Με την πανσέληνο, «Στα Υπόγεια του BBC», παράσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο, παραλία Ελευσίνας

Με την πανσέληνο, «Στα Υπόγεια του BBC», παράσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο, παραλία Ελευσίνας

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο πλησιάζει ο Αύγουστος, αναγνωρισμένος ως «ο μήνας των διακοπών», και ως δικαίωμα αναφαίρετο όλων των εργαζομένων ολοχρονίς –σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και οι φέροντες τα οικογενειακά βάρη, πατέρας, μητέρα, παππούς, γιαγιά– ο πυρετός ανεβαίνει. Τα παιδιά πρέπει να πάνε διακοπές, να κάνουν τα μπάνια τους, να παίξουν, να ξεκουραστούν γιατί ο Σεπτέμβρης, που θα ξανανοίξουν τα σχολειά, είναι κι αυτός κοντά πλέον. Η Αθήνα υποτίθεται ότι θα ερημώσει, αν και, όχι μόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης, φέτος δεν κλείνουν τα περισσότερα καταστήματα, όπως άλλοτε, αλλά ανοίγουν και τις Κυριακές, ιδίως αυτά που είναι σε τουριστικές περιοχές! Δεν πρόκειται να χαρούμε, όπως προ της κρίσης έρημο το Σύνταγμα και άδεια τη Βασιλίσσης Σοφίας! Και μόνον οι τουρίστες που έρχονται σε αυξανόμενο αριθμό, και σε ομάδες πλέον, και όχι μόνο ζευγάρια ή φοιτητές, αρκούν για να συντηρηθεί η εικόνα μιας ζωηρής καλοκαιριάτικα Αθήνας.

Με το τέλος του Φεστιβάλ Αθηνών μετατοπίζεται το θεατρικό ενδιαφέρον στην Επίδαυρο, αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή, αύριο Σάββατο. Λόγω και της πανσελήνου, που είναι και ο υπ’ αρ. 1 χορηγός – τραβά τον κόσμο σαν μαγνήτης και σε ποιητικά μέρη όπου στήνονται νεανικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικές παντός είδους! Ξεχωρίζουν εκδηλώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που γίνονται σε φυσικό σκηνικό ή σε χώρους με μνήμη και ιστορία, όπως είναι τα Αισχύλεια που ο Δήμος Ελευσίνας διοργανώνει με συνέπεια εδώ και 39 χρόνια. Μια τέτοια επιτυχημένη διοργάνωση στο πλαίσιο των Αισχυλείων είναι η «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία» με θέατρο, μουσική, μονολόγους που ξεκινά από τις 12 Ιουλίου, από αυτό δηλαδή το Σάββατο της πανσελήνου, στο Παλαιό Ελαιουργείο, παραλία Ελευσίνας και διαρκεί ώς τις 29 Ιουλίου, στον ίδιο σκηνικό χώρο. Μια ματιά στο πρόγραμμα δείχνει ποικιλία και πρωτοτυπία, τόλμη και φαντασία. Αυτό το Σάββατο η θεατρική παράσταση, παρά την πανσέληνο, μας πάει «Στα Υπόγεια του BBC», σύλληψη, σκηνοθεσία, μουσική της Λουίζας Κωστούλα – Violet Louise. Είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση για τη μουσική ιδιοφυΐα της Αγγλίδας συνθέτιδος Delia Derbishyre, βασισμένη στη ζωή της.

Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής αναλογικής μουσικής και της Musique Concrete, η Delia ήταν ένα από τα πρώτα στελέχη του Ραδιοφωνικού Εργαστηρίου του BBC. Εκεί, στο Radiophonic Workshop του BBC, για μια δεκαετία, συνέθετε μουσική και ήχους για περίπου διακόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, όπως το θρυλικό μουσικό θέμα της σειράς επιστημονικής φαντασίας Doctor Who. Ο συνθέτης Ron Grainer είχε προτείνει την Delia ως συν-συνθέτιδα για τη μουσική του Doctor Who, αλλά το BBC αρνήθηκε να την αναγνωρίσει και να απονείμει τα δικαιώματα, με τη δικαιολογία ότι είχε προσληφθεί ως ηχολήπτρια απ’ τον ραδιοφωνικό σταθμό! Και μόνο αυτή η λεπτομέρεια κάνει το όλο θέμα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό! Η μουσικός συνεργάστηκε με πρωτοπόρους συνθέτες αλλά και δημοφιλείς τραγουδιστές της εμπορικής μουσικής βιομηχανίας, όπως ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ των Μπιτλς, οι Pink Floyd, η Yoko Ono. To 1973, απογοητευμένη που δεν αναγνωρίσθηκε το έργο και η σημασία της δουλειάς της, αποχώρησε από το BBC. Το 2000 ο Peter Camper, μουσικός νέας γενιάς, την πείθει να επιστρέψει στη σύνθεση, η Delia όμως δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει το νέο μουσικό της έργο, είχε πιαστεί στα δίχτυα του αλκοολισμού, που ήταν και η αιτία του θανάτου της στα 64 της χρόνια. Στη σοφίτα της βρέθηκαν μουσικές μαγνητοταινίες και χιλιάδες παρτιτούρες! Και μόνο που διαβάσαμε «την υπόθεση του έργου», όπως έλεγαν τα παλιά προγράμματα των κινηματογράφων, ανυπομονούμε «για τη συνέχεια…» στη σκηνή. Οσοι ανήκουν, μαζί με τον Woody Allen στις «Ημέρες Ραδιοφώνου» και δεν εγκατέλειψαν ποτέ την αμεσότητα του ραδιοφώνου, ιδίως στη μουσική, θα ’θελαν να γυρίσουν, για λίγο, πίσω στην εποχή της παντοδυναμίας του. Εκεί «Στα Υπόγεια του BBC» η μουσική συνοδεύει ως υπόκρουση ένα αυθεντικό δράμα μιας ταλαντούχου νέας γυναίκας συνθέτιδος που όμως άφησε έργο, έστω παραγνωρισμένο… Η μουσική είναι της Λουίζας Κωστούλα. Υπάρχει η αυθεντική μουσική; Διασώθηκε και σε ποια μορφή; Είναι ερωτήματα που γεννά η θεατρική παράσταση. Παίζουν η Λουίζα Κωστούλα και ο Παναγιώτης Γαρμπής. Video Βασίλης Κουντούρης, εικαστική επιμέλεια Μάκης Φάρος, Sound Design Αρης Παυλίδης – Βασίλης Κουντούρης – Λουίζα Κωστούλα. Κατασκευή DIY μουσικών – ηχητικών συσκευών MoCM Ανδρέα Μονόπωλης. Ενδυματολόγος Λίλιαν Ξυδιά. Κίνηση Pauline Huguet. Φώτα Θωμάς Οικονομάκος, φωτογραφίες Βασίλης Μακρής. Βοηθός παραγωγής Νεόφυτος Παναγιώτης. Πριν από χρόνια, όταν ο Αλέξης θα ήταν 22 χρόνων, σε διακοπές στην Αθήνα από τις σπουδές του, έξω, σε τέτοια παράσταση θα πήγαινε με τους φίλους του – της μουσικής, του ραδιοφώνου, του κινηματογράφου, του χορού. Ισως το διαβάσουν και πάνε οι φίλοι του, μεγάλοι και φθασμένοι τώρα… Κι όποιος αναγνώστης υποκινηθεί από το θέμα της παραγνωρισμένης μουσικής ιδιοφυΐας και πάει στην παράσταση, ας στείλει τις εντυπώσεις του στην Kathimerini.gr για το «Σημειωματάριο».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή