσκολίας, οι κινεζοελληνικές σχέσεις σημειώνουν νέες εξελίξεις. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τον Μάιο του 2013 στέφθηκε με επιτυχία και είναι από τους πρώτους επικεφαλής κυβερνήσεων που έγιναν δεκτοί από τη νέα ηγεσία της Κίνας. Τον Φεβρουάριο, επίσης, μια καρποφόρα συνάντηση πραγματοποιήθηκε, στο Σότσι, των Προέδρων Σι Τζινπίνγκ και Καρόλου Παπούλια. Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας τίμησε με την παρουσία του την τελετή αφής των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων της Νατζίνγκ. Οι οικονομικές και επενδυτικές συνεργασίες μας σημείωσαν μεγάλη πρόοδο εξέλιξης και ανάπτυξης. Υστερα από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς, ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιώς έχει τετραπλασιάσει τη διακίνησή του και είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο λιμάνι του κόσμου. Ο ΣΕΠ έχει συμβάλει θετικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως επίσης θεωρείται υπόδειγμα αμοιβαίων επωφελών συνεργασιών της Κίνας με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι συνεργασίες των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, της φαρμακοβιομηχανίας, των ακινήτων και της ναυπήγησης πέτυχαν πρωτοφανή εξέλιξη. Ακόμα, ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από το 2012 σημείωσε άνοδο κατά 50%. Ενδεικτικό επιπλέον είναι πως στα Ποσειδώνια 2014 η κινεζική αποστολή αποτέλεσε το δεύτερο μεγαλύτερο μέγεθος μετά την ελληνική. Εκτός από τις ναυτιλιακές και ναυπηγικές επιχειρήσεις, η συμμετοχή της κινεζικής αποστολής επεκτείνεται και στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας και των θαλάσσιων επιστημονικών ερευνών.

Κατανοούμε, λοιπόν, πως η Ελλάδα χρειάζεται την Κίνα, ενώ και η Κίνα έχει ανάγκη την Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελεί σημαντική πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά για τα κινεζικά προϊόντα και κεφάλαια. Η Ελλάδα αποτελεί γέφυρα ενίσχυσης της κατανόησης και της εμπιστοσύνης μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και η πλατφόρμα για την Κίνα προκειμένου να εντατικοποιήσει τις οικονομικές, εμπορικές και διανθρώπινες ανταλλαγές της με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα φτάσει στην Αθήνα ως πρώτο σταθμό της επίσημης επισκέψεώς του στην Ελλάδα, η οποία είναι η πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα όπου θα μεταβεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην πρωθυπουργία.

Κατά την επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα ανταλλάξει απόψεις με την ελληνική ηγεσία όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Εν συνεχεία, θα έχει ευρύτερες επαφές με την οικονομική, εμπορική και πολιτιστική κοινότητα της τοπικής κοινωνίας. Οι συμφωνίες και τα συμβόλαια που θα υπογραφούν αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο τόσο σε επίπεδο αριθμητικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο. Η Κίνα και η Ελλάδα δεν είναι φίλοι μόνο στην ανάγκη, έχουν ο ένας τον άλλο ως καλή συντροφιά και παρέα στον δρόμο προς την κοινή ανάπτυξη και ευημερία. Η θέση που κατέχει η Ελλάδα στην ιστορία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας πολιτιστικής ανάπτυξης, καθώς και η επιρροή της σε διεθνές επίπεδο, είναι παράγοντες ιδιαιτέρως σημαντικοί για την Κίνα. Η Κίνα διατίθεται να ενισχύσει μαζί με την ελληνική πλευρά τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και να προαγάγει την αμοιβαία κατανόησή τους. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα εκτιμά την ελληνική θέση για τη διευθέτηση συγκρούσεων και διαφορών μέσω πολιτικού και διπλωματικού μέσου και είναι πρόθυμη να εντατικοποιηθούν η επικοινωνία και ο συντονισμός με την Ελλάδα ώστε να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην εκάστοτε περιοχή. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της εξέλιξης των κινεζοελληνικών σχέσεων. Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε την Ευρώπη με επιτυχία. Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσαν τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων για την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση και τον πολιτισμό. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο στενή και αποτελεσματική εταιρική σχέση Κίνας – Ελλάδας, εμπλουτίζοντας και εμβαθύνοντας περαιτέρω τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας – Ε.Ε.

Είμαι πεπεισμένος πως η εποικοδομητική εξέλιξη των επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας και Ελλάδας θα συνεχιστεί. Το έτος 2014 θα αποτελέσει την ελληνική χρονιά της Κίνας και την κινεζική χρονιά της Ελλάδας. Ολα αυτά είναι προς κοινό όφελος των δύο χωρών και των δύο λαών μας, παράγοντες που εν συνεχεία θα συμβάλουν ενεργά στην παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

* Ο κ. Zou Xiaoli είναι ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή