Η Αθήνα το αξίζει, εμείς θέλουμε;

Η Αθήνα το αξίζει, εμείς θέλουμε;

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος επισκέπτης της Αθήνας μαθαίνει την ιστορία της πόλης; Πόσο η Πολιτεία, οι πνευματικοί φορείς και ο δήμος έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν στη μνήμη των επισκεπτών της ένα αποτύπωμα της πρωτεύουσας ισχυρό και σαφώς ενισχυτικό των εμβλημάτων της όπως είναι η Ακρόπολη;

Μια πόλη όπως η Αθήνα, με το εξαιρετικό κλίμα, θα μπορούσε να προσφέρει στους τουρίστες τη δυνατότητα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, να παρακολουθήσουν την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θα μπορούσε, δηλαδή, να μετατραπεί σε ένα διαρκές summer school. Μέχρι σήμερα αυτή η γνώση μπορεί να μεταδοθεί αποκλειστικά από μία ώρα επίσκεψης των τουριστών στα αρχαία μνημεία μέσω των ξεναγών. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του δήμου στην προβολή της Αθήνας, με όρους επιστημοσύνης, είναι μηδενική.

Και όμως! Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο δήμος διαθέτουν υποδομές και προσωπικό που μπορούν από κοινού να κινηθούν στην κατεύθυνση αυτή. Πόσο μάλλον που μια τέτοια συνεργασία θα είναι επικερδής και για το πανεπιστήμιο αλλά και για τους επιστήμονες (ιδίως τους νέους και τις νέες) που θα απασχολούνταν εκεί. Ενδεικτικά, θα μπορούσε να διοργανωθεί ένα summer school με ωριαίες διαλέξεις από επιστήμονες σε κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και όχι μόνο. Οι αίθουσες των Προπυλαίων προσφέρονται, τα υπέροχα κτίρια του ιδρύματος στο κέντρο της πρωτεύουσας επίσης (με την προϋπόθεση να ανακαινισθούν), καθώς επίσης και άλλα κτίρια όπως για παράδειγμα αυτό της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Δεν ενδιαφέρεται το ΕΚΠΑ να διαφημίσει την ιστορία του;

Καθώς αποτελούσε το πρώτο πανεπιστήμιο του νεοσύστατου νεοελληνικού κράτους -εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837-, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό, πολύπλευρο ρόλο που εύλογα απεδείχθη καθοριστικός για την παραγωγή γνώσης και πολιτισμού στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Είναι κρίμα, για παράδειγμα, που στο Δίκτυο των Μεσογειακών Πόλεων για την αειφόρο ανάπτυξη, το οποίο ιδρύθηκε το 2009, είναι μέλος η Θεσσαλονίκη αλλά όχι η Αθήνα. Τώρα που η Αθήνα εισέρχεται σε νέα δυναμική τροχιά μετά την προσπάθεια των τελευταίων χρόνων στον δήμο, πρέπει να υλοποιηθούν νέες συνέργειες και το πανεπιστήμιο πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να μετέχει πρωτοπορώντας σ’ αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κ. Γεώργιος Καμίνης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις άλλες πόλεις της Ελλάδος που διαθέτουν πανεπιστήμια και θέλουν να προβάλουν τον πολιτισμό ως απαραίτητο στοιχείο στην ανάπτυξη και τον τουρισμό (φτάνει να διαθέτουν διδάσκοντες που να μένουν στην πόλη και το καλοκαίρι…). Ευρύτερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα πανεπιστήμια της χώρας θα πρέπει να συνεργαστούν και να εντάσσονται σε κάθε προσπάθεια συντονισμού και ανάδειξης του μεσογειακού πολιτισμού. Ετσι οι τίτλοι περί «αλλαγής σελίδας» δεν θα αποδειχθούν μόνο προσδοκίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή