Τηλεοπτική πυραμίδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χθεσινό φύλλο, που λόγω της απεργίας της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων έφτασε μόνο στους συνδρομητές, εγκωμίαζα τη συγκινητική απόφαση της κυβέρνησης να ασκήσει κοινωνική πολιτική επιτρέποντας τη μετάδοση εκπομπών τζόγου από τα κανάλια. Αν περιλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα και αυτή η «απελευθέρωση» δεν το ξέρω. Αυτό που καταλαβαίνω ωστόσο είναι ότι είμαστε μαστόρια στο μαγάρισμα ή στη δολοφονία όμορφων λέξεων, να, όπως η απελευθέρωση. Τον Μάιο του 2013 πάντως η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων είχε αποφασίσει ότι τα υποτιθέμενα παιχνίδια γνώσεων και αθώας τέρψης είναι απλώς τυχερά, άρα απαγορεύονται στην τηλεόραση. Τόσα καζινομάγαζα διαθέτουμε άλλωστε. Και τόσα στοιχηματζίδικα του επίσης «απελευθερωμένου» ΟΠΑΠ.

Με αφορμή τη γνωμάτευση της ΕΕΕΠ καθώς και τα πρόστιμα που είχε επιβάλει το ΕΣΡ στα παρανομούντα κανάλια (τρία εθνικά, τότε, και είκοσι περιφερειακά), είχαμε μάθει τι αξιοζήλευτα κέρδη αποφέρουν τα «κρυπτόλεξα» και τα παρεμφερή. Χονδρικώς, ένα μόνο παιχνίδι σε ένα κανάλι και σε μία μόνο σεζόν αποφέρει περίπου 2,5 εκατομμύρια (ευρώ, μην ξεχνιόμαστε). Ποιοι τα μοιράζονται: η εταιρεία παραγωγής (συνήθως εδρεύει στη Γερμανία, όπως πληροφορηθήκαμε πέρυσι), η ελληνική εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για τη χώρα μας, οι εταιρείες που παρέχουν τις τηλεφωνικές γραμμές υψηλής χρέωσης (κοντά στα δύο ευρώ η κλήση, το «ευχαριστώ που μας πήρατε, ξαναδοκιμάστε σε λίγο» του γλυκομίλητου μαγνητοφώνου) και βέβαια τα κανάλια. Με ποια αναλογία; Τα εθνικής εμβέλειας κανάλια φυσικό είναι να απαιτούν για την επιμορφωτική τους δράση κάτι γύρω στο 50% των κερδών· άλλωστε τους έχει κοστίσει υπέρογκα η αδειοδότηση και κάπως πρέπει να ξελασπώσουν. Τα περιφερειακά στην ουσία νοικιάζουν τηλεοπτικό χρόνο· το πώς τον απέκτησαν είναι άλλου εσουρού ευαγγέλιο.

Συνάγεται λοιπόν ότι η κυβερνητική απόφαση να «απελευθερωθεί» η μετάδοση παιχνιδιών καθαρά τζογαδόρικων συνιστά προσφορά. Οχι προς όλους, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Η συνήθης λεπτομέρεια. Στο κάτω κάτω, όσοι έχουν ασκηθεί στο λύσιμο σταυρολέξων, οι μελετηροί, καθώς και όσοι έχουν μάτι που κόβει μπορούν άνετα να βγάλουν και πεντακόσια και δύο χιλιάδες πεντακόσια ευρώ σε μια βραδιά. Βρίσκουν μέσα σε δυο λεπτά πόσα τρίγωνα κρύβονται μες στο μεγάλο τρίγωνο, τηλεφωνούν πρώτοι, κερδίζουν, κι όταν με το καλό παίρνουν τα κέρδη τους, ανοίγουν στο Ξηρόμερο ή στη Μάνη ένα ωραίο μαγαζάκι με τρίγωνα Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι, όσοι τηλεφωνούν και ξανατηλεφωνούν χάνοντας δίευρα, καλά να πάθουν που ούτε για την όρασή τους φροντίζουν ούτε προπονούνται λύνοντας κουίζ σε περιοδικά. Αν όμως δεν πληρώσουν αυτοί, δεν θα βρεθούν χρήματα για τον νικητή, τον κατεξοχήν νικητή: το κανάλι.

Για πανελλαδική πυραμίδα πρόκειται. Τη μοναδική που εξελίσσεται με τις ευλογίες και την προστασία της πολιτείας. Πάντα τέτοια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή