Η ελληνική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο

Η ελληνική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξελέγη ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από ομόφωνη πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη που πρέπει να αποδειχθεί χρήσιμη στη χώρα. Πέρα από κόμματα, θέλουμε τη μέγιστη ελληνική επιρροή στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Ο κ. Παπαδημούλης, που είναι ο μόνος Ελληνας στο προεδρείο της Ευρωβουλής, είχε διατελέσει ευρωβουλευτής και κατά το παρελθόν (2004-2009) και διακρίθηκε ως ένα από τα τρία πιο δραστήρια μέλη του σώματος. Λόγω της διεύρυνσης της Ε.Ε., οι έδρες της Ελλάδας μειώθηκαν από 22 σε 21, ενώ η σημαντική υποχώρηση της Ν.Δ. και η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ελληνικής παρουσίας και επιρροής στην Ολομέλεια του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Αντί για 8 μέλη που είχε αρχικά η Ελλάδα το 2009 στη μεγαλύτερη Ευρωομάδα, αυτή του Λαϊκού Κόμματος, έχει σήμερα μόλις 5, ενώ και στη δεύτερη ισχυρότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, αντί για 8 έχει πλέον τους μισούς (2 από την «Ελιά» και 2 από το «Ποτάμι»).

Παράλληλα, η ανανέωση προσώπων που συντελέστηκε έχει φυσικά μια πολύ θετική διάσταση, αλλά, από την άλλη, στερεί από την ελληνική παρουσία στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο τα στοιχεία της εμπειρίας και των επαφών. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις δύο εξαιρετικών ευρωβουλευτών που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πρωθυπουργών, γύρισαν στην Ελλάδα, σε μια εξέλιξη που έπληξε την ελληνική επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Σταύρος Λαμπρινίδης άφησε την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου το 2011 για να αναλάβει το υπ. Εξωτερικών και τελικά, λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, «χάθηκε». Είναι σήμερα ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η Ελλάδα απώλεσε μια ισχυρή παρουσία στην ιεραρχία του Ευρωκοινοβουλίου με προσβάσεις σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Πιο πρόσφατα, κάτι ανάλογο συνέβη με τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο πιο ικανός ευρωβουλευτής της Ν.Δ., που οικοδόμησε επαφές με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και ανέπτυξε έντονη δράση σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ μέχρι τις μεταφορές, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά, την τελευταία στιγμή, να διεκδικήσει το αξίωμα του περιφερειάρχη Αττικής. Και σε αυτή την περίπτωση επρόκειτο για αναβάθμιση, αλλά τελικά η Ν.Δ. και κυρίως η χώρα έχασαν ένα έμπειρο και αποτελεσματικό στέλεχος στην Ευρωβουλή.

Στο νέο σκηνικό η ελληνική παρουσία στο ευρωπαϊκό νομοθετικό όργανο είναι σαφώς αποδυναμωμένη. Ο κ. Παπαδημούλης, αν και μέλος μιας πολύ μικρότερης Ευρωομάδας, έχει αυξημένο θεσμικό ρόλο. Οφείλει να τον αξιοποιήσει, κινούμενος και έξω από τα στενά κομματικά όρια.

Ο Ελληνας αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου περιέγραψε ως προτεραιότητές του την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση, με ευρωπαϊκούς όρους, του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για θέματα στα οποία δεν διαφωνούν τα άλλα ελληνικά κόμματα, έστω κι αν επιλέγουν διαφορετικές τακτικές προσέγγισης. Η διαπραγμάτευση της ελάφρυνσης του χρέους δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή κόμματα, αλλά αφορά το μέλλον του ελληνικού λαού για τα επόμενα 50 χρόνια. Είναι ένα θέμα στο οποίο οι 21 Ελληνες ευρωβουλευτές -ή τουλάχιστον οι 18 που αντιπροσωπεύουν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου- οφείλουν να συνεργαστούν, υπερπηδώντας ιδεολογικές διαφορές.

Η θεσμική υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν άφησε καλές εντυπώσεις, με κορυφαία ίσως στιγμή την εμφάνισή του στην τηλεοπτική αναμέτρηση. Πολλές, όχι φυσικά όλες, από τις θέσεις που πρόβαλε έπρεπε να ακουστούν σε ένα ευρωπαϊκό ακροατήριο. Υπό αυτή την έννοια, η παρουσία του ήταν χρήσιμη όχι μόνον για τον ίδιο και το κόμμα του, αλλά και για την Ελλάδα. Ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε χθες ότι η εκλογή του στην αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου «είναι μια σημαντική διάκριση και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα». Ελπίζει κανείς ότι θα επιλέξει να αποδείξει ότι είναι σημαντική πρωτίστως όχι για το κόμμα του αλλά για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή