Οι φωτοτυπίες της Βουλής

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ο πρώτο καλό νέο είναι ότι και η Βουλή απέκτησε τον δικτυακό τόπο «Διαφάνεια» (diafaneia.hellenicparliament.gr) και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον πρόεδρό της, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Αν μάλιστα προσπεράσει τη διαδικασία αδιαφάνειας, με τα ηλεκτρονικά «πόθεν έσχες», τότε μπορούμε να πούμε ότι και η Βουλή των Ελλήνων μπαίνει στον 21ο αιώνα.

Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι, όπως μαθαίνουμε από την «Κοινοβουλευτική Διαφάνεια», η Βουλή άρχισε να κάνει οικονομίες κι αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον γενικό γραμματέα της, Αθανάσιο Παπαϊωάννου. Με εγκύκλιο που έστειλε προ μηνός περιορίζει τη φωτοτύπηση εγγράφων και νομοσχεδίων σε πολύ μικρότερο αριθμό. Γράφαμε παλιότερα, με αφορμή την κατάθεση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, ότι «οι υπάλληλοι της Βουλής έπρεπε να φωτοτυπούν το βαρύ πολυνομοσχέδιο των 800 σελίδων έως τα χαράματα του Σαββάτου και πρέπει να τυπώθηκαν πάνω από 240.000 σελίδες για τους 300 βουλευτές (πιθανώς και για άλλους παράγοντες του Κοινοβουλίου)» («Η ιστορία μιας απλής ιδέας», «Καθημερινή» 6.4.2014).

Βεβαίως, με το νέο σύστημα διανομής εγγράφων, το χαρτί δεν εξαλείφεται από τη Βουλή, αλλά περιορίζεται σημαντικά. Τα νομοσχέδια που πάνε στην ολομέλεια θα φωτοτυπούνται 350 φορές, αλλά «τα κάθε είδους εβδομαδιαία και μηνιαία δελτία που εκδίδονται από τις διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού έργου θα διανέμονται μόνο ηλεκτρονικά και κατ’ εξαίρεση ένα (τυπωμένο) αντίγραφο θα δίνεται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες», ενώ ηλεκτρονικά επίσης θα μοιράζονται τα νομοσχέδια και στις ενδιάμεσες φάσεις (εγκύκλιος 27.5.2014).

Οπως αναφέρει η ίδια εγκύκλιος, από τις μικρές αυτές περικοπές θα μειωθεί ο αριθμός των φωτοτυπιών κατά 3.000.000 σελίδες! Αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα από τα 5.819.588,27 ευρώ (που ήταν οι λειτουργικές δαπάνες της Βουλής το α΄ τρίμηνο) πήγαν σε χαρτί, από την εξοικονόμηση και μόνο μπορούμε να φανταστούμε πόσο μεγάλη είναι η σπατάλη.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «στόχος είναι να περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των φωτοτυπιών, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί ορισμένες αλλαγές στο σύστημα κατάθεσης των νομοσχεδίων, πράγμα για το οποίο βρισκόμαστε σε επαφή με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και ευελπιστούμε ότι όλη η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους». Αμήν, θα προσθέσουμε εμείς, διότι λεφτά να σκορπίζονται σε φωτοτυπίες δεν περισσεύουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή