Οι απειλές της πρώτης γραμμής

Οι απειλές της πρώτης γραμμής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας δημιουργούν νέα δεδομένα, αλλά και νέες απειλές για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Μέση Ανατολή μετατρέπεται σε μια τεράστια μαύρη τρύπα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πού θα οδηγήσουν οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Ιράκ, η διάλυση χωρών όπως η Συρία και η Λιβύη και η ένταση στην Παλαιστίνη. Από μια πρώτη ανάγνωση, η Ελλάδα ισχυροποιείται γεωπολιτικά γιατί παραμένει ένα ασφαλές αγκυροβόλιο σε μια πολύ ασταθή περιοχή. Υπάρχουν όμως σοβαρότατοι κίνδυνοι, τους οποίους δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αποκτά πλέον γιγαντιαίες διαστάσεις και τίποτα δεν δείχνει πως θα περιορισθεί. Η απελπισία των πληθυσμών γειτονικών μας, σχετικά, χωρών σε συνδυασμό με τα δημογραφικά τους στοιχεία έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Ολοι νιώθουμε τον πόνο των ανθρώπων που στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα και ενίοτε πνίγονται μαζί με τα παιδιά τους κυνηγώντας τη χίμαιρα μιας καλύτερης ζωής. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη αντέχουν όμως να κατακλυσθούν από παράνομους μετανάστες και αργά η γρήγορα η Ε.Ε. θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα σοβαρά.

Μια ακόμη απειλή είναι η εξαγωγή της ισλαμικής τρομοκρατίας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκπαιδευθεί στον πιο σκληρό ανταρτοπόλεμο, ενώ αγνοείται η τύχη μεγάλων ποσοτήτων όπλων και εκρηκτικών. Οι ειδικοί που ασχολούνται με τα ζητήματα ασφάλειας έχουν συχνά εφιάλτες, που βασίζονται σε σενάρια επιθέσεων εναντίον δυτικών στόχων ή ακόμη και κρουαζερόπλοιων ή ξενοδοχείων σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Η τεχνολογία δίνει πλέον απίστευτες δυνατότητες επικοινωνίας και επιχειρησιακών δράσεων σε όποιον το επιλέξει.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, η Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικές κινήσεις. Εχει έλθει πολύ πιο κοντά στο Ισραήλ, με το οποίο έχει κτισθεί μια στενή σχέση συνεργασίας σε τομείς που… δεν φαίνονται. Θα διατηρηθεί αυτή η σχέση και πόσο μπορεί να αγνοήσει η Ελλάδα την αυτοκαταστροφική πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων που έχει εξοργίσει ακόμη και τους πιο θερμούς συμμάχους του; Στην εξωτερική πολιτική δεν χωράει βεβαίως το συναίσθημα και η Ελλάδα πρέπει να φροντίσει πρωτίστως τα συμφέροντά της.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας αποτελεί μέτωπο πρώτης γραμμής αυτήν τη στιγμή για όσους αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση διπλωμάτη Δυτικής χώρας που βοηθά πολύ στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης και την αποτροπή της διείσδυσης διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, όταν ρωτήθηκε «μα γιατί βοηθάτε τόσο πολύ;». «Αγαπητέ μου» απάντησε «είναι πιο φτηνό και αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές τώρα εδώ, παρά όταν φτάσουν στο δικό μας έδαφος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή