49 χρόνια πρίν… 17-VII-1965

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο υπουργός Συντονισμού της νέας Κυβερνήσεως κ. Κ. Μητσοτάκης, απαντών εις την οξυτάτην εναντίον του […] επίθεσιν της κεντροαριστεράς και της άκρας αριστεράς, προέβη χθες εις τας ακολούθους δηλώσεις: «Κατέστημεν στόχοι χυδαίας συκοφαντικής επιθέσεως υπό μερίδος του Τύπου. […] Αντιπαρέρχομαι τας ύβρεις. Επιθυμώ όμως να είμαι απολύτως σαφής όσον αφορά την θέσιν μου επί του πολιτικού θέματος: 1) Δεν είμεθα, φυσικά, προδόται. Είμεθα τοποτηρηταί της Ενώσεως Κέντρου ως συνόλου, εις την εξουσίαν. […] Δεν θα αφίναμεν την εξουσίαν έρμαιον των πεζοδρομίων, ούτε θα την εχαρίζαμεν εις τους παντοειδείς μνηστήρας της ανωμαλίας. 2) Δεν εκάμαμεν καμμίαν συνωμοσίαν προς ανατροπήν της Κυβερνήσεως του κ. Γεωργίου Παπανδρέου. Εάν υπήρξεν συνωμοσία, αύτη εγένετο από όσους εξώθουν μανιωδώς προς την ρήξιν και την παραίτησιν. Αντιθέτως ημείς, ήτοι οι κ.κ. Γεώργιος Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Ηλίας Τσιριμώκος, Δημήτριος Παπασπύρου, Στέλιος Αλλαμανής, Γεώργιος Μπακατσέλος και εγώ, διετυπώσαμεν επανειλημμένως κατά την διάρκειαν του τελευταίου δεκαπενθημέρου την διαφωνίαν μας προς την οδηγούσαν εις ρήξιν και παραίτησιν της Κυβερνήσεως τακτικήν. Ειδικώτερον την νύκτα της προχθές Τετάρτης είχαμεν την τελευταίαν δραματικήν συνομιλίαν με τον κ. Γεώργιον Παπανδρέου εις το Καστρί. Του εζητήσαμεν εις μάτην αλλαγήν πορείας. […].

Ο κ. Παπανδρέου μας απήντησεν ότι το θέμα ήτο προσωπικόν και συνεπώς δεν απεδέχετο συζήτησιν. Αλλ’ είναι προσωπικόν απλώς θέμα ό,τι ηδύνατο να οδηγήδη και ωδήγησεν εις την πτώσιν της Κυβερνήσεως; 3) Προσωπικώς εγώ, πιστεύων εις την ανάγκην ριζικού ανασχηματισμού της Κυβερνήσεως, διά να εξέλθωμεν από το αδιέξοδον όπου είχαμεν εμπλακή, έθεσα εις την διάθεσιν του κ. Γ. Παπανδρέου την παραίτησίν μου διά να διεκολύνω τον απαραίτητον ανασχηματισμόν που θα είχε προλάβει την πτώσιν. Εάν το ίδιον είχον κάμει και άλλοι, ασφαλώς η παράταξις και η Κυβέρνησις θα απέφευγον την κρίσιν. [Σημ. «Φ»: Με το «και άλλοι» μάλλον εννοούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, περί τον οποίον υπήρχεν η κρίσις.] […].»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή