Οι σχέσεις φιλίας Αυστραλίας – Ελλάδας

Οι σχέσεις φιλίας Αυστραλίας – Ελλάδας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ημέρες, ολοκληρώνω τη θητεία μου στην Ελλάδα και παίρνω τον δρόμο της επιστροφής για την Αυστραλία. Αναχωρώ με ανάμεικτα συναισθήματα. Συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης, γιατί σε μία από τις πιο δύσκολες συγκυρίες για την Ελλάδα προωθήσαμε ουσιαστικά τη διμερή συνεργασία και στηρίξαμε με κάθε δυνατό τρόπο τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Με την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Αυστραλίας, το οποίο έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ευρύτερη ανάπτυξη των εμπορικών και επενδυτικών μας σχέσεων, με την ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικότητας, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την προώθηση της στενής και αμοιβαίως επωφελούς ναυτιλιακής μας συνεργασίας, αλλά και με πολιτιστικές, τουριστικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες και ανταλλαγές που ενισχύουν την κατανόηση, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο λαών μας και προβάλλουν μια θετική εικόνα των δύο χωρών μας διεθνώς.

Φεύγω όμως και με συναισθήματα λύπης, γιατί αφήνω πίσω τους πολλούς συνεργάτες και φίλους, συνοδοιπόρους μας σε αυτό το ταξίδι. Η πανέμορφη φύση της Ελλάδας, η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά προπάντων η ζεστασιά των ανθρώπων της, θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στον νου και στην καρδιά μου.

Η φιλία που συνδέει την Αυστραλία και την Ελλάδα είναι βαθιά και μακροχρόνια.  Σφυρηλατήθηκε μέσα από τους κοινούς μας αγώνες σε καιρούς πολέμου, όταν Αυστραλοί και Ελληνες πολέμησαν πλάι πλάι για να υπερασπιστούν τα κοινά μας ιδανικά. Θεμελιώθηκε μέσα από τη μετανάστευση χιλιάδων Ελλήνων σε μια άγνωστη αλλά φιλική χώρα στην άλλη άκρη της υφηλίου, για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας μας. Τα οικουμενικά ελληνικά πρότυπα και οι αξίες συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν.

Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει πρόσφατα η Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας τους, οι Ελληνες έχουν αποδείξει ότι η οξυδέρκεια, η ευρηματικότητα, η τόλμη, η επιμονή, η προσπάθεια, η προσήλωση στον στόχο, αλλά και η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, είναι χαρακτηριστικά που τους διακρίνουν. Χαρακτηριστικά που τους έχουν επιτρέψει, ιστορικά, να αντεπεξέλθουν σε τεράστιες προκλήσεις. Που τους οδήγησαν να αναζητήσουν την τύχη τους σε μακρινούς, άγνωστους και συχνά αφιλόξενους τόπους, και να διαπρέψουν. Που τους επέτρεψαν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, αλλά συγχρόνως να γίνουν πολίτες του κόσμου. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ακράδαντα ότι, και σήμερα, οι Ελληνες θα μπορέσουν να υπερβούν τις όποιες δυσκολίες. Αλλωστε, ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Αυστραλοί και Ελληνες μοιραζόμαστε αυτές τις αξίες και τα χαρακτηριστικά. Και είμαστε οι «θεματοφύλακες» αυτών των αρχών και αξιών, με την υποχρέωση να τις διαφυλάξουμε, να τις μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας, να τις εμπεδώσουμε στην κοινωνία μας. Εχουμε συλλογικά, αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, την υποχρέωση να παραδώσουμε στη νέα γενιά ένα μέλλον καλύτερο από αυτό που εμείς βρήκαμε, ένα μέλλον με προοπτική και ελπίδα.

Στην Αυστραλία, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε χτίσει μια ισότιμη, δίκαιη και βαθιά δημοκρατική κοινωνία, καθώς και μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες. Μια χώρα η οποία έχει προσφέρει σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να οραματιστούν, να τολμήσουν, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, να αδράξουν τις ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να συνεισφέρουν στην κοινωνία τους.

Μια χώρα όπου ένα παιδί αγροτών από χωριό της Βέροιας διορίζεται δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Βικτώριας.  Ενα παιδί ναυτεργατών από την Κεφαλονιά γίνεται διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, γερουσιαστής και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας. Και μια μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου της Καβάλας, το πρώτο κορίτσι σημαιοφόρος στον νομό της, επιστρέφει ως πρέσβης της Αυστραλίας στη γενέτειρά της. Επιτεύγματα που κατορθώθηκαν με κόπο και προσπάθεια, με προσωπικές θυσίες, με σκληρή δουλειά, με εντιμότητα, με αλληλοσεβασμό και αξιοπρέπεια και με πλήρη αίσθηση των ευθυνών προς την κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές.

Στην πολυπολιτισμική χώρα μας, καλούμαστε να αφήσουμε πίσω τις όποιες διαφορές και να επικεντρωθούμε στα κοινά μας σημεία, με αφοσίωση σε αυτά που μας ενώνουν ως έθνος και σεβασμό σε αυτά που μας διαφοροποιούν. Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι σίγουρα πιο σημαντικά από αυτά που μας χωρίζουν. Ευχαριστώ από καρδιάς τους φίλους Ελληνες για τη συνεργασία, τη στήριξη, την αγάπη και τη φιλία τους κατά τη διάρκεια της θητείας μου.  Η Ελλάδα θα παραμείνει για πάντα στην καρδιά μου.

* Η κ. Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ είναι πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή