49 χρόνια πρίν… 10-VΙΙ-1965

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κρίσιμος συνάντησις του Βασιλέως με τον πρωθυπουργόν κ. Γεώργιον Παπανδρέου πραγματοποιείται αύριον την 10ην π.μ. εις την Κέρκυραν. Εκ της συναντήσεως αυτής θα κριθή εάν θα υπάρξη διαφωνία Στέμματος και Κυβερνήσεως ή ο Βασιλεύς θα αποδεχθή την εισήγησιν του κ. πρωθυπουργού περί απομακρύνσεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Π. Γαρουφαλιά και αναλήψεως του υπουργείου Εθνικής Αμύνης προσωπικώς υπό του κ. Γ. Παπανδρέου. Εις το αποτέλεσμα ετούτο ωδήγησαν αι χθεσιναί ραγδαίαι εξελίξεις. Ο Βασιλεύς και ο κ. πρωθυπουργός αντήλλαξαν επιστολάς. […] Η επιστολή του Βασιλέως προς τον κ. πρωθυπουργόν απεστάλη ολίγον μετά το μεσονύκτιον της Πέμπτης, κομισθείσα εκ Κερκύρας υπό του (αρχηγού του γραφείου του Βασιλέως) κ. Χοϊδά. Απετέλει δε απάντησιν εις τας απόψεις τας οποίας ο κ. Γ. Παπανδρέου διεβίβασε προς τον Ανακτα μέσω του αυλάρχου κ. Θ. Παπαθανασιάδη και επί των οποίων περιεστράφησαν αι τρεις συνεργασίαι του Βασιλέως μετά του κ. Χοϊδά. Επί του περιεχομένου της επιστολής του Βασιλέως ουδέν ανεκοινώθη. Εκ της συνέχειας την οποίαν έλαβον τα πράγματα, εικάζεται όμως ότι ο Βασιλεύς δεν συνεφώνει με τας απόψεις του κ. πρωθυπουργού. […] Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως απήντησεν εις την επιστολήν του Βασιλέως χθες. Ουδεμία ανακοίνωσις εγένετο επί του περιεχομένου της επιστολής. Κατά τας παρεχομένας, όμως, πληροφορίας, ο κ. Γ. Παπανδρέου αναπτύσσει εις την επιστολήν του την ανάγκην ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος της Βαιλευομένης Δημοκρατίας. Κατά τας γνωστάς του δε απόψεις, ομιλεί περί του δικαιώματος του πρωθυπουργού να επιφέρη μεταβολάς εις την Κυβέρνησιν και ποιείται έκκλησιν προς τον Βασιλέα να αποδεχθή τας εισηγήσεις του, χάριν της ομαλής εξελίξεως του πολιτικού βίου.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: Θεσσαλονίκη, 9.– Εις τον κινηματογράφον «Παλλάς» επραγματοποιήθη σήμερον η συγκέντρωσις της ΕΔΑ. Ωμίλησεν ενώπιον 2.500 οπαδών της, κυρίως Λαμπράκηδων, ο Εμμ. Γλέζος, καταφερθείς εναντίον του πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου, τον οποίον απεκάλεσεν άβουλον, διότι, ως είπε, δεν εκπληροί τας έναντι της αριστεράς υποσχέσεις του. Ο Γλέζος επετέθη επίσης και εναντίον των Ανακτόρων, ειπών ότι «έχουν συγκροτήσει δευτέραν Κυβέρνησιν. Και εναντίον των κ.κ. Γαρουφαλιά και Γεννηματά. Τέλος, εκάλεσε τον λαόν «σε επαγρύπνηση και σε ενιαίο μέτωπο για να συντρίψη την δεξιά χούντα που έχουν οργανώσει τα Ανάκτορα στον στρατό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή