Οι επιδόσεις των διωκτικών αρχών

Οι επιδόσεις των διωκτικών αρχών

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύλληψη Μαζιώτη επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές «ενηλικιώνονται» και αρχίζουν να λειτουργούν με επαγγελματισμό. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους, και πρωτίστως στους άνδρες και τις γυναίκες που συχνά θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν τους πολίτες. Στις πλείστες των περιπτώσεων αναζήτησης υπόπτων, τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται και σε λάθη των τελευταίων, αλλά δεν προκύπτουν τυχαία.

Οπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, δεν θα μάθουμε τα ονόματα όλων των ανθρώπων που εργάσθηκαν μεθοδικά και οργανωμένα για να στήσουν και να εφαρμόσουν το επιχειρησιακό σχέδιο που τελικά απέφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Οπως, βέβαια, δεν είναι μόνον η στρατηγική της εκάστοτε ηγεσίας, είναι και οι τακτικές κινήσεις και δράσεις μεμονωμένων ατόμων όπως το «κορίτσι της Αντιτρομοκρατικής» και ο γενναίος φρουρός που, παρότι δέχθηκε τα πυρά του Μαζιώτη, έπεσε πάνω του και τον ακινητοποίησε.

Μια αντικειμενική συνολική αποτίμηση δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τα λάθη και την ολιγωρία που είχαν ως αποτέλεσμα να αποφυλακισθεί ένας από τους πιο διαβόητους υπόπτους για τρομοκρατική δράση. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο προβληματισμός και η κριτική για την παροχή άδειας εξόδου στον καταδικασθέντα για τρομοκρατία Χριστόδουλο Ξηρό.

Δεν θα ασχοληθώ με τις κομματικές έριδες που αποτελούν θλιβερό χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής ζωής. Ακόμη και σε θέματα τρομοκρατίας, όπου στις άλλες κοινωνίες η κοινή στάση και συσπείρωση πολιτικών και κομμάτων είναι αυτονόητη, στην Ελλάδα καταφέρνουμε να έχουμε σκληρές αντιπαραθέσεις.

Οπως επίσης, δεν θα εστιάσω σε τυχόν «ανταγωνισμούς» μεταξύ της Αντιτρομοκρατικής, της ομάδας ΔΙΑΣ ή και άλλων υπηρεσιών, που αποτελούν εσωτερικό μας θέμα και που, τελικά, δεν μειώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Ας έχουμε τέτοιες επιτυχίες και ας «μαλώνουμε» για το ποιος πρέπει να τις πιστωθεί περισσότερο. Αλλωστε, ο γράφων έχει επανειλημμένα παρακολουθήσει ανάλογες «κόντρες» στη διάρκεια πολλών δεκαετιών στις ΗΠΑ μεταξύ δημοτικών και πολιτειακών αρχών από τη μια και ομοσπονδιακών από την άλλη ή ακόμη και ανάμεσα στις κορυφαίες υπηρεσίες παρακολούθησης όπως η CIA και το FBI.

Και μια και αναφέρθηκα στις ΗΠΑ, που για ευνόητους λόγους έχουν αυξημένη ευαισθησία στα θέματα τρομοκρατίας, είναι επίσης σημαντικό ότι εκλείπει πλέον ο αρνητισμός έναντι της συνεργασίας με τις δυτικές χώρες και ιδιαίτερα την Αμερική που τυχαίνει να διαθέτει την πιο προηγμένη τεχνογνωσία και τη μεγαλύτερη εμπειρία. Η πρόσφατη επιχείρηση εντοπισμού του κυκλώματος ηρωίνης, έπειτα από στενή συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, έδειξε ότι η Ελλάδα αλλάζει και σε αυτόν τον τομέα. Σε εκείνη τη διπλή επιχείρηση συμμετείχαν κλιμάκια των ειδικών αποστολών του Λιμεναρχείου Πειραιά, της δίωξης ναρκωτικών του αρχηγείου του Λιμενικού, της δίωξης ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, της αρμόδιας υπηρεσίας του ΣΔΟΕ και της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική ηγεσία, παρά τον εύλογο σκεπτικισμό που προκάλεσε η τοποθέτηση του άπειρου Βασίλη Κικίλια σε ένα τόσο ευαίσθητο αξίωμα, η θητεία του ξεκινάει με μια σημαντική επιτυχία. Σε αυτόν εναπόκειται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δικαιώσει τον πρωθυπουργό που τον επέλεξε.

Ενα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία από τη σύλληψη Μαζιώτη είναι πως οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές της ήταν μια 25χρονη της Αντιτρομοκρατικής και ένας 29χρονος ειδικός φρουρός. Η παρατηρητικότητα, η υπομονή και οι προσεκτικές κινήσεις της πρώτης και η γενναιότητα και αποφασιστικότητα του δεύτερου ήταν τα «κλειδιά» της επιτυχίας.

Λάθη εξακολουθούν να γίνονται. Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά η νέα γενιά στελεχών δίνει ένα πολλά υποσχόμενο δείγμα γραφής επιδεικνύοντας αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, και όλα αυτά σε μια δύσκολη περίοδο περικοπών.

Οσο θα αυξάνονται οι επιτυχίες των διωκτικών αρχών, θα προκύπτουν και σημαντικά οφέλη, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Η ελληνική κοινωνία θα αισθάνεται πιο ασφαλής και θα περιβάλλει με περισσότερο σεβασμό τους ανθρώπους που έχουν επωμισθεί το δύσκολο και επικίνδυνο έργο της προστασίας της, ενώ παράλληλα και οι σύμμαχοί μας θα βλέπουν πλέον την Ελλάδα ως έναν έμπιστο και αποτελεσματικό εταίρο στην κοινή προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή