Ανθρώπινα ποδοσφαιρικά…

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γκολ στ’ αφύλαχτα δίχτυα» ο τίτλος του σημειώματος του Τήλεφου στις 24/6 αποδείχθηκε προφητικός, γιατί το αριστοτεχνικό γκολ – βολίδα του Γιώργου Σαμαρά, ύστερα από πέναλτι, τράνταξε τα δίχτυα της Ακτής Ελεφαντοστού κι έδωσε στην Ελλάδα την πρόκριση στις 16 εθνικές ομάδες του Μουντιάλ, την πρώτη στην ιστορία της Εθνικής μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο! Στα τρία λεπτά των καθυστερήσεων, η ελληνική ομάδα που, αυτή τη φορά, έπαιζε για να νικήσει, κι όχι για να είναι απλώς παρούσα στην παγκόσμια ποδοσφαιρική αναμέτρηση, δικαιώθηκε. «Μια στιγμή, ένα γκολ, η πρόκριση» έβαλε τίτλο στην αγωνία των Ελλήνων τηλεθεατών ο Αλέξης Σπυρόπουλος λίγο πριν σουτάρει ο Σαμαράς και… «Γκόοολ», έγινε, 2-1, η Ελλάδα προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου γεμάτη ένταση και χαρά η φωνή του Σπυρόπουλου, μαζί με τον θριαμβικό πανηγυρισμό της πρόκρισης, που έσεισε το γήπεδό της Φορταλέζα έφθασε, μέσα από τους δέκτες, στην Ελλάδα, μαζί με την εικόνα της πυραμίδας των αγκαλιασμένων παικτών της Εθνικής πάνω στο χορτάρι. «Εγραψε ιστορία η Εθνική Ελλάδος» ο τίτλος της «Κ», χθες, και η πρωτοσέλιδη «φωτο» με τον θριαμβευτή Σαμαρά και τον τερματοφύλακα Μπαρί, κουλουριασμένο κάτω, να κρατά απαρηγόρητος το κεφάλι του αντί της μπάλας – εικόνα συντριβής, ενώ η μπραζούκα είχε βγει από τα δίχτυα και διεκδικούσε τον αναμφισβήτητο ρόλο της πρωταγωνίστριας στα ανθρώπινα ποδοσφαιρικά! Εκείνο το βράδυ στον τέταρτο όροφο της «Καθημερινής» μιλούσαμε με τους αθλητικούς συντάκτες Μπάμπη Παπαδάτο και Στάθη Δημολά –ο Χρήστος Κοντός στη Βραζιλία έκανε σχόλιο στη μετάδοση– για τις πιθανότητες να δώσει η Εθνική μας ένα καλό ποδοσφαιρικό αγώνα με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πηγαίνοντας από το Νέο Φάληρο, από το ποτάμι, στην Εθνική, η κίνηση των αυτοκινήτων ήταν πιεστική.

Ολοι έτρεχαν, φορτηγά, ιδιωτικά, μοτοσικλέτες για να πάνε σπίτια ή κάπου, να δουν το ματς. Εντεκα παρά πέντε, αφήνοντας τη Λαμίας στην έξοδο της Κηφισιάς, η ξαφνική ερημιά εξηγούσε ότι ο αγώνας είχε αρχίσει, κι όλοι ήταν καρφωμένοι μπροστά στις οθόνες τους… Τα υπόλοιπα τα ξέρετε, τα ζήσαμε όλοι, μαζί με τους γενναίους παίκτες της Εθνικής μας που το τι είχαν ακούσει από τους, στρογγυλοκαθισμένους μπροστά στα μικρόφωνα των στούντιο «κριτές» τους, για το 3-0 με την Κολομβία και τις εύκολες ειρωνείες «έπαιζαν όπως ήξεραν, αυτό ξέρουν, έτσι παίζουν». Τώρα, που οι ξένες ανταποκρίσεις βγήκαν με το «οι ήρωες έπαιξαν σαν Ελληνες» κατά τη ρήση του Τσώρτσιλ, Πατέρα της Νίκης στον Β΄ ΠΠ, «οι ήρωες πολέμησαν σαν Ελληνες» τι μπορούν να πουν; Οταν όλη η Ελλάδα πανηγυρίζει και χαίρεται, πρέπει να ’ναι αβάσταχτη η μοναξιά της «πλάκας για την πλάκα», εκ του ασφαλούς, μάλιστα. Μπράβο στη Σία Κοσιώνη του κεντρικού Μαγκαζίνο του ΣΚΑΪ που απέδειξε χθες το μεσημέρι ότι δεν έχει μόνο «τσαγανό» με τους πολιτικούς, αλλά ξέρει «από καλό ποδόσφαιρο και για την ευεργετική προσφορά μιας τέτοιας πρόκρισης ενάντια στην κρίση που μας γονάτισε! Ο,τι και αν γίνει στη συνέχεια, όποια κι αν είναι η έκβαση του αγώνα με την Κόστα Ρίκα την Κυριακή 29 Ιουνίου, το γκολ, από πέναλτι, του Σαμαρά έγραψε ιστορία και θα μείνει «τρόπαιο» ενός ποδοσφαιρικού αγώνα που οι έντεκα παίκτες, και οι άλλοι, που τραυματίστηκαν και βγήκαν, και οι άλλοι στον πάγκο, έπαιξαν όλοι μαζί σαν ομάδα: «Ενα τόσο δα γκολάκι δεν μπορείτε να βάλετε;» ικέτευε η στήλη την προηγούμενη ημέρα, να δούμε Θεού πρόσωπο! Και να που το είδαμε, και μας χαμογέλασε. Είναι το πρώτο γκολ του Σάμαρη, στο 42ο λεπτό, που «έσπασε την γκίνια», αιφνιδιαστικό, δυνατό, ολοκάθαρο! Κάτι τέτοιες στιγμές που όλοι οι Ελληνες, και οι Ελληνίδες «ζουν το όνειρό τους», ξεχασμένο από το 2004, λες: «δεν έχει τόση σημασία το μετά, όσο το τώρα που το ’ζησαν», το χάρηκαν και το ’χαν, –το ’χαμε όλοι μας– τόση ανάγκη.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου για την πρόκρισή της στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία 25.6.2014: «Θερμότατα συγχαρητήρια για τη σπουδαία σας πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Κάρολος Παπούλιας».

Αναβολή εκδήλωσης

Με ανακοίνωσή του το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας πληροφορεί ότι: λόγω εκτάκτων περιστάσεων είναι υποχρεωμένο ν’ αναβάλει για οργανωτικούς λόγους, για ευθετότερο χρόνο, την προγραμματισμένη για τις 3 Ιουλίου εκδήλωση «Μια βραδιά κάτω από τ’ αστέρια σε Γαία ελληνική». Ευχαριστεί δε τους φίλους και συνεργάτες του για την κατανόησή τους.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή