49 χρόνια πρίν… 16-VII-1965

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

15η ΙΟΥΛΙΟΥ 1965: Η υπό τον κ. Γεώργιον Παπανδρέου Κυβέρνησις […] παρητήθη τας εσπερινάς ώρας χθες μετά ολιγόλεπτον ακρόασιν -ακριβώς 13 λεπτών- του κ. πρωθυπουργού παρά τω Βασιλεί εις τα Ανάκτορα των Αθηνών. Κατά την ακρόασιν αυτήν διεπιστώθη πλήρης διαφωνία του Ανακτος με τον κ. πρωθυπουργόν, ο οποίος επέμενεν όπως ανατεθή εις τον ίδιον το υπουργείον Εθνικής Αμύνης. Μίαν ώραν μετά την αποχώρησιν του κ. Παπανδρέου εκ των Ανακτόρων, είχε προσέλθει και ωρκίζετο το πρώτον υπό τον πρόεδρον της Βουλής κ. Γεώργιον Αθανασιάδην – Νόβαν κλιμάκιον της νέας Κυβερνήσεως. Οι ορκισθέντες την 8.30 εσπερινήν ενώπιον του Βασιλέως είναι ο κ. Σταύρος Κωστόπουλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης και προσωρινώς των Εξωτερικών, και ο ναύαρχος κ. Ιωάννης Τούμπας, υπουργός της Δημοσίας Τάξεως. (Εις την φωτογραφίαν: Κωνσταντίνος, Γ. Παπανδρέου και Νόβας.)

ΔΗΛΩΣΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Συνετελέσθη σήμερον παραβίασις του πολιτεύματος. Η Κυβέρνησις του λαού εξηναγκάσθη εις παραίτησιν. Και εκλήθη να κυβερνήση μία ομάς προδοτών της Ενώσεως Κέντρου. […] Συνέβη επίσης και διακωμώδησις [του πολιτεύματος]. Ο τρόπος της καταλήψεως της αρχής από την Κυβέρνησιν ανδρεικέλων έχει προσλάβει τον χαρακτήρα φαιδρού πραξικοπήματος. Εις τα ανάκτορα ενήδρευεν ο ακατονόμαστος πρόεδρος διά να ορκισθή αμέσως μετά την αναχώρησίν μου. […] Καταγγέλλω προς τον δημοκρατικόν κόσμον της χώρας την ομάδα των προδοτών και τον καλώ εις πάνδημον ειρηνικήν εκδήλωσιν εναντίον της προδοσίας. […] Αρχίζει από σήμερον νέος “ανένδοτος αγών” υπέρ της δημοκρατίας. […] Και πάλιν η δημοκρατία θα νικήση.» [Σημ. «Φ»: Τελικώς, ο Παπαδόπουλος ενίκησε και την δημοκρατίαν και τον Κωνσταντίνον.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή