49 χρόνια πρίν στην «Κ»… 22.ΙV.1965

49 χρόνια πρίν στην «Κ»… 22.ΙV.1965

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αναλαμβάνων, ως προεβλέπετο, ευρείας εκτάσεως αντεπίθεσιν προς ανάκτησιν του ελέγχου της πλειοψηφίας, μετά την κορυφωθείσαν προχθές ενδοκομματικήν κρίσιν, ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου έθεσε χθες την 11.15΄ μ.μ. εις την Βουλήν ζήτημα εμπιστοσύνης. Προηγουμένως, ο κ. πρωθυπουργός άφησε, διά δηλώσεών του ανοικτόν το θέμα των μεταβολών εις την ηγεσίαν του στρατεύματος, ωμίλησεν εις τον αντιπρόεδρον της κυβερνήσεως κ. Στέφανον Στεφανόπουλον περί της προθέσεώς του όπως προβή, μετά το κλείσιμον της Βουλής, εις ανασχηματισμόν και διεβίβασε προς τους βουλευτάς της Ενώσεως Κέντρου την απειλήν ότι είναι αποφασισμένος, εφ’ όσον η Κυβέρνησις καταψηφισθή, να οδηγήση την χώραν εις εκλογάς.

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΝ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΟΝ»: Αφετηρίαν των εξελίξεων […] απετέλεσεν η προχθεσινή κορύφωσις των εναντίον του κ. πρωθυπουργού επιθέσεων εκ μέρους των δημοσιογραφικών οργάνων και των δύο κυριωτέρων ανταγωνιζομένων φατριών της Ενώσεως Κέντρου. Και το μεν δημοσιογραφικόν όργανον της ομάδος του υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη [η εφημερίς «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα], εις επίθεσιν πρωτοφανούς βιαιότητος κατά των κ.κ. Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, ωμίλησε περί μεταβολής της Ενώσεως Κέντρου εις «οικογενειακόν μικρομάγαζον», του Υπουργικού Συμβουλίου εις «δοχείον πολυτελείας προς καύσιν λιβανωτών», περί κατασκοπεύσεως υπουργών εκ μέρους της ΚΥΠ των Μπουλούκων, περί συκοφαντήσεως των στρατιωτών της «δημοκρατίας» εκ μέρους των «δουλακίων» και των τρωκτικών και περί γενικής κατολισθήσεως. Η εκφράζουσα δε τας απόψεις της κεντροαριστεράς εκάλεσε τον πρωθυπουργόν να συμμερίζεται τας ευθύνας με τους συνεργάτας του, να τους πείθη και όχι να τους αναγκάζη να ακολουθούν την πολιτικήν του και να προχωρήση εις μεταβολάς εις το στράτευμα.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – Χ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ: Κοσμική κίνησις. Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Κυβερνήσεως και η κ. Ιωάννου Σωσίδη παρέθεσαν γεύμα εις την οικίαν των. Παρεκάθησαν: Ο πρίγκιψ Μιχαήλ και η σύζυγός του Μαρίνα, ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Αμύνης και η κ. Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου, η κ. Ελσα Λαμπράκη, […] ο κ. Χρήστος Λαμπράκης […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή