Στη Χώρα Μυκόνου, σήμερα, ώρα 9 μ.μ., τα εγκαίνια της Γκαλερί Σκουφά, με τον Γιάννη Καλλιγά στη συνέχεια της εικαστικής προσφοράς από την Αθήνα

Στη Χώρα Μυκόνου, σήμερα, ώρα 9 μ.μ., τα εγκαίνια της Γκαλερί Σκουφά, με τον Γιάννη Καλλιγά στη συνέχεια της εικαστικής προσφοράς από την Αθήνα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί και γνωστοί ανά την υφήλιο πλέον οι λόγοι που η Μύκονος κάθε καλοκαίρι, και όχι μόνον, μαγνητίζει τουρίστες και επισκέπτες με ρεκόρ κοσμοσυρροής. Οι παραλίες της, η νυχτερινή ζωή της, η κοσμοπολίτικη ζωντάνια της αγοράς της, οι «φίρμες» και τα ηχηρά ονόματα που, επίσης, συνωστίζονται στην Ψαρού και στον Παράδεισο, για να φιγουράρουν, στη συνέχεια, στα ξένα περιοδικά, κρατούν τη Μύκονο σε πρώτη θέση προτίμησης ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων που ζητούν το «ξεχωριστό» για τις διακοπές τους. Να διασκεδάσουν, να αλλάξουν ρυθμό ζωής, έστω για λίγο, και «να δουν και να τους δούνε»…

Ολα αυτά τα συγκεντρώνει η Μύκονος, που αυτό το καλοκαίρι προσφέρει μία ακόμη κατάκτηση: την απευθείας σύνδεση με την εικαστική εκλεκτικότητα της Γκαλερί Σκουφά της οδού Σκουφά 4 και με την ιστορία της… Με τον νέο διευθυντή της από το 2008, γιο και άξιο διάδοχο της Ελένης Καλλιγά, τον Γιάννη Π. Καλλιγά, και έπειτα από 23 χρόνια προβολής Ελλήνων καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας, ως Αίθουσα Σκουφά, από φέτος η Γκαλερί Σκουφά επεκτείνει τις δράσεις της στη Χώρα της Μυκόνου, «με στόχο την προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης σε ένα ευρύτερο πολυπολιτισμικό κοινό», όπως αναφέρει η πρόσκληση στα σημερινά εγκαίνια.

Παρασκευή 25 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ. εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αλλά και κοσμήματα και ελληνικό σύγχρονο design. Ενδεικτικά αναφέρουμε ονόματα καλλιτεχνικής προσφοράς όπως: Γιάννης Τσαρούχης, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Ναταλία Μελά, Σοφία Βάρη, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Κωστής Παπανικολάου, Βαγγέλης Ρήνας, Λίνα Φανουράκη, Τάκης και Στέλλα Καβαλλιεράτου και Studiolav.

Ο επισκέπτης της Μυκόνου, Ελληνας και ξένος, έχει τώρα έναν νέο προορισμό, ενημερωτικό και συλλεκτικό – να δει, να κρίνει, να θαυμάσει, να συζητήσει, να πλουτίσει καλλιτεχνικά τις εμπειρίες του και το προσωπικό του γούστο στην Γκαλερί Σκουφά, στη Χώρα Μυκόνου.

Υπάρχει και το σχετικό σχεδιάγραμμα για την γκαλερί, όπου ο Γιάννης Καλλιγάς υποδέχεται και παρουσιάζει τη νέα φάση της ιστορικής διαδρομής της Αίθουσας Σκουφά – έτος ιδρύσεως 1981, με την κυρία Ελένη Παύλου Καλλιγά διευθύντρια, σε συνεργασία με την Artcurial στο Παρίσι τη δεκαετία του 1990. Τότε η Αίθουσα Σκουφά πρώτη παρουσίασε στην Ελλάδα πρωτοπόρες μεταξοτυπίες του Andy Warhol, γλυπτά του Berrocal, των Lalanne, πιάτα ζωγραφιστά της Delaunay. Στον τομέα χαρακτικής, δημιούργησε συνεργασία με τους ζωγράφους Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου και Δημήτρη Μυταρά, τυπώνοντας μεταξοτυπίες πάνω σε δίσκους. Τότε, εισήγαγε για πρώτη φορά μεταξοτυπίες σε πλεξιγκλάς με έργα Γιάννη Τσαρούχη και Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Από το 2008 ανέλαβε ο Γιάννης Καλλιγάς, γιος και εγγονός συλλεκτών με καλλιτεχνικές ευαισθησίες (εγγονός του δικηγόρου Γιάννη Μαΐλλη, προσωπικού φίλου και φωτογράφου των Ελύτη, Μόραλη, Καπράλου και της Ελένης, το γένος Βεϊνόγλου, Σμυρναίας, της οικογενείας των Ομήρων). Οι καταβολές και οι δικές του κατευθύνσεις και επιλογές συνεχίζουν τον δρόμο της ποιοτικής εικαστικής πολυπολιτισμικής προσφοράς. Στο νέο «κοχύλι» της, η Χώρα Μυκόνου αποκτά από σήμερα την Γκαλερί Σκουφά, «μαργαριτάρι» και τόπο συνάντησης καλλιτεχνών και φιλότεχνων για μια τέτοια συνέχεια προσφοράς. Το σημείωμα αυτό από τις διακοπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή