49 χρόνια πρίν… 11-VΙΙ-1965

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΑΛΕΞΙΑΣ: Κέρκυρα, 10.- Η διάδοχος του ελληνικού θρόνου, πρώτος βλαστός του νεαρού βασιλικού ζεύγους της Ελλάδος, εγεννήθη χθες την 6.50’ πρωινήν. Το νεογνόν και η Βασίλισσα Αννα – Μαρία, έχουν άριστα εις την υγείαν των. Ο τοκετός ήτο φυσιολογικός. Πέντε λεπτά μετά την γέννησιν με καταφανή συγκίνησιν και απλότητα ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ανήγγειλεν εις τους αναμένοντας εις την είσοδον του ανακτόρου του «Μον Ρεπό» δημοσιογράφους το ευτυχές γεγονός. Προηγουμένως ο Βασιλεύς είχεν αναγγείλει τηλεφωνικώς εις τον πρωθυπουργόν κ. Γεώργιον Παπανδρέου την γέννησιν της θυγατρός του, η οποία καθίσταται Διάδοχος του ελληνικού θρόνου αντί της πριγκιπίσσης Ειρήνης.

ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ: Αδηλος είναι η έκβασις της σημερινής, κρισιμωτάτης διά την εξέλιξιν της πολιτικής καταστάσεως, συναντήσεως μεταξύ του Βασιλέως και του πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου, εις την Κέρκυραν. Εις την διαπίστωσιν αυτήν κατέληγον τόσον οι κυβερνητικοί παράγοντες, όσον και οι παράγοντες της Εθνικής Αντιπολιτεύσεως, συμφωνούντες ότι ουδεμία πρόβλεψις είναι δυνατή. Ενώ ο κ. πρωθυπουργός ευρίσκεται ήδη εις την Κέρκυραν, δεν υπήρχον μέχρι της εσπέρας ενδείξεις περί μεταβολής εις τας εκατέρωθεν θέσεις. Το μόνον νέον στοιχείον υπήρξεν η μεταβολή εις την ατμόσφαιραν, μετά την χθεσινήν γέννησιν της βασιλόπαιδος, που επέφερε γενικήν χαλάρωσιν της εντάσεως που επεκράτησε κατά τας τελευταίας ημέρας. Η σημερινή συνάντησις θα σημάνει την αρχήν του τέλους της λανθανούσης πολιτικής κρίσεως, εις την οποίαν η χώρα ευρίσκεται από μηνός και πλέον. […]

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΦΘΟΡΑΝ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ: Είναι βέβαιον ότι η ασκηθείσα υπό του κ. πρωθυπουργού κατά τας τελευταίας εβδομάδας πίεσις συνετέλεσεν ώστε να σκληρυνθή η στάσις του Βασιλέως, διά τον οποίον αποτελεί θέμα αρχής να μη δέχεται εισηγήσεις υπό πίεσιν. Διότι τούτο θα ωδήγει εις την φθοράν του θεσμού, με γενικωτέρας δυσμενείς, μακροχρονίως, επιπτώσεις, ως προς την ομαλήν εξέλιξιν του πολιτικού βίου της χώρας. […]

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ: Ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας ορίζει, άλλωστε, ότι διά να παραμείνη η οιαδήποτε Κυβέρνησις εις την αρχήν πρέπει να στηρίζεται εις την εμπιστοσύνην αφ’ ενός της πλειοψηφίας της Βουλής και αφ’ ετέρου του Στέμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή