Ο γαλατάς και η Δεήτσα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρωγός στον πόνο των ασθενών συμπολιτών μας, ως όφειλε, η κ. Παπακώστα, υφυπουργός Υγείας, απηύθυνε έκκληση ανθρωπιστικού περιεχομένου προς τους απεργούς, ζητώντας τους να εξαιρέσουν από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος όσους υποστηρίζονται μηχανικά. Υποθέτω πως όταν λίγο προτού ξημερώσει οι διανομείς ηλεκτρικού ξεκινούν την περιοδεία τους στους δρόμους και τα σοκάκια με τα γαϊδουράκια φορτωμένα με τις καρδάρες του ρεύματος, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν φροντίσει να σημαδέψουν τις πόρτες τους ή, καλύτερα ακόμη, να υψώσουν τη σημαία του Ερυθρού Σταυρού σε εμφανές σημείο. Είναι η συμβολή της κ. Παπακώστα στη μάχη για τη Μικρή ΔΕΗ που την έχουμε πια συνηθίσει τόσο πολύ και αισθανόμαστε τέτοια τρυφερότητα μαζί της, ώστε μπορούμε να τη λέμε Δεήτσα. Κατά τα λοιπά και για να σοβαρευτούμε λίγο, όσο είναι ακόμη δυνατόν, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή η υφυπουργός Υγείας πιστεύει ότι όντως η διανομή του ρεύματος γίνεται με καρδάρες – εξ ου και το περίφημο «δημοκρατία έχουμε όταν χτυπάνε την πόρτα σου στις έξι το πρωί και ξέρεις πως είναι η Δεήτσα». Ή γνωρίζει πολύ καλά πώς γίνεται η διανομή, απλώς ενθυμούμενη ότι είναι υφυπουργός Υγείας θέλησε να το θυμίσει και σ’ εμάς τους υπολοίπους, διατυπώνοντας μια εντελώς άχρηστη έκκληση η οποία όμως δείχνει κοινωνική ευαισθησία.

Επειδή ειλικρινά δυσκολεύομαι να διαλέξω την καλύτερη από τις δύο εκδοχές -αν δηλαδή πρόκειται για άγνοια ή για καλοπροαίρετη πολιτική σαχλαμάρα- προτιμώ να στραφώ προς τον παμμέγιστο πρώην δήμαρχο Τρικκαίων και νυν βουλευτή Μιχάλη Ταμήλο. Βέβαια τον κ. Ταμήλο είναι καλύτερα να τον ακούς. Στη γραπτή του εκδοχή ο λόγος του χάνει τη μισή του χάρη, αν και κρατάει την άλλη μισή, που δεν είναι και λίγη, εδώ που τα λέμε. Συμπίπτει με την κ. Παπακώστα στην αγροτική προσέγγιση της Δεήτσας, πλην όμως διαφέρει ως προς την οπτική γωνιά – είναι θέμα δημοκρατικής πολυφωνίας. Αυτός είπε ότι το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό και παρότρυνε όποιον θέλει να πάει στο χωριό του να φωτίζεται με σπαρματσέτα. Προχθές είχε αναφερθεί στα περίφημα γιγαμπάιτ ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία προφανώς είναι μονάδες μέτρησης της κιλοβατώρας. Ασχέτως αποτελέσματος η συζήτηση για τη Δεήτσα επέτρεψε σε πολλούς πολιτικούς άνδρες και γυναίκες να καταθέσουν ενδιαφέρουσες απόψεις όχι μόνον για την ελληνική κοινωνία αλλά και για την εν γένει πορεία του 21ου αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή