«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, Αθήναι 409 π.Χ. – Επίδαυρος 2014 και στα «κοχύλια» των αρχαίων θεάτρων…

«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, Αθήναι 409 π.Χ. – Επίδαυρος 2014 και στα «κοχύλια» των αρχαίων θεάτρων…

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδρομή του «Φιλοκτήτη», της τραγωδίας του Σοφοκλή, σε αρχαία θέατρα και σε επιλεγμένες πόλεις μετά την πρεμιέρα στις 30 Ιουνίου στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, που την είδαν συνολικά 2.500 θεατές, είναι αποδεικτική της έλξης που ασκεί στο σημερινό κοινό, ελληνικό και, γιατί όχι, και ξένο, μια τραγωδία με ήρωες που ταυτόχρονα είναι θύτες και θύματα, θεοί και άνθρωποι, παγιδευμένοι κι αυτοί, οι υπεράνθρωποι, στα γήινα πάθη τους. Είναι ο δέκατος χρόνος που ο Φιλοκτήτης έχει εγκαταλειφθεί στην έρημη, απόκοσμη Λήμνο, από δάγκωμα ιερού φιδιού, από τους συντρόφους του, κι από τον ίδιο τον Οδυσσέα γιατί δεν άντεχαν τα βογγητά του πόνου του, τη χαίνουσα πληγή του… «Η Τροία δεν πέφτει», λέει ο χρησμός «χωρίς τον Φιλοκτήτη και το φονικό του τόξο», δώρο σ’ αυτόν από τον ίδιο τον Ηρακλή. Αρα πρέπει να ’ρθει πίσω και, για τον δύσκολο αυτό άθλο, επιστρατεύεται ο Νεοπτόλεμος, ο γιος του Αχιλλέα, που αγωνίζεται να βρει τη θέση του ανάμεσα στους θρυλικούς αυτούς άνδρες. Ο Οδυσσέας με τις συμβουλές του κατευθύνει στο δύσκολο έργο τον Νεοπτόλεμο, οδηγώντας τον στον μονόδρομο του δόλου. Αλλά ο γιος του ήρωα, ο Νεοπτόλεμος, με φτερά για πετάγματα ανδρείας, δεν αντέχει και αποκαλύπτει τη σκευωρία στον Φιλοκτήτη. Από το αδιέξοδο, η θεϊκή παρέμβαση θα δώσει τη λύση, όταν όλα δείχνουν πως ο Οδυσσέας θα έχανε, για πρώτη φορά! Ομως κέρδισε και πάλι, με τον δόλιο Ερμή και τη σοφή Αθηνά στο πλευρό του…

Ιστορημένα από τον Σοφοκλή τα πάθη και τα λάθη, καταστάσεις τόσο ανθρώπινες με την πατίνα του θρύλου και του χρόνου, είναι απόλυτα κατανοητές από το σημερινό κοινό που κι αυτό αναζητά διέξοδο από τα δικά του αδιέξοδα, μικρά ή μεγάλα στην κλίμακα, που όμως ταιριάζουν με τον βόγγο και τον θεϊκό θυμό του Φιλοκτήτη κάτω από τον έναστρο ουρανό, στέγη και υπερώο δίκαιου κριτή, πάνω από τα αρχαία θέατρα, στη μυρωμένη νύχτα – βάλσαμο της ελληνικής υπαίθρου! Γι’ αυτό η θερμή υποδοχή του αριστουργήματος του Σοφοκλή μετά την Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο, Τρίτη 1 και Τετάρτη 2 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους, Παρασκευή 4 Ιουλίου, Δίον, Αρχαίο Θέατρο την Κυριακή 6 Ιουλίου, Καβάλα, Θέατρο Κάστρου, Δευτέρα 7 και Τρίτη 8  Ιουλίου και Τετάρτη 9 Ιουλίου στην Κέρκυρα, Θέατρο Ρένας Βλαχοπούλου, Μον Ρεπό, και που συνεχίζεται αύριο, Μεσσήνη, Στάδιο Αρχαίας Μεσσήνης, Παρασκευή 11 Ιουλίου, Ηλιδα, θέατρο Αρχαίας Ηλιδας, Σάββατο 12 Ιουλίου, με την Κυριακή 13 Ιουλίου στις Οινιάδες, Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων, στο άπλετο φως της πανσελήνου.

Μιλήσαμε για την έλξη που ασκεί το αρχαίο κείμενο, παιγμένο σε αρχαία θέατρα ως επί το πλείστον, αλλά πρέπει να τονισθεί και το άρτιο μιας παράστασης σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, με τη συνεργασία των Lost Bodies στη μουσική, της Φρόσως Κορρού στην κινησιολογία, του Κένι Μακλέλαν στα σκηνικά και στα κοστούμια, του Νίκου Βλασόπουλου στον σχεδιασμό των φωτισμών. Και εδώ η έλξη λειτουργεί πλέον ως μαγνήτης, με ερμηνευτές τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στον ρόλο του Φιλοκτήτη, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στον ρόλο του Οδυσσέα και τον Αιμίλιο Χειλάκη στον ρόλο του Νεοπτόλεμου. Η Εταιρεία Καλλιτεχνικών Δραστηριοτήτων Artvities και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζουν, στην Επίδαυρο, την άλλη εβδομάδα, Παρασκευή 18 Ιουλίου και Σάββατο 19 Ιουλίου, την τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης» (409 π.Χ.) με τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργο Λούκο στις κερκίδες, κατάμεστες από κόσμο πάλι. «60 χρόνια έχουν περάσει από την ανεπίσημη έναρξη του θεσμού των Επιδαυρίων», γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Γιώργος Λούκος, πρόεδρος του Δ.Σ. και καλλιτεχνικός διευθυντής, στο βιβλιαράκι του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, «και θέλοντας να τιμήσουμε την επέτειο, χωρίς δημαγωγικές ευκολίες, καλούμε νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες, όπως και έμπειρους θεατρικούς δημιουργούς να αναμετρηθούν με το αρχαίο δράμα. Επιχειρούμε, τέλος, ένα νέο άνοιγμα, στέλνοντας μια θεατρική παράσταση στα “άδεια κοχύλια” των αρχαίων θεάτρων ανά τη χώρα, σε συνεργασία με το σωματείο Διάζωμα, εγχείρημα που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί». Μπορεί για πολλούς οι δυσκολίες να είναι βουνό, αλλά όταν προβάλει το φεγγαράκι και ακουστεί ο αρχαίος λόγος ο ελληνικός –και με αγγλικούς υπέρτιτλους, για την Επίδαυρο– τα μάγια της νύχτας ενεργούν κι ακούμε τι έχει να μας πει ο Σοφοκλής «για τον ανθρώπινο πόνο και την εγκατάλειψη, τη σχέση ατομικής συνείδησης και πολιτικής, την προσωπική τιμή και το καθήκον».

Με Πανσέληνο στο Ηρώδειο το Σάββατο η παράσταση με τη Σχολή Χορού της Martha Graham

Στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ ο Οργανισμός Lifeline Hellas, που στηρίζει έμπρακτα το έργο της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί», δίδει την παράσταση «Celebrating The Greek Connection» με τους καταξιωμένους χορευτές της ιστορικής αμερικανικής Σχολής Χορού Martha Graham στο Ηρώδειο, με τον προβολέα της Πανσελήνου, αυτό το Σάββατο 12 Ιουλίου, ώρα 21.00. Ολα τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη των μονάδων εντατικής νοσηλείας νεογνών των κρατικών περιφερειακών νοσοκομείων Ηρακλείου Κρήτης, Πατρών, Λάρισας, Ιωαννίνων και Αλεξανδρούπολης.

Τα εισιτήρια ξεκινούν από 15 ευρώ. Για κλείσιμο θέσεων online: http://goo.gl/s2wx3p. Τηλ. για «Μαζί για το Παιδί» 210-74.82.690, e-mail: [email protected].

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Pόδο σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Λαϊκής Δημοκρατίας Kίνας «H Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώνει ότι την Kυριακή 13 Iουλίου 2014, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Kάρολος Παπούλιας θα μεταβεί στη Pόδο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας κ. Xi Jinping και θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή