Ανοιχτές οι πόρτες της πρεσβευτικής κατοικίας για τον εορτασμό της 238ης επετείου της Δήλωσης Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τον πρέσβη David D. Pearce στον Κήπο…

Ανοιχτές οι πόρτες της πρεσβευτικής κατοικίας για τον εορτασμό της 238ης επετείου της Δήλωσης Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τον πρέσβη David D. Pearce στον Κήπο…

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα στις 4 Ιουλίου του 1776 έγινε η Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι η 238η Επέτειος που εορτάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις ανά τον κόσμο πρεσβείες και αμερικανικές υπηρεσίες ως μεγάλη Εθνική Εορτή. Είναι αργία και δίνει την ευκαιρία σε όλους να εορτάσουν παραδοσιακά την αποφασιστική αυτή καμπή της ιστορίας τους. Οπως και γίνεται κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου, προς μεγάλη χαρά μικρών και μεγάλων, με παρελάσεις, εορτασμούς, αγώνες μπέιζμπολ, φαγοπότι και, τελικά, μόλις πέσει η νύχτα, βροχή από πυροτεχνήματα!

Ηρθε και στο δημοσιογραφικό γραφείο η πρόσκληση για τον εορτασμό της Επετείου που έγινε στην πρεσβευτική κατοικία τής οδού Παναγή Τσαλδάρη, με τον πρέσβη κ. David D. Pearce να υποδέχεται μαζί με τη σύζυγό του κ. Leyla Baroody Pearce στη βεράντα του ολόδροσου μεγάλου κήπου της πρεσβείας, που είχε διακοσμηθεί με την αμερικανική σημαία, με λευκά κιόσκια και αδελφωμένη την αμερικανική με την ελληνική σημαία, απ’ όπου χαιρέτισε την επέτειο ο πρέσβης κ. Pearce. Από την είσοδο ώς το σημείο όπου στεκόταν το πρεσβευτικό ζεύγος και χαιρετούσε τους καλεσμένους, οδηγούσε «η λεωφόρος της Ανεξαρτησίας» με ταμπλό από τις Πολιτείες της Αμερικής, σε εύθυμο τόνο. Μουσική, πλούσιος μπουφές και ποτά, περαστά ζεστά λουκάνικα και ελληνικά τυροπιτάκια τιμήθηκαν δεόντως, από τις 7 ώς τις 9.30 μ.μ., με κοσμοπλημμύρα, γιατί όλοι όσοι έρχονταν περνούσαν ωραία, κουβέντιαζαν, κρατούσαν και μεγάλα ποτήρια με μπίρα και με ουίσκι Jack Daniels στο δικό του κιόσκι, με καλλίγραμμες κοπέλες να γεμίζουν τα ποτήρια! Μετά, βγήκαν τα γλυκίσματα, οποία έκπληξη! Τα γλυκάκια ήταν άσπρα, μπλε και κόκκινα και σχημάτιζαν πάνω στον δίσκο την αμερικανική σημαία, που γρήγορα άρχισαν να λείπουν τα αστεράκια της! Δίπλα, είχε επίσης την τιμητική του ο σοροπιαστός μπακλαβάς! Οι Αμερικανοί αξιωματικοί με στολή φωτογραφίζονταν δίπλα σε μία παλαιά κόκκινη Ρολς-Ρόις και σε αντίκες αμερικανικές λιμουζίνες, παρκαρισμένες στον κήπο.

Ολοι διασκέδαζαν, ενώ ακούραστος ο πρέσβης κ. David Pearce έσφιγγε χέρια  – του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα, της υπουργού Τουρισμού κ. Ολγας Κεφαλογιάννη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, βουλευτών και αξιωματούχων και μελών της αμερικανικής παροικίας. Η πρόεδρος των Special Olympics Ελλάς κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου φωτογραφήθηκε με τον πρέσβη κ. Pearce, ο οποίος την διαβεβαίωσε πως θέλει να παραστεί στην Τελετή της Αφής της Φλόγας για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics στην Αρχαία Ζώνη Μεσημβρίας Εβρου στις 4 Σεπτεμβρίου. Είχε περάσει η ώρα που όριζε η πρόσκληση, αλλά ο Κήπος ήταν γεμάτος κόσμο, ο πρέσβης κ. Pearce στη θέση του και ώς έξω έφθαναν τα γέλια και οι κεφάτες κουβέντες. Και στην έξοδο, άλλο τρατάρισμα. Ενα μπισκότο – γλυκό στο σχήμα μοτοσικλέτας, για τον δρόμο! Πυροτεχνήματα δεν έπεσαν, πολυσύχναστη η γειτονιά, σοφή η απόφαση! Και στην 239η επέτειο.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή