49 χρόνια πρίν… 23 και 24-VΙ-1965

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΥΨΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ: Θεσσαλονίκη, 22.- Ομοφωνία βασιλικού επιτρόπου και εισηγητού του διαρκούς στρατοδικείου, μετά την απολογίαν των, εκρίθησαν προφυλακιστέοι οι στρατιώται Δημ. Μπέκιος και Κ. Ματάκης, κατηγορούμενοι διά πράξεις δολιοφθοράς εις μονάδα πυροβολικού της Νέας Ορεστιάδος. Αι ανακρίσεις συνεχίζονται με απόλυτον μυστικότητα. Διά τους λοιπούς δύο στρατιώτας και δύο πολίτας θα ληφθούν πιθανώς αύριον αποφάσεις. Εγνώσθη ότι οι δύο στρατιώται τόσον κατά την επ’ αυτοφώρω σύλληψίν των ενώ διέπραττον δολιοφθοράν, όσον και κατά την πορείαν των ανακρίσεων, προέβησαν μεν εις ομολογίαν, αλλ’ αρνούνται να κατονομάσουν τους καθοδηγητάς των. […]. Αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμύνης [υπουργός ο Πέτρος Γαρουφαλιάς] εχαρακτήρισαν ως τελείως ανυπόστατα τα αναγραφέντα ότι η ανάκρισις όσον αφορά την αποκαλυφθείσαν δολιοφθοράν στρέφεται εναντίον του διοικητού της μοίρας πεδινού πυροβολικού, όπου εσημειώθη αύτη. Επίσης ανυπόστατα εχαρακτηρίσθησαν και τα δημοσιεύματα ότι ησκήθη «ωμή βία» εναντίον των δύο οπλιτών διά να ομολογήσουν την παρ’ αυτών γενομένην δολιοφθοράν. [Σημ. «Φ»: Διοικητής της μοίρας ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος (φωτογραφία), για τον οποίο υπήρξαν, τότε, από την πλευρά της αριστεράς και ωρισμένων της κεντροαριστεράς ότι έδρασε, εν προκειμένω, ως agent provocateur.]

ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ «ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΝ»: Οι βουλευταί της ΕΡΕ και των Προοδευτικών απεχώρησαν χθες [23 Ιουνίου 1965] της Βουλής, κατά την πρώτην ημέραν της συζητήσεως του πολιτικού θέματος και αφού ο κ. Π. Κανελλόπουλος κατήγγειλεν ότι η συζήτησις εσκηνοθετήθη υπό του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου διά να αποφευχθή η λύσις των ενδοκομματικών και ίσως και ενδοκυβερνητικών διαφορών εις συνέλευσιν βουλευτών της Ενώσεως Κέντρου. […] Ο αρχηγός των Προοδευτικών κ. Σπ. Μαρκεζίνης επεσήμανε την σύγχυσιν, η οποία επικρατεί εις τας τάξεις της Ενώσεως Κέντρου […] και, αποχωρών, εξέφρασε την πεποίθησιν ότι είναι δυνατόν να υπάρξη διάδοχον δημοκρατικόν κοινοβουλευτικόν σχήμα και ότι τούτο προδικάζει την πτώσιν της Κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου.

RENATA LAVAGNINI: «Ο θάνατος του Διγενή», η γνωστή ποιητική τραγωδία του Αγγέλου Σικελιανού, απετέλεσε θέμα διδακτορικής διατριβής, που υπεβλήθη εις την Φιλοσοφικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου του Παλέρμο υπό της δίδος Ρενάτας Λαβανίνι. […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή