49 χρόνια πρίν… 25-VΙ-1965

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΗΞΙΣ ΕΔΑ ΚΑΙ Ε.Κ.: Εις αληθή εμφύλιον πόλεμον εξειλίχθη η χθεσινή πρώτη «οικογενειακή» συνεδρίασις της Βουλής μετά την αποχώρησιν της ΕΡΕ και των Προοδευτικών. Ο πρόεδρος της ΕΔΑ κ. Ιωάννης Πασαλίδης (φωτογραφία), αφού επανειλημμένως ετόνισεν ότι είναι ειλικρινής και λέγει την αλήθειαν, επέταξε κατά πρόσωπον του πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου την φράσιν: «Γνωρίζετε πώς ήλθατε εις την εξουσίαν. Ημείς σας ανεβάσαμε!..». Η οξύτης προεκλήθη ενώ ωμίλει ο υπουργός Προεδρίας κ. Δημήτριος Παπασπύρου, ο οποίος, κατά την συνήθειάν του, έπλεκε τον εγκώμιον του κ. πρωθυπουργού. Εις μίαν στιγμήν ο κ. Παπασπύρου είπεν ότι υπεύθυνος διά την άνοδον του στρατάρχου Παπάγου εις την εξουσίαν ήτο η ΕΔΑ, η οποία είχε τότε ρίψει το σύνθημα «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας». Η φράσις προεκάλεσε πανδαιμόνιον εις την αίθουσαν, αντεγκλήσεις, ύβρεις από όλας τας γωνίας της αιθούσης. [Σημ. «Φ»: Η μετριοπαθής αριστερά, τότε, δεν είχε ακόμη επικρίνει την ορθότητα του ζαχαριαδικού συνθήματος.] Και ο πρόεδρος της ΕΔΑ συνέχισε: «Θα ειπώ πράγματα που θα μετανοήσετε. Εις τας 13 Ιουλίου 1963 εκάλεσα τα μέλη της ΕΔΑ και τους είπα: Δεν ημπορούμε να γκρεμίσουμε μόνοι τον Καραμανλή. Πρέπει να εύρωμεν τρόπον και μεθόδους να φέρωμεν την Ενωσιν Κέντρου αυτοδύναμον». Και στρεφόμενος προς τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Πασαλίδης είπεν: «Εμείς ουδέποτε σας πολεμήσαμεν. Αν σας πολεμούσαμεν δεν ξέρω τι θα γινόταν». Προκληθείς υπό του κ. πρωθυπουργού ο κ. Πασαλίδης να δηλώση εάν υπήρχε συμφωνία προ των εκλογών, ο κ. Πασαλίδης, αφού ήκουσε τας συμβουλάς του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΕΔΑ κ. Ηλία Ηλιού, εμετρίασε τον τόνον: «Δεν είπον διά συμφωνίαν. Είπον ότι ηθέλαμεν να έλθετε εις την εξουσίαν.»

ΚΥΡΚΟΣ ΚΑΤΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ: Ενώ ο κ. πρωθυπουργός απεχώρει της αιθούσης […] δεύτερον επεισόδιον εδημιουργήθη μετ’ ολίγον κατά την διάρκειαν της ομιλίας του βουλευτού της ΕΔΑ κ. Λ. Κύρκου. Ούτος απευθυνόμενος προς τον υπουργόν Αμύνης κ. Π. Γαρουφαλιάν εφώναξε: «Είσαι τοποτηρητής των Ανακτόρων. Η ιστορία θα γράψη ότι αρχηγός της Χούντας του 1965 υπήρξεν ο Γαρουφαλιάς.» Νέον πανδαιμόνιον. Ο κ. Γαρουφαλιάς ηκούσθη λέγων: «Είναι ανέντιμον και αθλία συκοφαντία. Δεν υπάρχει Χούντα. Υπάρχει μόνον καταχθόνιον σατανικόν σχέδιον ιδικής σας επινοήσεως. Εχετε μόνον τας βαρβαρότητας εναντίον του ελληνικού λαού και τίποτε άλλον.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή